12.12.2010

Hedelmäisellä ohralla täytetyt paprikat

En ole milloinkaan syönyt todella hyviä täytettyjä paprikoita. Yleensä kasvissyöjille tarjolla olevat paprikat on täytetty kuivalla riisillä ja päälle on läimitty kumilta maistuvaa juustoa jota on vähän grillattu peittämään raakoja paprikoita. Seuraava parempien täytettyjen paprikoiden ohje löytyi ihanasta kirjasta ”Rakkautta, oliiveja ja timjamia – Hyvän olon ruokaa” (Bergenström Anna & Fanny, Otava 2008). Käytin riisin tilalla ohraa, ja sitäkin vain puolet suositellusta määrästä. Yrtit olivat kuivattuja, mutta tuoreita käyttämällä makuja saisi varmasti syvennettyä entisestään. Luulisin että ohra vaatii hieman riisiä enemmän mausteita, ainakin itse lisäilin valkosipulin ja yrttien määrää. Ohje alkuperäisenä tässä:

aromit pysyvät tallessa kannen alla

Täytetyt paprikat Anna Bergenströmin tapaan
(8 hengelle)

8 isoa punaista paprikaa
50-100g pinjansiemeniä
3 suurta keltasipulia
2 valkosipulinkynttä (=2)
3 rkl oliiviöljyä (=rypsi)
3 dl pitkäjyväistä tummaa riisiä (=1,5 dl täysjyväohraa)
6 dl vettä riisin keittämiseen
vähän suolaa
12 kuivattua pehmeää aprikoosia
2 isoa tomaattia
4 rkl hienonnettua persiljaa (= vähän reilummin kuivattua)
2-3rkl minttua tai vajaa 2 rkl rosmariinia (=vähän reilummin kuivattua minttua)
vajaa 1 tl jauhettua kanelia
1 tl juustokuminaa
mustapippuria
1 kana- tai kasvisliemikuutio (=kasvisfondia)
5-6 rkl rusinoita

kotimainen täysjyväohra kypsyy 8 minuutissa - parempaa kuin riisi

Paahda pinjansiemeniä uunissa 225 asteessa 5-8 minuuttia/ kunnes ovat saaneet hieman väriä. Jätä siemenet odottelemaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Saksi aprikoosit hienoksi, pilko tomaatit ja hienonna yrtit. Jätä nekin vielä odottelemaan. Pane kattilaan ruokalusikallinen öljyä ja paista kolmasosa sipuleista ja valkosipuleista. Kaada sekaan riisit ja sekoita sipulien joukkoon. Lisää vesi ja suolaa kevyesti, kiehauta ja alenna sitten lämpöä. Hauduta kannen alla 15-25 minuuttia tai kunnes riisi on valmista.


"paahtaminen onnistuu parhaiten uunissa" jep. seuraava erä paahtui pannulla.

Leikkaa paprikoista kannet pois ja poista siemenet. (Jos paprikat eivät meinaa pysyä pystyssä, pohjista voi leikata palasen pois.)  Kaada loput öljystä wokki- tai paistinpannuun, lisää sipulit ja valkosipulit, kaneli, juustokumina ja mustapippuri. Paista melko kuumalla pannulla koko ajan sekoittaen muutama minuutti, murenna sekaan liemikuutio ja lisää vielä rusinat, aprikoosit ja tomaatit. Wokkaa koko ajan sekoitten.

upea tuoksu!
Lisää viimeiseksi pinjansiement ja yrtit, sekoita joukkoon myös keitetty riisi. Maista ja mausta lisää tarpeen mukaan. Täytä paprikat täytteellä ja nosta kannet päälle. Asettele tiiviisti uunivuokaan ja paista 200 asteessa noin 45 minuuttia. (Eikä haittaa vaikka paprikoiden kuoriin tulisi muutamia mustia pilkkuja, on parempi että paprikat ovat kunnolla kypsyneet kuin se että jäävät raaoiksi.)

paprikat voisi sivellä sisäpuolelta valkosipuliöljyllä

Me nautiskelimme paprikat vihersalaatin kanssa ja lusikoimme lämpimään täytteeseen hiukkasen smetanaakin. Ohratäyte maistui sen verran hyvältä, että se toimisi ihan sellaisenaankin vaikkapa kevyenä lounaana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...