Suklaan, chilin, appelsiinin ja kanelin yhdistelmällä ei voida mennä pahasti vikaan- oli kysessä sitten jälki- tai pääruoka. Seuraava suklainen resepti löytyi Glorian Ruoka&Viini –lehdestä (2/2011), ja on totisesti herkkua!
"jälkkärimaut" toimivat pääruoassakin |
Molessa haudutettu kana
(4 annosta)
1 kg luullista (luomu)kanaa (käytin broilerin koipireisiä, luomua en vielä Jyväskylästä ole löytänyt)
4 punaista chilipalkoa
2 vihreää chilipalkoa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tl korianterinsiemeniä
1 tl juustokuminansiemeniä (käytin jauhettua)
4 rkl rypsiöljyä
n. 1 l kanalientä
2 dl vasta puristettua appelsiinimehua
1 dl rouhittuja tai kuorittuja manteleita
½ dl rusinoita
½ dl kuivattuja aprikooseja pieninä paloina
2 kanelitankoa
½ vaaleaa muscovado- tai fariinisokeria
50 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70%)
1 tl kuivattua oreganoa
2 tl raastettua appelsiininkuorta
(1-2 rkl maissitärkkelysjauhoa)
½ dl hienonnettua korianteria
jos vain jaksaa etsiä kaikki aineet, ruoka on nopea ja helppo valmistaa |
Ota liha huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen kypsentämistä. Poista chileistä kannat ja siemenet, viipaloi ne. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipuleita, chiliä, korianteria ja juustokuminaa suuressa paistokasarissa tai pannussa öljyssä keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää kanapalat ja paista niihin kaunis väri pintaan. (Jos käytät ruokaan rintapaloja ja koipia, voit ottaa nopeasti kypsyvät koivet pois pannusta ja hauduttaa ensin vain rintapaloja kanaliemessä 10 minuuttia. Koipien voi myös antaa ylikypsyä, eli niitä voi kypsentää yhtä pitkään kuin rintapaloja.)
Kaada kanaliemi ja appelsiinimehu pannuun. Lisää mantelit, kuivatut hedelmät, kanelitangot ja sokeri. Anna kanan hautua noin 30 minuuttia miedohkolla lämmöllä, välillä sekoittaen. Raasta tai paloittele suklaa. Lisää suklaa, oregano ja appelsiininkuori pannuun. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. (Voit halutessasi saostaa kastikkeen maissitärkkelyksellä pakkauksen ohjeen mukaan.) Viimeistele mole tuoreella korianterilla juuri ennen tarjoamista.
tuoreen korianterin "saippuainen"maku raikastaa annoksen |
Alkuperäinen resepti suosittelee lisäkkeeksi tortilloja tai täysjyväriisiä, minä suosittelen lisäkkeeksi kotimaista täysjyväohraa. Esikypsytetyt ohrasuurimot kypsyvät sopivasti samassa ajassa kuin mole.
(Kanan kypsyys kannattaa tarkistaa lämpömittarilla paksuimmasta kohdasta, kanan pitäisi kypsyä 75 asteiseksi. Vastaavasti veitsellä tökättäessä sisältä tihkuvan nesteen pitää olla täysin kirkasta)
Ja appelsiinin, suklaan, chilin ja kanelin upea yhdistelmä taipuu tosiaan myös mainioksi leivonnaiseksi- käyhän äänestämässä kyseistä herkkua Pauligin makupari- kilpailun voittajaksi, ja voit voittaa samalla itsellesi herkullisen hemmotteluviikonlopun!
Tuo suklaa tekee tästä niin kiinnostavan, että menee kyllä kokeiltavien listalle. Mehikolaiset ne osaa tehdä hyvää sapuskaa, joten tääkin on takuulla tosi hyvää.
VastaaPoistaMinä olen kauan sitten tehnyt jotain samanhenkistä ruokaa, mutta en saanut siitä edes säätämällä sellaista, että suklaa ja mausteet olisivat olleet sopuisassa liitossa. Tätä sinun reseptiäsi täytyy kokeilla, vaikuttaa monin verroin paremmalta kuin se minun versioni. Ja oothan sää nyt testannut tämän ja erittäin hyväksi todennut :)
VastaaPoistaMä oon kokos yksyn suunnitellut tekeväni tätä molea...ehdit ensin!!! :)
VastaaPoistaHeh, tää on ollut munkin listalla jo tuon ko. lehden ilmestymispäivästä asti.. "Niin paljon herkkuja kokattavana, mutta nyyh niin rajallisen kokoinen vatsalaukku!"
VastaaPoistaHyväksi todettu resepti kyllä, tosin pitää varoittaa, että itse kun en tunne käsitettä "liian suklainen", en osaa sanoa siitä suklaan ja mausteiden tasapainosta muuta kuin että maistuihan se!