9.9.2011

Sitruksiset chili-suklaatarteletit ja tummapaahtoista espressoa

Olen kaikki-tai-ei-mitään ihminen hyvin monessa asiassa, myös kahvin juonnissa. Jos juon kahvini maidon kanssa, kahvi saa olla vaaleapaahtoista suodatinkahvia ja lämmin maito täyttää valtavasta kahvikulhosta puolet. Jos taas juon kahvini mustana, valitsen mieluiten synkeän tummapaahtoista espressoa ja juon sen ilman sokeria. Opin aikoinaan juomaan kahvia vasta täysi-ikäisenä, Espanjan ja Italian reissuilla. Ensimmäinen omistamani kahvinkeitin oli espressokeitin (eikä edes mutteripannu), ja totuin tavallisen kotimaisen vaaleapaahtoisen suodatinkahvin makuun vasta paljon myöhemmin. Nykyisin nautin espressoa herkkuhetkinä ja suodatinkahvia arkena- välillä espresso taipuu lempeäksi caffè latteksi tai macchiatoksi, välillä suodatinkahvi on sysimustaa ja välillä sitäkin juodaan lämpimän maidon kanssa..

chilin poltetta, sitrusten raikkautta, suklaan täyteläisyyttä, espresson paahdetta = täydellinen kahvihetki

Koska kahvinkulutus on taloudessamme melko suurta, innostuin aivan valtavasti kutsusta kisaamaan täydellisen makuparin löytämisestä Pauligin erikoiskahveille. Viimeisen viikon aikana olenkin hartaudella maistellut Pauligin lähettämiä kahvinäytteitä ja metsästänyt täydellistä makuparia kahvikupposen kera nautittavaksi. Ja voin kertoa, että suosikkini kyseisistä kahveista on tainnut löytyä! Paulig on nimittäin vihdoin tuonut valikoimaansa mieleiseni espresson: tumman ja luonteikkaan Etelä-Italialaiseen tapaan paahdetun Espresso Profondon. Profondo on todella tummapaahtoinen espresso, joka maistuu yhtä aikaa sekä hienostuneen viekoittelevan täyteläiselle suklaalle, että rehevän rotevan kitkerälle robustalle. Ja cremakin muodostuu upean kermaiseksi ja paksuksi! Ihanaa!

luksusta arkeen ja juhlaan

Koska espresso on minulle ensisijaisesti ylellinen jälkiruokajuoma, koen sen luontaiseksi makupariksi ylellisen jälkiruokaleivoksen. Profondon suloisen samettinen suklaisuus kaipaa ehdottomasti parikseen jotakin yhtä intensiivisen suklaista ja täyteläistä, mutta samalla leivonnaisesta pitäisi löytyä jotakin raikasta ja mausteista vastapainoksi robustan kitkerälle potkulle. Leivonnaisen pitäisi olla siis yhtä aikaa sekä viettelevän hienostunut kuin suklaasilmäisen Romeon syntinen suudelma, että rehevän roteva kuin italialaisen mamman sydämellinen syleily. Leivotaan siis tummapaahtoisen espresson toiseksi puoleksi appelsiinillä ja kaakaolla maustettu pikkuruinen päältä rapea ja sisältä pehmoinen piiras, joka täytetään chilin, kanelin, sitrusten ja paahdetun sokerin potkuilla ladatulla tummaakin tummemmalla suklaa-ganachella. Päälle vielä korumaisen kaunista kitkerän makeaa hillottua kumkvattia ja täydellisyyttä hipova makupari on syntynyt!

Appelsiini-chili-suklaatarteletit
(n. 12 kpl)

tarteletti-pohja:
150 g voita
n. 3 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
2 dl tomusokeria
¼ tl suolaa
1 appelsiinin kuori
2 kananmunaa
1 rkl sitruslikööriä (esim. Cointreau)

appelsiini kylpee chilin ja paahdetun sokerin poltteessa

appelsiini-chilisuklaatäyte:
2 appelsiinia
2 rkl muscovado-sokeria
2 rkl sitruslikööriä (esim. Cointreau)
1 punainen chilipaprika
1 kanelitanko
1 sitruunan kuori
200 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70%)
1 ¼ dl kuohukermaa
1 rkl hunajaa
½ tl suolaa

muffinivuoassa paksummat ja pehmeämmät piiraspohjat

Aloita valmistamalla tarteletti-pohjat. Sekoita huoneenlämmössä hieman sulaneeseen voihin vehnäjauhot, kaakaojauhe, huolellisesti pestyn appelsiinin raastettu kuori (ei sitä valkoista osaa!) ja ripaus suolaa. Kun taikina on tasaista murua, lisää siihen sitruslikööri ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi palloksi (lisää tarvittaessa vehnäjauhoja), kääräise pallo kelmuun ja nosta jääkaappiin asettumaan tunniksi. Leivo tarteletit joko voideltuihin tarteletti-vuokiin, tai silikonisiin muffinivuokiin. Kaulitse kylmä taikina ohueksi levyksi (3-5mm) leivinpaperin päälle (helpottaa käsittelyä) ja nosta taikinalevy leivinpaperin avulla vierekkäin aselteltujen vuokien päälle. Painele taikina jauhotetuin sormin tasaisesti vuokiin. (Mikäli taikinan käsittely on vaikeaa, vuoat voi nostaa välillä hetkeksi jääkaappiin taikinan kanssa.)  Pistele piiraiden pohjat haarukalla ja paista uunin keskiosassa 200 asteessa 8-12 min (valmis piiras alkaa irtoilla vuoan reunoilta). Anna tarteletti-pohjien jäähtyä täysin ennen vuoasta irrottamista.

täytettäkin laitetaan rennolla kädellä

Valmista jäähtyneisiin piiraspohjiin täyte mausteisesta appelsiinista ja suklaasta. Aloita fileoimalla appelsiinit: kuori appelsiini veitsellä siten, että kaikki valkoinen osa kalvoineen lähtee pois. Leikkaa sitten terävällä veitsellä lohkoja appelsiinilohkojen kalvojen välistä (katso kuva). Kun appelsiineista on jäljellä ”kalvoriekaleet”, purista niistä vielä käsin mehu talteen. Puolita kalvottomat appelsiinilohkot ja poista chilistä siemenet ja hienonna se. Laita sitten kattilaan appelsiinin mehu, muscovado-sokeri, sitruslikööri, kanelitanko sekä hienonnettu chili. Kiehauta ja anna kiehua pari minuuttia. Lisää sitten kattilaan appelsiinit ja keittele vielä minuutin verran. Poista kanelitanko, kippaa appelsiinit siivilään (liika neste valuu pois) ja jätä odottelemaan. 

appelsiinin fileointi kalvottomaksi

Rouhi suklaa ja laita se kuumuutta kestävään astiaan. Mittaa puhtaaseen kattilaan kerma, hunaja ja huolellisesti pestyn sitruunan raastettu kuori (ilman sitä valkoista osaa). Kiehauta kermaseos ja kaada se kiehuvan kuumana rouhitun suklaan päälle. Sekoita kunnes suklaa on täysin sulanut kermaan ja lisää seokseen viimeiseksi mausteiset, valutetut appelsiinit. Jaa valmis suklaaganache jäähtyneisiin tarteletti-pohjiin. Nosta jääkaappiin kovettumaan vähintään tunniksi. Koristele valmiit tarteletit sukaateilla tai hillotuilla kumkvateilla (ohje alla). Nosta tarteletit huoneenlämpöön ainakin pariksikymmeneksi minuutiksi ennen tarjoilua, jotta suklaatäyte olisi sopivan pehmoista. Tarjoa appelsiini-chilisuklaatartelettien kanssa tummapaahtoista espressoa ja nauti!

vastakohtaisuudet täydentävät toisiaan

Hillotut kumkvatit
kourallinen kumkvatteja
2 ½ dl hienoa sokeria
1 dl vettä

höpsön kitkerän makeat kumkvatit voi syödä kuorineen

Pese kumkvatit huolellisesti ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Poista mahdolliset siemenet. Mittaa kattilaan vesi, kuumenna se kiehuvaksi ja keitä siinä kumkvattiviipaleita puoli minuuttia. Nosta kumkvatit pois vedestä talouspaperin päälle kuivumaan. Lisää kattilaan jääneeseen veteen sokeri ja keitä kunnes sokeriliemi on kirkasta. Pienennä lämpöä ja laita kumkvattiviipaleet sokeriliemeen. Anna liemen poreilla sekoittamatta puoli tuntia. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä täysin. (Tähän menee useita tunteja, älä sekoita välillä!) Kun liemi on jäähtynyt, kuori lusikalla varovasti tahmean sokerisiirapin ja kumkvattien päälle kerrostunut valkea vaahto. Nostele kumkvattiviipaleet sokerisiirapista pois yksi kerrallaan, ravistele liika siirappi pois ja nostele folion päälle kuivumaan. Anna kuivua suunnilleen vuorokausi ja kierittele halutessasi hienossa sokerissa. Käytä suklaatartelettien koristeena.

raikkaan makea hillottu pikkusitrus kruunaa suklaaherkun

3 kommenttia:

  1. Aivan järettömän ihanan näkösiä leivoksia!! Uskon, että maku on taivaallinen - mitä muutakaan noista aineksista aikaan voi saada. Chli, nam. Suklaa, nam. Appelsiinit, nam. Joudun tekemään nyt samanmoisen virtuaalihaukkauksen, kuin Campasimpukan pullille :)

    VastaaPoista
  2. Herranjumala! Jos joku joskus tarjoo mulle tollaisia niin vien vihille saman tien :D

    VastaaPoista
  3. :D Näistä saisi vielä söpömmän näköisiä jos käyttää oikeita tartelettivuokia ja malttaa kaulita taikinan ohueksi- oma kärsivällisyys ei oikein piipertelyihin tahdo riittää, joten jälkikin on vähän enempi sellaista rennompaa käsin tehdyn näköistä kuin hienoa kondiittorikamaa..

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...