3.8.2011

Suklaatorttu à la Varenne


Överisen jauhottoman suklaisen kaakun ystävälle löytyi mainio resepti Glorian Ruoka&Viini-lehdestä (4/2010). Testasin kakkureseptiä käyttämällä sokerin sijaan steviaa. Kyseistä makeutusainetta ei vielä toistaiseksi saa markkinoida Euroopassa elintarvikekäyttöön, mutta tilanne lienee muuttumassa. (Vilkaise lisäinfoa vaikkapa Ravintomediasta.) Omaan suuhuni tomusokerilta näyttänyt stevia-pulveri maistui todella keinotekoiselta ja jotenkin muovisen imelältä. En tiedä onko stevia luonnostaan vastaavan makuista, vai oliko kumma maku pulverimaisen jalosteen ominaisuus, mutta käyttäisin tähän kyllä jatkossa ihan oikeaa sokeria. Kakku kaipaa joka tapauksessa seurakseen jotakin raikkaita marjoja, vadelmat sopivat mainiosti. Ja annoskoon kanssa ei kannata liioitella, torttu oli oikeasti sen verran stydiä tavaraa jopa minulle, että ao. reseptistä riittää helposti kahdelletoista..

valtavia puutarhavadelmia puolitetusta reseptistä syntyneen kakun päällä

Suklaatorttu à la Varenne
(12 annosta)

1 dl vahvaa kahvia
250 g tummaa suklaata (60-70% kaakaota)
250 g voita
2 dl sokeria (käytin vajaa 0,5 dl jauhemaista steviaa, purkin annosteluohjeen mukaisesti)
4 kananmunaa

koristeluun kermavaahtoa ja marjoja

Vuoraa irtopohjavuoka (24 cm halk.) foliolla ja voitele se kevyesti voilla. Sulata suklaa kahvin seassa kuumavesihauteessa, sekoita kunnes suklaa on sulanut. Lisää voi ja sokeri vuorotellen muutamassa erässä suklaan joukkoon. Jäähdytä haaleaksi. Vatkaa kananmunat kevyesti ja sekoita ne jäähtyneeseen suklaatahnaan. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa tunti. Anna tortun jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja nosta se sitten vuoassaan jääkaappiin vähintään vuorokaudeksi. Irrota tekeytynyt torttu vuoasta ja tarjoile kermavaahdon ja sesongin marjojen kerä. Torttu on parhaimmillaan, kun se on tekeytynyt viileässä pari- kolmekin päivää.

puolikas taikina mahtui 15 cm irtopohjavuokaan

6 kommenttia:

  1. Jos tekee vain puolen annoksen taikinan, niin tarkoittaako se sitä, että saa syödä kaksi kakkua ihan yksin? ;)

    VastaaPoista
  2. Jos sulla on ollut ihan oikeaa steviaa, niin puoli desiä on aivan liikaa! Kannattaa kokeilla lusikankärjellinen kerrallaan... Toinen vaihtoehto on yhdistää keinotekoista makeutusainetta ja steviaa itselle sopivassa suhteessa, ellei halua sokerihiilareita kakkuunsa. :)

    VastaaPoista
  3. Tuo oli joku saksankielinen purnukka, ilmeisesti ei ihan 100% steviaa, sillä annosteluohjeessa luki että käytetään neljäsosa tavalliseen sokeriin verrattuna- luulen että tosiaan olis kannattanut luottaa omaan makuaistiin eikä siihen ohjeeseen!

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa tosiaan hurjalta määrältä steviaa. Itse olen laittanut mutakakkuun (86% suklaan seuraksi) noin 25 tippaa nestemäistä steviaa ja se oli ihan tarpeeksi. :)

    VastaaPoista
  5. Nestemäinen stevia lienee vähän ytympää kuin tuo jauhe? Mä testailin tuota käyttämääni jauhetta teen makeuttaja tavallisen sokerin rinnalla sen purnukan annosteluohjeen mukaisesti- ei se noin hurjallakaan määrällä kuin 1/4 tl kupilliseen teetä ollut sen makeampaa kuin 1 tl tavallista sokeria kupilliseen teetä.

    Ehkä tuo käyttämäni jauhe ei sitten tosiaan ollut puhdasta steviaa vaan joku outo seos? Kun ei tuo kakkukaan lian imelältä maistunut, siinä vaan oli sellainen omituisen "muovinen" sivumaku..

    Pitää kyllä muistaa katsoa se purkki uudelleen kun käyn sopivassa kaupassa- mulla kun ei enää ole sitä tallella.. Saksankielen taidotonta on tietty huijattu ostamaan jotain perunajauhoa joka on makeutettu jollain aspartaamilla;)

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...