7.9.2011

Lehtimangoldia, punajuurta ja lampaankääpää

"Voi ei." huokasi puoliso vastaukseksi kysymykseeni "Kävin metsässä- arvaa mitä syödään tänään?!" Lampaankääpä ei siis vieläkään ole loppunut.. Tällä kertaa pääsin kääpien ohella askartelemaan äitini kasvattaman lehtimangoldin kanssa, ja lopputuloksena syntyi aivan käsittämättömän hupsu alkuruoka. Haluaisin kovasti kutsua tätä punajuuri-lampaankääpä-terriiniksi, mutta rakenne ei oikeastaan ole mitään sinne päinkään. Ehkä kyseessä on ennemminkin jonkinmoinen mangoldikääryle. No, kuinka tahansa, tämä kummallinen punajuuri-lampaankääpä-kakkunen on kunnianosoitus raaka-aineiden upeille mauille ja väreille- punajuuren mahtavaa juurevuutta korostaa vain aavistus sinihomejuustoa, lampaankäävän hentoista makua ei peitellä voimakkailla mausteilla, ja lehtimangoldinkin kaunis lehtiruoti pääsee ansaitusti oikeuksiinsa myös silmänruokana.

huomattavasti hauskempaa askarrella ruoalla kuin paperilla

Punajuurta ja lampaankääpää lehtimangoldissa
(neljälle)

400 g kypsiä, kuorittuja punajuuria (kypsennetty kuorineen keittämällä tai höyryttämällä)
1 rkl rypsiöljyä
300 g puhdistettua lampaankääpää
1 keltasipuli (100 g)
50 g sinihomejuustoa
2 kananmunaa
1 dl kermaa
muutama oksa tuoretta timjamia riivittynä
8-12 lehtimangoldin lehteä
suolaa, mustapippuria

mandoldin maku on lähellä punajuuren naatteja

Aloita ryöppäämällä lehtikaali: leikkaa paksut lehtiruodit/varret pois (ota talteen!) ja kiehauta lehtiä suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti. Nostele ryöpätyt lehdet esim. reikäkauhan avulla lävikköön ja huuhdo ne välittömästi jääkylmällä vedellä. (Ideana on saada kauniin vihreä väri pysymään kauniin vihreänä.) Jos käytät mangoldin nuoria lehtiä, ryöppäys ei ole ollenkaan välttämätön- paksummille lehtiruodille se on kuitenkin tarpeen.

valkeat lampaankäävät muuttuvat pannulla keltaisiksi

Hienonna sipuli ja sienet mahdollisimman hienoksi (omani jäivät turhan reilun kokoisiksi) ja paista ne tilkassa rypsiöljyä. (Ovat valmiita kun sipuli on läpi kuullottunut ja sienistä irronnut neste on haihtunut pannulta.) Mausta sieni-sipuliseos tuoreella timjamilla, ripauksella suolaa ja ripauksella mustapippuria. Siivuta kypsät punajuuret mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Sekoita yhteen kerma, kananmunat ja murennettu sinihomejuusto. Sekoita siivutetut punajuuret juustoseokseen ja rouhaise sekaan hieman mustapippuria.

mangoldilla vuoratut pikkuvuoat herkkutäyttein

Voitele uuninkestävät annosvuoat kevyesti rypsiöljyllä. Vuoraa vuoat ryöpätyillä lehtimangoldin lehdillä siten, että osa lehdistä jää roikkumaan vuoan ulkopuolelle "kansiksi". Täytä vuoratut vuoat kerroksittain punajuurilla, sienillä ja punajuurilla (sienikerros jää siis keskelle) ja kaada lopuksi vuokiin punajuurien hauskasti värjäämä juusto-kermaseos. Taita vielä lehtimangoldit vuokien kanneksi. Paista vuokia uunissa 175 asteessa noin kaksikymmentä minuuttia. Anna jäähtyä suunnilleen varttitunti ja kumoa vuoat varovasti lautaselle. (Jos ei meinaa irrota, pyöräytä terävällä veitsellä varovasti vuoan reunojen ympäri.) Syödään saman tien!

ainesten kannattaisi olla pienempinä paloina

Ja jäljelle jääneet lehtimangoldinvarret kannattaa nautiskella parsan tapaan. Keitä varret kypsiksi sitruunalla ja suolalla maustetussa vedessä ja herkuttele ne hyvän oliiviöljyn ja voinokareen kanssa. Myös kermassa pinaatin tapaan muhennetut lehtimangoldin lehdet ovat herkkua!

lehtimangoldia kahdella tapaa

1 kommentti:

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...