"mitä näet kuvassa?" |
Keitetty naudan kieli
1,5 kg naudan kieli
1 sipuli
2 porkkanaa
reilu pala juuriselleriä
2 laakerinlehteä
pari tuoretta rosmariinin oksaa
pari tuoretta persiljan oksaa
6 maustepippuria
6 mustapippuria
6 valkopippuria
(selvästi melko harkittu maustemäärä)
2 rkl merisuolaa
"kutistuukohan se jos sen sulloo nimenomaan kylmään kattilaan..?" |
Kun olet lakannut hihittelemästä kerta kaikkiaan hulvattoman näköiselle ja tuntoiselle kielen jötkäleelle (halvat on huvit yliväsyneellä ja hyvän mielikuvituksen omaavalla kaupunkilaistytöllä) huuhdo se kunnolla juoksevan veden alla. Upota kieli kylmään veteen pariksi tunniksi siten, että vaihdat vettä ainakin parinkymmenen minuutin välein. (Ideana on saada viimeisetkin veripisarat pois kielestä.) Tämän jälkeen jätä kieli kylmään veteen ja kiehauta vesi. Keitä 10 minuuttia, kaada vesi pois, huuhdo kieli ja laita se uuteen veteen. (Ryöppäyksen tarkoituksena on poistaa kuona-aineita.) Pudottele tällä kertaa kattilaan myös mausteet ja paloitellut juurekset. Keitä kieltä 2-3 tuntia. (Kielen sisälämpö nousi yli 80 asteen jo alle kahdessa tunnissa, mutta pidempi keittoaika varmaan tekisi kielestä vielä mureampaa. Luovutin 2,5h:n kohdalla kun nälkä oli liian kova.) Nosta kieli pois liemestä ja heti kun näpit kestävät kuumuutta, nylje se. (Viillä nahkaan kielen alapuolelle viilto, nahka lähtee vallan helposti kiskomalla kärjestä tyveen päin.) Paloittele lämmin kieli ja syö se hyvän kastikkeen kanssa. Tai pudota kieli takaisin liemeen ja anna sen jäähtyä liemessään ennen kielen syömistä kylmänä.
keitetyn kielen nahka irtosi lähes itsestään |
Jos sattuu kohtaamaan naudan kielen vallan ensimmäistä kertaa, on tietenkin ehdottomasti kokeiltava sen syömistä sekä kuumana, että kylmänä. Itsehän tietenkin olisin vetäissyt kielen kitaani ihan sellaisenaan, mutta ihan vain epäileväistä puolisoani varten keittelin kuuman kielen seuraksi kastikkeen, jota terästin kaiken varalta tujauksella viskiä. (Varalta terästin hieman myös kokkia.) Hämmentävää, mutta kieli oli oikeasti sen verran pehmoista ja mureaa, että miedompikin kastike olisi toiminut hyvin!
piti vaihtaa välillä isompaan kattilaankin |
Kuumaa kieltä viskillä terästetyssä suppilovahverokastikkeessa
Keitettyä naudan kieltä viipaleina
kourallinen kuivattuja suppilovahveroita (5 g) +0,5 dl vettä
5 dl vettä + 2 rkl vasikkafondia (tai vahvaa lihalientä 5 dl)
1 rkl tomaattipyrettä
3 rkl vehnäjauhoja + 1 dl kylmää vettä
1 tl soijakastiketta
2 tl ruokosokeria
2 rkl kermaa
1 rkl viskiä
mustapippuria
(suolaa)
Liota hienoksi murennettuja suppilovahveroita kuumassa vedessä ainakin vartti. Kiehauta 5 dl vettä ja lisää siihen fondi. Vispaa vehnäjauhot kylmään veteen. Vispaa jauhosuurus kiehuvaan lihaliemeen ohuena nauhana. Kun kastikepohja taas kiehuu, vispaa sekaan tomaattipyree, soijakastike, sokeri sekä suppilovahverot. Keittele varttitunti. Lisää kerma, viski, mustapippuri sekä tarvittaessa suolaa. Tarkista maku. Kaada kuuma sienikastike lämpöisen kielen päälle ja hämmästy siitä, kuinka hyvää noinkin halpa ja omituinen liha voi olla! (7,50eur/kg täyttä tavaraa)
paljon mureampaa ja pehmeämpää lihaa kuin sisäfilee |
Annoksen jälkeen olin melko varma, ettei kieli voi kylmänä olla yhtä hyvää. Erehdyin jälleen. Liemessään yön yli jäähtynyt kieli maistui vielä paremmalle, etenkin kun sen herkutteli piparjuurella terästetyn kylmän kastikkeen kanssa.
Kylmää kieltä piparjuurikastikkeessa
Keitinliemessään jäähdytettyä naudan kieltä ohuen ohuina viipaleina
2 dl creme fraichea
1 rkl raastettua piparjuurta
1 rkl kapriksia
2 tl dijon-sinappia
pieni ripsaus sokeria
Hienonna kaprikset ja sekoita ne kaikkien muiden ainesten kanssa kastikkeeksi. Anna tekeytyä ainakin puolisen tuntia jääkaapissa ja syö kylmä kastike kylmän kielen kanssa.
moderni brunssiruoka - avokadosalaattia ja kylmää kieltä |
Kieli on herkkua! Itse keitän siten, että puolentoista tunnin keittämisen jälkeen nostan kielen liemestä ja kuorin sen. Sitten keitän vielä toiset puolitoista tuntia. Suola imeytyy näin lihaan paremmin.
VastaaPoistaKetään ei kiinnosta, miten keität kielesi.
PoistaTuota varmaan kannattaa kokeilla. Kiitos keittovinkistä.
PoistaNyt on kieli kylmässä vedessä ja sitten alkaa keitto. Kiitos vinkistä. Nam
PoistaTuolla lailla keittäminen varmaan toimisikin paremmin kuin tämä kokeilemani tapa! Yön yli liemessään jäähtynyt kuorittu kieli kun maistui selkeästi paremmalta- mausteet (myös se suola) olivat tarttuneet siihen paremmin. Kiitokset vinkistä!
VastaaPoistaKaikki liharuoat maistuvat paremmin seuraavana päivänä, syyn löydät vaikka wikipediasta.
PoistaMahtava!
VastaaPoistaUskaltaisikohan sitä itsekin kokeilla, herahti ihan vesi kielelle. ;)
VastaaPoistaIlman muuta vaan kokeiluun! Eka kerta on taatusti tässä(kin) hommassa ikimuistoinen!;)
VastaaPoistaAivan loistavaa, että nykyisin joku nuori uskaltaa kokeilla vanhoja kunnon herkkuja.
VastaaPoistaPieni vihje täältä Turun puolesta: kieli todellakin paranee kylmänä leikkeleenä, kun sen jättää nahanpoisottamisen jälkeen keitinveteensä jähtymään. Se on nimittäin niiden mausteiden tarkoitus.
Ja keittoaika mieluummin 4 kuin 3 tuntia.
Aamulla leikkaat sitten kielestä ohuita siivuja ja laitat paahtoleivän päälle. Ja nyt tulee juju: siivujen päälle ohuelti Aromisuolaa eli kunnon natriumklutamaattia, jota ei nykyisin oikein tohdi päivänvalossa edes ostaa. Ja näin elämä tuntuu pidemmältä ja paremmalta. Äläkä kerro naapurille...
kokoile kieltä kylmä hapankorpun päällä
VastaaPoistaOstin juuri ylämaankarjan kielen. Ikinä en ole itse valmistanut, mutta syönyt kylläkin. Tämä resepti menee nyt kokeiluun! Liotan tänään ja keitän huomenna, eiköhän niinkin onnistu. :)
VastaaPoista