nopsaa arkisoppaa |
Seuraava erinomaisen nopeasti ja vaivattomasti valmistuva keitto on mainio esimerkki arkiruoasta, jonka ei tarvitse olla tylsää. Jääkaapista löytyi valtava palsternakka. Kuivakaapista tölkki kookoskermaa ja pakastimesta pussukka joskus aiemmin keitettyjä valkopapuja. Viikonlopun jäljiltä jääkaappiin oli myös jäänyt avonainen viinikarahvi, jonka pohjalla väljähtyi surullinen tilkka valkoviiniä- eihän sellaista kannata viemäriinkään kaataa, jos sen voi vielä ennen täydellistä etikoitumista käyttää ruoanlaitossa!
Palsternakka-valkopapukeitto
(neljälle)
1 keltasipuli
500 g palsternakkoja
400 g käyttövalmiita valkopapuja (tölkistä tai itse liotettuna ja keitettynä)
1 rkl rypsiöljyä
1 1/2 tl mustia sinapinsiemeniä (tavallisetkin käy, käytä vähemmän)
1 1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 1/2 tl kurkumaa
1 tl jauhettua korianteria
7 dl vettä
2 dl kookoskermaa
1 dl valkoviiniä (tai esim. pari ruokalusikallista sitruunamehua tai valkoviinietikkaa)
Hienonna sipuli ja kuullota sitä sinapinsiementen kanssa kattilan pohjalla rypsiöljyssä kunnes sinapinsiemenet alkavat hauskasti pomppia ja poksahdella. Lisää muut mausteet ja paista vielä puoli minuuttia. Kippaa kattilaan vesi ja pilkotut palsternakat. Keitä kunnes palsternakka on pehmeää, lisää pavut, kookoskerma ja valkoviini ja jatka keittelyä kunnes pavut ovat läpikotaisin kuumia. Soseuta soppa sileäksi, tai jätä soseuttamatta. (Jos erehdyn tekemään soseuttamatonta keittoa, käy aina, ihan poikkeuksetta, sillä lailla, että nälkäinen puoliso kauhoo lautaselleen kaikki sattumat ja minulle jää kattilaan pelkät liemet..) Hykertele tyytyväisyydestä höpsön keltaiselle keitolle ja ihmettele miten karviaismarjasoseelta näyttävä soppa voi maistuakin niin makean mausteiselle. (Punainen chili sopii muuten tähän soppaan paremmin kuin hyvin, se kannattaa lisätä keitokseen jo tuossa palsternakkojen kanssa.)
Kiitokset ihanasta blogista ja mainiosta reseptistä! Valkopapu-palsternakkayhdistelmä oli mukavaa vaihtelua linsseille ja porkkanoille.
VastaaPoistaKiitos kiitos! Valkopavuista on tullut kyllä suosikkini- niistä kun tulee myös ihanan syntisen pehmoista "lohturuoka"-muussia voinokareella ja kermalorauksella ohennettuna!
VastaaPoista