14.7.2011

Pikkuisen vinoutuneempi tomaatti-pekaanikakku


Kesän ruokahaasteen aiheena on tomaatti. Koska meillä tomaatteja syödään melko lailla päivittäin monenmoisessa muodossa salaatteina, alku- ja pääruokina sekä keittoina, päätin haastaa itseni askartelemaan tomaateista jälkiruokaa. Sillä erityisesti tähän aikaan vuodesta kotimaiset, mielellään luomutuotetut kirsikkatomaatit maistuvat lähes yhtä makeilta kuin mansikat! Kauppias katsoi pikkuisen kieroon kun kerroin ostavani kirsikkatomaatteja kakun leivontaan, mutta uskoin vakaasti asiaani ja ryhdyin kotona kehittämään makeaa tomaattiunelmaa. 

paraativalaistu tomaattijälkkäri

Ajatuksena oli, että tällainen hiukkasen vinoutuneempikin tomaattiherkku otettaisiin avoimin mielin vastaan tulevan lauantain puistojuhlaeväänä Jyväskylän Half Pride-juhlassa. Ja niinpä kävi, että mausteisen makea testikakku maistui sen verran makoisalta, ettei siitä kyllä riitä enää muruakaan piknikille vietäväksi.. Alla oleva resepti kannattaakin siis triplata ja leipaista kakku heti kerralla ihan kunnollisen kokoiseen (25-28cm halk.) kakkuvuokaan.

makeat punaposket kohtaavat kanelin ja pekaanin

Tomaatti-pekaanikakku
(pieneen 15 cm halk. irtopohjavuokaan)

150 g kirsikkatomaatteja (n. 10-15 kpl)
50 g pekaanipähkinöitä (n. 1 dl)
1 kananmuna
60 g tummaa muscovado ruokosokeria (n. 1 dl, fariinisokerikin käy)
75 g puolikarkeaa täysjyväspelttijauhoa (n. 1,5 dl)
½ tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kanelia
¼ tl jauhettua inkivääriä
¼ tl jauhettua pomeranssinkuorta
¼ tl suolaa
ripaus mustapippuria
0,5 dl saksanpähkinäöljyä (tai muu mieto kasviöljy)

kakkuvuokaan:
öljyä/ voita
korppujauhoja/ mantelijauhoja

kuorrute:
30 g voita
50 g smetanaa
1,75 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Halkaise tomaatit puoleen osaan ja asettele puolikkaat leikkuupinta ylöspäin uuninkestävään vuokaan. Paahda tomaatteja 150 asteisessa uunissa tunti. Anna hetki jäähtyä. Rouhi pekaanipähkinät veitsellä karkeaksi rouheeksi. Yhdistä kuivat aineet.

kohoaa kauniisti

Vaahdota muna ja sokeri oikein kuohkeaksi vaahdoksi ja lorota sitten pikkuhiljaa, edelleen vatkaten, vaahdon sekaan myös öljy. Sekoita sitten varovasti vaahtoon myös jauhoseos ja viimeisenä paahdetut tomaatit sekä rouhitut pähkinät. Kaada taikina öljyttyyn/voideltuun & korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa 35-40 minuuttia. (Isompaa kakkua paistaessa aikaa kulunee 50 min) Anna kakun jäähtyä.

koristeena myös kuivattua tomaattia

Valmista kuorrute sekoittamalla huoneenlämmössä pehmenneeseen voihin smetana, tomusokeri ja vaniljasokeri. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle ja anna jähmettyä kylmässä jonkin aikaa. Koristele valmis kakku pekaanipähkinöillä. (Koristeeksi voi myös kuivata tomaatinpuolikkaita pitämällä niitä 100 asteisessa uunnissa kiertoilmassa muutaman tunnin.) Maista ja ylläty!

kameran "ilotulitus"-toiminnolla ei kantsisi kyllä ottaa ruokakuvia

3 kommenttia:

  1. Wau. Hieno, omaperäinen idea.

    VastaaPoista
  2. Aloitin kyllä varuulta testauksen sen verran hyvissä ajoin että ehdin tarvittaessa askarrella pari muutakin mahdollista haaste-ruokaa;)

    Yllättävän moni "suolaiseksi" ajateltu raaka-aine kuitenkin passaa jälkkäreihinkin, aiemmin olen kokeillut ihan-jees-menestyksellä kakkuihin myös naurista ja punajuurta..

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...