18.10.2011

Olutkastike kalalle

On suuri vääryys ettei blogiin ole ilmestynyt pitkään aikaan minkäänmoista "olutta ruoassa" -reseptiikkaa. Syy on yksinkertaisesti se, ettei viimeaikoina ole tullut ainottakaan mainitsemisen arvoista osumaa. Seuraava soossi ei myöskään onnistunut, mutta olutta vaihtamalla luulisin reseptin olevan varsin pätevä. Kyseessä on siis Michel Rouxin Kastikekirjasta (Otava 2011) löytyvä olutkastike, joka kyseisen mestarin mukaan sopii rasvassa haudutettujen kalafileiden seuraksi.

maustekimppuja voi askarrella käyttövalmiiksi pakastimeen

Reseptissä ohjeistettiin ärsyttävän epätarkasti käyttämään "mietoa vaaleaa olutta". Koska miedoin ja vaalein jääkaapistamme tähän hätään löytynyt olut oli Leffe Blonde, kastike juuri pyydetyn kuhan kaveriksi oli oikeastaan jo valmiiksi tuomittu epäonnistumaan. Epäilin kyseisen vaalean belgi alen olevan aivan liian katkeraa tavaraa kermakastikkeeseen. Ja koska en tietenkään uskonut edes itseäni, pitihän tämä sitten mennä toteamaan myös käytännössä: ei toimi. Resepti vaikutti kuitenkin sen verran pätevältä, että tulen testaamaan tätä myöhemmin jonkun soveliaamman oluen kanssa: joku mahdollisimman kevyesti humaloitu tapaus toimii taatusti paremmin, esim. kuhalle olisi saattanut sopia hyvin joku sitruksinen witbier.

Olutkastike kalalle
(neljälle)

60 g salottisipulia erittäin ohuina viipaleina
1 pieni maustekimppu (=tulkitsin tämän olevan timjaminoksan, laakerinlehden ja parin persiljanvarren verran tavaraa kääräistynä purjonpätkään, timjamia olisi kyllä voinut olla enemmänkin)
4 katajanmarjaa rouhittuna (kuivatut marjat maistuivat todella vähän, olisi voinut olla hieman enemmän)
3 dl mietoa vaaleaa olutta
2 dl kuohukermaa
60 g kylmää voita paloina (käytin suolatonta)
2 tl hienonnettua sileälehtistä persiljaa
suolaa ja vastajauhettua pippuria (käytin valkopippuria kalaan ja mustapippuria soossiin)

voissa paistettu, juuri pyydetty kuha ei olisi välttis edes kaivannut kastiketta

Pane salottisipuli, maustekimppu ja katajanmarjat kattilaan. Lisää olut ja kuumenna seos kiehuvaksi. Keitä kohtalaisella lämmöllä kunnes nesteestä on jäljellä kaksi kolmasosaa. Lisää kerma ja keitä hiljalleen 5 minuuttia eli kunnes kastike hieman tarttuu lusikkaan. Mikäli kastike on liian ohutta, keitä hetki lisää. Siivilöi kastike verkkopohjaisen siivilän läpi ja vatkaa voi joukkoon pieni pala kerrallaan. Lisää persilja ja mausta kastike makusi mukaan suolalla ja pippurilla.

3 kommenttia:

  1. Tässä olisikin hyvä kastike, jo senkin takia että kun aina välillä pääsee pakkaseen varastoidut liemet loppumaan, niin voisi sitten liemen sijaan tehdä kastikkeen myös olueen. Testaan tätä kyllä.

    VastaaPoista
  2. Just tuon takia itsekin ihastuin tähän ideaan! (Ja tietty sen oluen..) Pakastin on meillä jo niin täysi sieniä sun muuta ettei liemiä meinaa enää mahtua säilömään. Oikean oluen löytäminen voi kyllä olla hiukka haastavaa- lähtisin varmaan itse seuraavaks kokeilemaan mahd miedolla Hoeagaardenilla (joka toimii todistetusti paremmin kerman kanssa) tai sitten jollain pehmosella pilsillä. Raportoihan sitten testituloksia!

    VastaaPoista
  3. Hei! Testasin tämän olutkastikkeen tänään. Tuli hyvää. Tai ei se kastike yksinään mitään suuria intohimoja herättänyt, mutta yhdessä kalan, perunoiden ja persiljan kanssa sen sitten oivalsi, että miksi se on hyvä kastike. Täydensi kaikkia hyvin. Varsinkin niitä perunoita. Tästä taisi tulla yksi mun suosikeista heti.

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...