5.4.2011

Tofu-kesäkurpitsavuoka

Nyt ei kyllä ole millään lailla tämän ruoan sesonki, mutta vähätpä siitä. Kun myös vara-talvikenkien pohjaan on ilmestynyt reikä ja joka paikkaan on kahlattava liejun ja loskan läpi, edes lautasella on päästävä kesäfiiliksiin. (Jonkin verran auttaa myös jäätelön ja/tai oluen nauttiminen takapihan aurinkoisen puutarhapöydän ääressä paksulla peitolla, pipolla ja villasukilla varustautuneena. Jos siis jaksaa kaivaa tuolit lumen alta esiin..) Parhaimmillaan seuraava lasagnen tyylinen "kesä-lautasella"-paistos olisi ilman muuta siinä vaiheessa, kun kasvimaa pukkaa valtavia kesäkurpitsoita tulemaan käsittämättömällä tahdilla ja tilli rehottaa valtoimenaan. Jos ulkona kuitenkin on se kurja loskakeli, menettelevät tässä myös tuontikesäkurpitsat ja kasvihuonetilli. Meillä tämä ruoka oli myös vastine puolison toiveeseen ”jostain vähän kevyemmästä”. Noo, onhan tämä tavallaan kevyttä, verrattuna esim. tavalliseen lasagneen..

juustohöylällä höylätyt kesäkurpitsaliuskat toimivat lasagnelevyinä

Tofu-kesäkurpitsavuoka
(neljälle)

2 rkl rypsiöljyä
3 kpl (350 g) makeita salaattisipuleita hienonnettuna
250 g maustamatonta tofua raasteena
1 yksikyntinen valkosipuli hienonnettuna
4 rkl tuoretta tilliä silppuna (tai n.2rkl kuivattuna)
2 rkl tuoretta timjamia (lehdet nypitty) tai (n.1 rkl kuivattuna)
suolaa, pippuria
5-6 kpl (450 g) tomaatteja
2 kpl (800 g) kesäkurpitsoita
80 g parmesan-juustoa raasteena
150 g mozzarellajuustoraastetta
1 rkl oliiviöljyä

Kuullota sipuli rypsiöljyssä ja lisää sekaan raastettu tofu ja valkosipuli. Paista pari minuuttia ja mausta suolalla, pippurilla, tillillä ja timjamilla. Jätä odottamaan. Leikkaa kesäkurpitsa pitkittäin ohuiksi viipaleiksi tai käytä hommaan juustohöylää. Viipaloi myös tomaatit ohuiksi viipaleiksi. Voitele vuoka tilkalla öljyä ja aseta vuoan pohjalle kolmannes kesäkurpitsasta. Asettele kesäkurpitsan päälle puolet tomaattiviipaleista ja niiden päälle puolet sipuli-tofuseoksesta. Ripottele tofukerroksen päälle puolet parmesan-juustosta ja kolmannes mozzarellasta. Sitten taas kesäkurpitsaa, tomaatteja, tofu-sipuliseosta ja parmesania & mozzarellaa. Päällimmäiseksi jää kerros kesäkurpitsaa jonka päälle ripotellaan loput mozzarellat, ripsaus mustapippuria sekä ruokalusikallinen oliiviöljyä. Vuoka nostetaan 200 asteiseen uuniin  noin puoleksi tunniksi. Ideana on, että juusto sulaa ja kesäkurpitsa on kypsää mutta kuitenkin hieman ”purtavaa”. 

kauniita kerroksia vähän rumassa vuoassa

Lasagnen tapaan tämäkin vuoka on parempaa kun sen annetaan vetäytyä kunnolla paistamisen jälkeen. Mausteiden määrää kannattaa säätää omaan makuun sopivaksi: näillä määrillä kesäkurpitsa maistuu kesäkurpitsalta ja tofu tofulta- jos niiden ominaismaut eivät miellytä, valkosipulia ja yrttejä kannattaa käyttää reilummalla kädellä!

3 kommenttia:

  1. Pätevänkuuloista! Täytyy muistaa kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Kerroksittaisesta sapuskasta, siitä vaan tulee kivannäköistä varsin usein.

    VastaaPoista
  3. Parmesania ei sitten kannata laittaa päällimmäiseksi- riskinä on että sapuskaan tulee silloin myös yksi ei-niin-kivannäköinen hiilenmusta kerros.. (tai sitten olen vaan käyttänyt huonolaatuista juustoa)

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...