10.12.2010

Sauce diable & broilerirullat aurinkokuivatuilla tomaateilla

Kun aloin totutella kasvissyönnistä lihansyöntiin, ensimmäinen syömäkelpoinen liha johon törmäsin oli kalkkuna. Harmillisesti ensimmäiset linturuokani valmistuivat kuitenkin kammottavan makuisiksi, syystä joka sittemmin paljastui ylikypsennykseksi. Salmonellan pelossa paahdoin tiput ihan liian kuiviksi katsomatta kovin tarkkaan kelloakaan - puhumattakaan lämpömittarin käytöstä! Kasvissyöjälle lämpömittarille ei ole juurikaan käyttöä, mutta liharuokien valmistukseen olen todennut sen korvaamattomaksi! Raa’aksi jääminen voi luonnollisesti lisätä terveysriskejä, mutta liika kypsennys se vasta vaarallista onkin: lopputulos voi olla hirvittävän mauton ja lattea ja pilata koko päivän: ”paha ruoka, pahempi mieli”.

hyvä ruoka, erinomainen mieli!

Saimme vihdoin viimein talouteemme lihanuijan, jota piti päästä kokeilemaan, vaikka pyhänä ainoana auki olleesta liikenneaseman ruokakaupasta löytyi marinoimattomana ainoastaan broileria. Nuijitut broilerin fileet rullaantuivat tomaattitäytteisiksi rullakkeiksi jotka herkuteltiin valkoviinistä kootun soossin kanssa. (Vink vink: vaikka kuinka olisit innoissasi jonkun nuijimisesta, älä kuitenkaan käytä liikaa voimaa, äläkä unohda laittaa fileitä muovipussiin ennen nuijimista. Jos kuitenkin unohdat em. asiat, varaudu desinfioimaan keittiö lattiasta kattoon nuijasta lentäneistä broilerinroippeista ja käärimään rullat suikaleista fileiden sijaan.)

huomaa korkki! kun avatusta pullosta saa ilmat pois, pullonpohja säilyy hienosti!

Kastikkeeksi halusin jotakin ei-kermaista. Jääkaapista löytyi valkoviiniä, joten päätin keittää kastikkeen siitä ja valmiista kanafondista. Yritin luonnollisesti etsiä valkoviinikastikkeen reseptiä vasta siinä vaiheessa kun kanarullat olivat lähes valmiit, joten kastikesävellys perustui ”Le Cordon Bleu – Keittotaidon akatemia” (Wright & Treuille, WSOY 2004) kirjan sivuhuomautukseen, jonka mukaan klassinen ranskalainen keittiö käyttää espagnole-kastikkeen muunnoksena mm. sauce diablea, joka sisältää kuivaa valkoviiniä, valkoviinietikkaa, salottisipulia, tomaattisosetta ja cayennepippuria. Espagnole-kastikkeen reseptiä en edes ehtinyt vilkaista, mutta jälkiviisaana tiedän sen sisältävän ruskeaa lihaliemeen tehtyä peruskastiketta, sieniä ja tomaattisosetta. Oma sauce diable sisälsi kanaliemeen tehtyä ruskeahkoa kastiketta ja loppuneiden salottisipuleiden virkaa toimitti  tavallinen keltasipuli.

rapatessa roiskuu. (ja nuijiessa.)

Broilerirullat aurinkokuivatuilla tomaateilla ja parmesanilla
(kolmelle)

500g broilerin rintafileitä
1,5dl aurinkokuivattuja tomaatteja (basilika)öljyssä
50g parmesan-tyyppistä kovaa juustoa
suolaa
kuivattua timjamia
mustapippuria
öljyä

Nuiji broilerit ohuiksi fileiksi ja riputtele päälle suolaa, mustapippuria ja kuivattua timjamia. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit mixerillä hienohkoksi tahnaksi tai pieneksi silpuksi ja levitä broilerin fileille. Lisää tomaattien päälle vielä raastettu juusto. Kieritä rulliksi ja sulje narulla tai hammastikuilla. Jos käytät hammastikkuja, ne kannattaa kostuttaa öljyssä etteivät pala. (Ja laskea käytettyjen tikkujen määrä jotta muistaa varmasti poistaa kaikki tikut ennen tarjolle laittoa..) Ruskista rullia kevyesti kuumalla pannulla öljyssä, ja nosta ne sitten uuniin 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi, kunnes broilerin sisälämpötila on 75 astetta. Poista hammastikut/ sidontalanka, viipaloi rullat ja tarjoile.

näin kookkaisiin rulliin sidonnaksi passaisi lanka hammastikkujen sijaan

Sauce diable - valkoviinikastike kanaliemeen 
(kolmelle)
 
0,5 rkl voita
0,5 rkl tomaattipyreetä
pari ruokalusikallista sipulisilppua
0,5 rkl vehnäjauhoja
1,5 dl valkoviiniä
1 rkl valkoista balsamietikkaa
1 rkl kanafondia
3 dl vettä
ripaus sokeria
¼ tl cayennepippuria
¼ tl mustapippuria
0,5rkl voita

Kuullota sipuli tomaattipyreen ja voin kanssa kattilassa. Ripottele sekaan vehnäjauho, anna ottaa vähäsen kultaista väriä ja vispaa sitten sekaan valkoviini, etikka, vesi ja kanafondi. Keittele kasaan niin kauan kunnes kastike alkaa tuntua koostumukseltaan sopivalta. Lisää ripaus sokeria, cayennepippuri ja mustapippuri (maistele sopivat määrät!) ja vielä puoli ruokalusikallista voita. Tarjoile broilerirullien kanssa. 

ihanan hapokkaita makuja ja suussasulavan mureaa broileria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...