27.10.2011

Oluinen hirvipaisti ja marinoidut punajuuret

Juuri nyt en tiedä vihaanko syksyä vai rakastanko sitä. Olen toki lähestulkoon hurmiossa pimenevien iltojen, kynttilöiden, pikkuhiljaa syttyvien jouluvalojen, kirpeän raikkaalta talven lupaukselta tuoksuvan metsän ja kirkkaan tähtitaivaan kanssa. Taisin myös kiljahdella riemusta lehtikasoissa loikkiessani "hieman" kovaäänisemmin kuin 5- ja 2-vuotiaat seuralaiseni.. Mutta sitten taas toisaalta, olen koko ajan väsynyt, ja iltaisin tulee entistä herkemmin kaivauduttua sinne sohvannurkkaan kera joulutorttujen ja punaviinilasillisen (mansikkamarmeladia ja kaupan valmista voitaikinaa, jouluhan on jo ihan lähellä). Lahnamaista vetämättömyyttä on havaittavissa myös keittiön puolella: vaikka ruokaa tuleekin tehtyä kunnolla, aineita ei vain kertakaikkiaan kiinnosta mittailla, eikä tekeleiden reseptiikkaa kirjoitettua ylös. Myös kamera pölyyntyy. Sinänsä harmi, sillä varsin herkullisiakin lopputuloksia on syntynyt, ja monia ruoista olisi mukava tehdä uudelleen, jos vain muistaisi mitä hittoa se kokki sinne pataan mahtoikaan väsyneenä heitellä..

Tämän annoksen reseptin olin onneksi raapustanut ylös, sillä lopputulos oli mainio ja ehdottomasti toistamisen arvoinen. Koska juuri nyt on vuoden paras aika saada hirvenlihaa, suosittelen hankkimaan sitä edes pikkuruisen paistin verran.

seitsemän ruokalajin menun kylmä liha-alkuruoka sai olla kooltaan normisalaattia pienempi

Oluessa marinoitu hirven paisti

n. 800 g hirven luuton paisti (poista kalvot)
3 dl Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Schwarz-olutta
0,5 dl rypsiöljyä
0,5 dl soijakastiketta
15 katajanmarjaa rouhittuna
1 rkl tuoreita rosmariinin lehtiä murskattuna/hienonnettuna
1 rkl tummaa muscovado-sokeria
n. 1 tl rouhittua mustapippuria
n. 2 tl suolaa marinadiin (+ ruskistamisen jälkeen voi hieroa lihan pintaan oman maun mukaan enemmän)

Valmista marinadi sekoittamalla ainekset sekaisin ja kippaamalla ne kestävään muovipussiin. (Ja nautiskele olutpulloon jäänyt olut ruoanlaittojuomana.) Humpsauta hirvenpaisti pussiin, sulje pussi ja unohda jääkaappiin ainakin vuorokaudeksi. Jos muistat, käy välillä kääntelemässä pussukkaa jotta marinadi varmasti syleilee lihakimpaletta ylt'ympäriinsä. Nosta sitten paisti pois marinadista, ja paista siihen kuumalla paistinpannulla tilkassa rypsiöljyä kaunis väri. Nosta ruskistettu paisti uuniivuokaan, lorota vuoan pohjalle semmoinen puolen sentin kerros marinadia, tuikkaa lihaköntin paksuimpaan kohtaan paistolämpömittari ja nosta koko komeus 125 asteiseen uuniin. Anna hirven kypsyä niin kauan, kunnes lihan sisälämpö on 54 astetta. (Valele paistia pari kertaa paistamisen aikana vuoan pohjalla olevalla liemellä.) Nosta paisti pois uunista ja kiepsauta se folion sisään. Anna vetäytyä vähintään parikymmentä minuuttia ennen folion irroittelua ja paistin leikkaamista.

Meillä paisti nostettiin vetäytymisen jälkeen jääkaappiin ja leikattiin vasta seuraavana päivänä ohuiksi siivuiksi. Siivuille ripsauteltiin hieman suolakiteitä, ja paistisiivujen kanssa lautaselle nosteltiin rucolaa ja baby-pinaattia, paahdettuja pinjansiemeniä ja suppilovahverohilloa. Edellä mainittujen herkkujen lisäksi lautaselle lusikoitiin myös kylmiä, marinoituja paahdettuja punajuuria:

punajuuret voi laittaa myös folion sisään kuivumisen vähentämiseksi

Marinoidut paahdetut punajuuret

n. 1kg punajuuria
1 dl kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä
0,5 dl tummaa balsamiviinietikkaa
1 tl hunajaa
1 tl suolaa
1 tl kuivattua timjamia
muutama kierros mustapippuria myllystä

Nosta pestyt punajuuret kuorineen 150 asteiseen uuniin niin kauaksi aikaa, kunnes voit tökätä hammastikun punajuuresta läpi (punajuurien koosta riippuen tähän  menee 1-2 tuntia). Heti kun sormet kestävät kuumuutta, kuori punajuuret ja kuutioi ne. Valmista marinadi öljystä, balsamietikasta ja mausteista (maista ja lisää suolaa & pippuria makusi mukaan) ja sekoita se lämpimiin punajuurikuutioihin. Anna punajuurten jäähtyä marinadissaan ja herkuttele ne vasta täysin jäähtyneenä. (Maistuvat toki myös uudelleen lämmitettyinä varsin herkuilta!)

(rakuunan oksa ei liittynyt tähän ruokaprojektiin)

Hirviherkun kera juotiin hirven marinadiinkin käytettyä VASP:n Prykmestar Schwarz-olutta, mutta juomaksi kelpaisi erinomaisesti myös samaisen panimon Prykmestar SavuKataja. Tuo ensimmäinen on muuten melkoisen mukava olut muunkin punaisen lihan kanssa- mietona ja pehmeänä se ei dominoi ruoan omaa makua, mutta on kuitenkin hieman mielenkiintoisempi vaihtoehto kuin moni muu ruokakaupasta löytyvä kotimainen mallasherkku.

8 kommenttia:

  1. Nice! Meillä on hirven paisti odottelemassa pakkasessa, ja tarkoitus oli tehdä siitä jotain olutmarinoitua juttua. Tämä ohje tuli siis kuin tilauksesta! Tosin meidän paisti on kaiketi niitä haudutettavia paloja (ulko- tai kulmapaistia muistaakseni), joten en tiedä pitäisikö vetää kunnolla kypsäksi vai onko mureaa mediuminakin... Hmmm.

    VastaaPoista
  2. Mä olen ikävä kyllä maailman huonoin arvioimaan mikä osa eläintä kannattaa käyttää mihinkin- laitahan sit raportoiden mihin päädyt teikäläisen paistin kanssa!

    Sen verran muuten huom. tuohon yllä olevaan reseptiin, että suolan määrää kannattaa säätää oman maun mukaan- itse en tykkää kovin suolaisesta lihasta, vaan lisään mieluummin sen suolan sitten vasta syöntivaiheessa. Tuo 2tl on passeli marinadille, mutta suolaa voi hieraista lihan pintaan reiluummin ennen uuniin nostoa.

    VastaaPoista
  3. Kylläpä ihastutti :)

    Hirvipaistia alkoi oitis tehdä mieli, näinkin eilen kauppahallissa oivan näköisiä möhkäleitä. Pitääpi piipahtaa kauppahallille uudelleen taikka yhteen ihanaan palvaamoon, josta saa upeita lihaherkkuja.

    Marinoituja punajuuria kokeilen varmasti. Resptisi kuulostaa törkeän herkulliselta.

    VastaaPoista
  4. Ihana kuulla että muillakin on "syyssaamattomuutta" ilmassa ;) Itse myöskin olen huomannut bloggaustahdin hiipuneen, ei ilmeisesti ole tullut kokattua mitään uutta tai muuten bloggauskynnyksen ylittävää. Ja huomaa taas miten kuvien ottaminen vaikeutuu koko ajan enemmän mitä syksymmäksi mennään, tahtoo kesän ja auringon takaisin!
    Huippu blogi sulla muuten, varsinkin karppausjutut ja -kokeilut olen mielenkiinnolla lueskellut :)

    VastaaPoista
  5. Kiitokset Hiidenuhma & Pikku Leijonan Emäntä! Itsekin ottaisin auringon mielelläni takasin, turistipokkarilla kuvien ottaminen käy totisesti turhan haastavaksi pelkässä liesituulettimen valossa.. pitää varmaan toivoa joulupukilta järjestelmäkameraa;)

    VastaaPoista
  6. Tunnustus Ahmija ruokablogille! http://lautasella.blogspot.com/2011/10/herkkusuun-lautaselle-kunnianosoitus.html

    VastaaPoista
  7. Varsin herkullinen resepti, hieman muunnellen tuli tehtyä viikonloppuna! :)

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...