17.8.2011

Kesäkurpitsarullat auringonkukansiementäytteellä ja valkopapupyree

"Voitaisko syödä välillä muutakin kun paistettua kesäkurpitsaa?" No tottahan toki. Taipuuhan se rullallekin.
Seuraavasta reseptistä kiitos kuuluu ala-arvoiselle kouluruoalle. Kihisin nimittäin jälleen kerran raivosta ja kiukkunälästä kouluruoan kasvisvaihtoehdon jäljiltä. Siis voitteko kuvitella, koulussa, jossa opetetaan ravitsemus- ja majoitusalan tulevia ammattilaisia, kasvisruokana oli peruna-bataattilaatikkoa! Siis pelkkää perunaa ja bataattia kasvisliemessä! Ja salaattipöydänkin ruokaisin anti oli perunasalaatti! (Aiemmin salaattipöydästä on sentään löytynyt auringonkukansiemeniä, mutta tälle vuodelle nekin ovat - nähtävästi säästösyistä - häipyneet.)

vähän piti piiperrellä - arkisapuskakin saa näyttää nätiltä!

Jollei repustani löytyisi vakiovarusteena manteli-pähkinäpussukkaa, olisin tuskin kahdeksan tunnin koulupäivän jälkeen jaksanut pyöräillä 9km kotimatkan ylämäkeen, tehdä ruokaa ja olla mitä rakastettavin vaimo nälkäiselle puolisolle. (No okei, pähkinöillä pääsi kotiin, rakastettavuuteen asti niistä ei enää riittänyt..) Vesisateen - ja sen pirun peruna-bataattilaatikon - uuvuttamana halusin täyttää vatsani jollain ihanan rasvaisella ja tärkkelyspitoisella lohturuoalla. Koska en sattuneesta syystä jaksanut käydä kaupassakaan, jääkaapissa köllötellyt kesäkurpitsa sai seurakseen kuivakaapista löytyneitä juttuja sekä juustonkannikan. Ja tuli muuten hyvää! Näillä eväillä taittuu hurjempikin kiukkunälkä:

terassilla kasvavat persiljat alkavat jo vähän kellastua

Kesäkurpitsarullat
(pellillinen)

reilun puolen kilon kesäkurpitsa (mielellään pitkä ja luiru)
suolaa

100 g (n. 1,5 dl) auringonkukansiemeniä
50 g kuivattuja tomaatteja (pari kourallista)
1 dl oliiviöljyä
rouhaisu mustapippuria myllystä
2 valkosipulin kynttä
kourallinen persiljaa
n. 200g juustoa

tämäkin jaksoi rouhia siemenet sopivan hienoksi

Anna kuivattujen tomaattien pehmetä öljyssä hetki. (Tai käytä vastaava määrä valmiiksi öljyyn säilöttyjä aurinkokuivattuja tomaatteja) Paahda auringonkukansiemenet kuivalla ja kuumalla paistinpannulla vaalean ruskeiksi. Höylää kesäkurpitsasta pitkittäissuuntaisesti juustohöylällä ohuita levyjä. (Ei paniikkia jos höyläys ei suju ihan strömssöläisittäin: riekaleista voi koota palapelin tavoin ehjiä paloja!) Ripottele levyjen päälle hieman suolaa ja anna kurpitsoiden "itkeä" suunnilleen varttitunti. (Suola nostaa kesäkurpitsoiden liian nesteen kurpitsaviipaleen pinnalle) Pyyhi kurpitsat kuivaksi suolasta ja nesteestä talouspaperilla.

liika neste pois jottei lopputulos olisi turhan märkä

Surauta öljyiset tomaatit, valkosipuli, persilja, paahdetut auringonkukansiemenet ja mustapippuri mahdollisimman sileäksi tahnaksi yleiskoneen teholeikkurilla tai vastaavalla. Levitä tahnaa 1-2 teelusikallista jokaisen kesäkurpitsalevyn päälle. Höylää juustosta siivu kunkin tahnoitetun kesäkurpitsalevyn päälle. Rullaa. Kiinnitä rullat tarvittaessa cocktail-tikuilla. Paista leivinpaperin päällä uunipellillä uunin keskitasossa 200 asteessa 20 minuuttia.

rulliin passaa melkein mikä tahansa juusto

Kesäkurpitsarullat maistuivat ihanilta valkopapupyreen kanssa:

Valkopapupyree

400g valkoisia käyttövalmiita papuja (joko tölkistä huuhdottuna & valutettuna tai itse keitettynä)
0,5 dl vettä
2 tl valkoista balsamietikkaa
1 rkl kylmäpuristettua kasviöljyä
ripaus suolaa

samettinen muussi suurista voipavuista on lohturuokaa parhaimmillaan

Kaada pavut kattilaan veden kanssa. Keitä miedolla lämmöllä kunnes pavut ovat möhjööntyneet- lisää tarvittaessa vettä. (Veden on kuitenkin tarkoitus haihtua lähes kokonaan, tavoitteena on saada perunamuussimainen koostumus.) Lorauta möhjööntyneiden (onko tähän joku parempi adjektiivi?) papujen sekaan valkoista balsamietikkaa ja hyvää kasviöljyä (seesamöljy toimii hyvin) sekä ripsaus suolaa. Aja sauvasekoittimella sileäksi pyreeksi. Miedon makuinen pyree passaa erinomaisesti lähes minkä tahansa sapuskan lisäkkeeksi. (Ja jos joku välttelee papuja hiilihydraattien kammossa, suosittelen vilkaisemaan valkoisen pavun ravintoainesisältöä vähän hiilihydraattien määrää pidemmälle: niiden hiilihydraattien mukana kun tulee myös proteiinia, kuituja ja erinäisiä muita ravintoaineita joita vaikkapa siitä pottumuussista saa hakemalla hakea!)

2 kommenttia:

  1. On harmillista, jos kouluruoka on huonontunut :( se on kuitenkin niin monelle se päivän pääateria.

    Onneksi (ammattini kautta tuttu) sairaalaruoka tuntuu parantuneen siitä, mitä se oli muutama vuosi sitten. Erityisesti erityisruokavalioiden kohdalla.

    VastaaPoista
  2. Itsekin pidän erityisesti erityisruokavalioiden kohdalla asioiden parantuneen huimasti suurtalouskeittiöissä, siksi tuo meidän kouluruokala jaksaakin poikkeuksena suututtaa.

    Älyttömintä on se, että joka kerta kun annan ruoan ravintosisällöstä palautetta, minulle vastataan että "tämähän on kuitenkin vain yksi päivän ateria, me oletamme että kukin täydentää ruokavaliotaan sitten kotosalla"!! Että se siitä päivän pääateriasta:(

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...