19.10.2011

Paistettua tofua ja munakoisokastiketta

Kastikekokeilut jatkuvat. Tämä(kin) soossi on Michel Rouxin käsialaa kirjasta "Kastikekirja" (Otava 2011). Maistuu huomattavasti paremmalle kuin näyttää. Kirjassa tätä "ihastuttavaa kasvissosekastiketta" suositellaan lampaankyljyksille, broilerin rintafileille tai grillatuille viiriäisille. Itse paistoin tämän joltain vähemmän syötävän tavaran näköisen soossin kanssa lautaselle parilapannulla kylmäsavutofua (maistuu tofun ystävälle ilman mitään senkummempaa marinointia, toisin kuin maustamaton tofu). Hyvän makuista, mutta oikeasti ihan häiriintyneen näköistä. En yhtään ihmettele, että keittokirjassakin oli reseptin kohdalla kuvia vain munakoisoista eikä valmiista tuotoksesta..

hirmuisen kuvauksellista.

Munakoisokastike
(8 annosta)

1 pieni munakoiso, noin 300 g
1 keskikokoinen tomaatti, noin 100 g
2 rkl oliiviöljyä
60 g salottisipulia, hienonnettuna
1/2 tl valkosipulia, hienonnettuna
1 dl kanalientä tai kasvislientä (käytin kasvislientä)
suolaa ja vastajauhettua pippuria
1 sitruunan mehu

Poista munakoisosta kanta. Huuhdo munakoiso kylmässä vedessä ja kuivaa hyvin. Leikkaa munakoiso pieniksi kuutioksi juuri ennen kypsentämistä. (Se meinaan tummuu todella nopeasti..) Kuroi tomaatti, poista siemenet ja hienonna tomaatti. (Kuoriminen onnistuu kalttaamalla, eli tekemällä kuoreen ristiviillot ja kastamalla tomsku nopsasti kiehuvaan veteen.) (Ja tomaatin pitää oikeasti olla kypsä, oranssihtavan ja kovan kasvihuonetomaatin sijaan kannattaa käyttää mieluummin vaikka tölkkitomaattia.)

Kuumenna oliiviöljy varovaisesti kattilassa ja lisää salottisipuli öljyyn. Kypsennä 1 minuutti, lisää sen jälkeen joukkoon munakoisokuutiot. Nosta lämpöä ja kypsennä seosta sekoittaen sitä noin minuutin välein eli kunnes munakoisot hieman pehmenevät. (Tähän taisi mennä kolme-viisi minuuttia). Lisää hienonnettu tomaatti, valkosipuli ja timjami ja keitä vielä 5 minuuttia. (Tavara alkaa kivasti karamellisoitua ja meinaa jäädä pohjaan kiinni- ei hätää, pohjaan kiinni jäänyt herkku deglaseerataan (=irrotetaan nesteellä) soossin makua antavaksi aineeksi!) Lisää liemi ja keitä miedolla lämmöllä 15 minuuttia. (Laitoin tässä vaiheessa kannen estämään liemen liikaa haihtumista.) Kaada seos tehosekoittimeen ja sekoita 5 minuuttia. (Surautin nopsaan sauvasekoittimella seoksen tasaiseksi.) Valuta kastike verkkopohjaisen kastikesiivilän läpi (ei muuten valu, piti paseerata lusikalla siivilään painamalla, ja siivilään jäi vain jokunen munakoison siemen, eli siivilöintiä ei välttis olisi tarvinnut tehdä ollenkaan). Mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla, lisää sitruunamehu juuri ennen tarjoilua. (Sitruunamehu teki munakoisososeesta huomattavasti kastikemaisempaa.)

2 kommenttia:

  1. Haa, jotenkin tuo graafinen annos kyllä puhuttelee mua! Häiriintyneen näköistä tai ei... :D

    VastaaPoista
  2. Heh, tuo kyllä näyttää ihan joltain hiekkalaatikolla kesken jääneeltä palikkaleikiltä- mikä nyt sit ketäkin puhuttaa!:D

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...