14.8.2011

Suppilovahvero-seitanpihvit, eli lihaisaa suutuntumaa kasvisruokaan

Pidän pikkuruisen surkuhupaisana sitä tosiasiaa, että samalla kun eri tahot rummuttavat punaisen lihan syönnin vähentämisen puolesta, meidänkin tiedostavassa taloudessamme lihan käyttö on lisääntynyt. (Käytännössä määrät ovat edelleen huomattavasti pienempiä kuin keskivertohärmäläisellä, eikä lihajalosteita käytetä oikeastaan ollenkaan. Olen myös pyrkinyt käyttämään liharuokiin niitä vähän vieroksutumpia ruhon osia, jonka lisäksi liha on aina kotimaista ja mahdollisuuksien mukaan myös luomua. Seli seli..) Opittuani pikkuhiljaa (vuosikymmenen kasvissyönnin jälkeen nyt takana pari vuotta sekaruokavaliota) lihan makuun, olen yllätyksekseni ruvennut ymmärtämään lihansyöjien omituisinta argumenttia lihan syömisen puolesta: "no kun se lihan suutuntuma vaan on niin ainutlaatuinen". Ja onhan se pihvi älyttömän nopea heittää vaan pannulle..

hippipihvi

Vaikka moni vannoutunut lihansyöjä pitäisikin kasvispöperöiden mausta, usea tuntuu kaipaavan sitä lihalle ominaista suutuntumaa. Vaikka arkiruokailussa kasvisruokia suosittaisiinkin, juhlaruokailuun kuuluu edelleen se pihvi. Ja tämähän on melkoinen haaste erityisesti ravintoloille. Voisiko olla, että ravintoloidenkin listoilta valittaisiin herkemmin se kasvisruokavaihtoehto, jos annoksesta olisi sekä ravitsemuksellisten tekijöiden, mutta myös suutuntuman suhteen parempaa vastusta sille pihviannokselle?

Näissä mietteissä kehittelin kotikokin vegaanisemman vastineen pihviannokselle. Ja tottahan kyseesä on myös hiilihydraattitietoinen ja kauden tuotteita hyödyntävä herkku. (En tosin löytänyt sienimetsästä suppilovahveroita, joten viime syksyn kuivatut sienet saivat kelvata. Tuoreita käyttävän kannattaa paistaa sienet pannulla ennen seitan-taikinaan lisäämistä ja tarvittaessa vähän pienentää taikinan nesteen määrää.)

vehnägluteenista ja soijajauhoista reippaasti proteiinia

Suppilovahvero-seitanpihvit
(neljälle)

2,5 dl gluteenijauhoa
1 dl soijajauhoa
0,5 dl kuivattuja suppilovahveroita murskattuna
1,5 dl vettä
1 rkl kasvisfondia
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
1,5 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa tai muuta makeutusta
0,5 tl mustapippuria

Sekoita kuumaan veteen fondi, öljy, etikka, soija, hunaja ja mustapippuri. Sekoita sitten seokseen gluteenijauhot, soijajauhot sekä suppilovahverot. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Leikkaa sitten taikinaköntistä noin sentin paksuisia siivuja. Nuiji siivut varovasti lihanuijalla suunnilleen puolen sentin paksuisiksi pihveiksi. Asettele pihvit paistopussiin tai folion sisään. Paista pihvejä paistopussissa 150 asteisessa uunissa tunti. Viimeistele pihvit paistamalla (tai grillaamalla) ne rapeiksi tilkassa rypsiöljyä. Tarjoile lisäkkeenä suppilovahverokastiketta ja kauden vihanneksia.

Tällä hetkellä herkullista ovat esimerkiksi kotimaiset pensaspavut al-denteksi keitettynä ja oliiviöljyllä maustettuna, sekä pikaisesti pannulla tai grillissä lämmitetyt tomaatit. (Huom! Uunissa kypsennetyt pihvit voi myös pakastaa, ja sulattaa sitten tarvittaessa pannulla paistettaviksi.)

pihvit on toki nuijittu ilman tuota paistopussia

Suppilovahverokastike seitan-pihveille
(neljälle)

1 rkl rypsiöljyä
2 sipulia tai 4 salottisipulia hienonnettuna
pari kourallista suppilovahveroita (jos käytät kuivattuna, liota niitä hetki vedessä)
4 dl vettä
1,5 rkl kasvisfondia
2 rkl maissitärkkelystä sekoitettuna tilkkaan kylmää vettä
2 tl muscovado-sokeria (fariini- tai ruokosokerikin käy)
1 rkl balsamietikkaa
ripaus mustapippuria

Kuullota sipulia rypsiöljyssä, lisää sienet ja paista kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Lisää sitten vesi ja kasvisfondi, kiehauta. Vispaa kiehuvaan nesteeseen ohuena nauhana veteen sekoitettu maissitärkkelys. Lisää sokeri, balsamietikka ja ripaus mustapippuria. Keitä pari minuuttia ja tarkista maku. Passaa seitan-pihvin lisäksi myös paistetun tofun kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...