kasvisgourmeeta - huomioi erityisen kaunis keltainen väri leikkuupinnassa |
Juuri nytkin kodissamme leijailee hurmaava makean metsäinen löyhkä kiertoilmauunista, jossa kuivatan viikonloppureissun lampaankääpäsaalista (toiset etsivät pusikoista golfpalloja, toiset jotain vähän syömäkelpoisempaa). Kuivaamisen lisäksi kyseistä herkkua on jo säilötty hieman pakastimeen, jonka lisäksi sitä on tullut syötyä jos jonkinmoisena muhennoksena ja kastikkeena. Tuorein, aamulenkkipolun varresta napattu pikkusienien saalis päätyi vaihteeksi pihveiksi, jotka mantelijauholla rikastettuna toimivat erinomaisena kasvispääruokana jopa vähän juhlavampaankin ateriaan.
pikkuruisissa lampaankäävissä ei ollut juurikaan madonreikiä |
Mantelilla leivitetyt pihvit lampaankäävästä
putsattuja, kokonaisa lampaankäävän lakkeja
suolaa, pippuria
kananmuna (valkuainen ja keltuainen haarukalla yhteen sekoitettuna)
mantelijauhoa
voita/margariinia/öljyä paistamiseen
sienten lakit itkemässä |
Aloita muotoilemalla lampaankäävistä pihvejä: poista käävän jalka, ja leikkaa lakin keskustaa tarvittaessa hieman ohuemmaksi. Halutessa lakin reunoja voi myös siistiä, tai muotoilla lakista vaikka soikioita. (Isommista ja paksuista lakeista voi halkaisemalla saada kaksikin valtavaa pihviä, pienemmistä taas syntyy hauskoja pikkusuupalapihvejä. Ylijäävät jalat ja muut sienirippeet kannattaa käyttää sienimuhennokseen tai -kastikkeeseen.) Ripottele valmiiksi muotoilluille pihveille, lakin alapuolelle, hieman suolaa. Anna sienten "itkeä" suunnilleen varttitunti: suola nostattaa sienestä turhaa nesteet, jotka pyyhkäistään suolan kanssa pois talouspaperilla. Kun itketys on suoritettu, paista vielä sieniä kuivalla paistinpannulla suunnilleen minuutin verran per puoli: tämä poistaa vielä lisää nestettä. (Pienemmissä, ohuemmissa lakeissa tätä välipaistovaihetta ei välttämättä tarvita, itketys riittää ennen varsinaista leivitystä ja paistamista.)
minipihvit ja valtava haarukka |
Kun enimmät nesteet on saatu sienistä pois, mausta sienet rouhaisemalla hieman suolaa ja mustapippuria lakin molemmille puolille. Kasta tämän jälkeen lakit ensiksi kananmunaan ja seuraavaksi molemmin puolin mantelijauhoihin. Paista näin leivitetyt lampaankääpäpihvit haluamassasi rasvassa paistinpannulla molemmin puolin, kunnes mantelijauho on saanut kauniin vaaleanruskean värin. Mehevät pihvit maistuvat esimerkiksi ihanan makeista syyspalsternakoista tehdyn muussin kanssa. Seuralaiseksi voi toki myös tekaista kermaisen kastikkeen sipulista ja pihvien muotoilusta ylijääneistä sienen palasista.
Niin monissa blogeissa kokataan nyt juuri sieniä, että alkaa oma sieniavuttomuus kyllä harmittaa! Tämä sinunkin ohjeesi ja valmistamasi ruoka näyttää niin hyvältä!
VastaaPoistaOih, kun kuulostaa hyvältä! Ehdin jo silputa lampaankääpäni hienoksi ja lisätä ne laatikkoruokaan, harmi! Ei muuta kuin uudelleen metsään sienestämääm, niin pääsen kokeilemaan näitä pihvejä.
VastaaPoistaOnneksi sieniä saa nyt kaupastakin, ei sinne metsään tarvitse välttämättä edes mennä! :) Lampaankäävistä on kyllä totisesti monenmoisiin ruokiin, laatikkokin kuulostaa ihanalta!
VastaaPoistaNo juu, asumme metsän tuntumassa ja minulla on tutut sienipaikat ihan lähellä, joten haen pääsääntöisesti syksyllä sienet metsästä. Taitaa olla hyvä lampaankääpävuosi, kun niitä löytyy niin hyvin, eikä matojakaan ole liikaa. Jee!
VastaaPoistaLampaankääpiä kyllä löytyisi mutta en ole oikein koskaan tykästynyt sen makuun. Sitähän saisi parhaimmillaan muovikassitolkulla.
VastaaPoistaJustiin viikonloppuna sain syödäkseni lampaankääpäpizzaa pakastetuista lampaankäävistä- oli kyllä hyvää! Makuhan on kuitenkin sen verran mieto, että maustamalla saa melkein minkä makuista sapuskaa tahansa;)
VastaaPoista