astiakaappi |
Jotta haavani saisivat hieman lisää suolaa, sain kaiken hässäkän keskellä kutsun reseptikilpaan. Miten niitä reseptejä rakennellaan kun pelkän pippurimyllyn etsiminen kestää varttitunnin, eikä desimittoja tai keittiövaakaa löydy mistään?! (Luovan kaaoksen keskellä aion joka tapauksessa tarttua heitettyyn haasteeseen ja selvittää onko Arla Apetinan välimerellisistä juustoista valmistettavissa mitään syömäkelpoista vaikka keittiöolosuhteet olisivatkin poikkeukselliset.) Arla Ingman toimitti siis minulle ystävällisesti lahjakortteja, jotka jakaisin varsin mielelläni teille, joilta se keittiö löytyy. Eli kaikkien tähän postaukseen kommenttinsa 7.5. mennessä jättäneiden kesken arvotaan viisi tuotelahjakorttia. (Ja reseptikilpailusta kiinnostuneet, kuluttajakilpailu pärähtää käyntiin Kotikokki-sivustolla vkolla 19)
Mainittakoon, ettei keittiöttömyyteni ole kaikkien (=puolison) mielestä lainkaan niin vakavaa kuin annan ymmärtää - remppakaaoksesta kun löytyy vesipiste, toimiva sähköhella ja mikroaaltouuni (esim. armaan luotto-remontti-reiskan eli isäni mielestä kyseisessä keittiössä ei ole mitään vikaa). Takapihalle on myös rakentumassa grilli, joka saadaan toivoakseni toimintakuntoon vapuksi. Luulen, että kaikkein tuskaisinta on se oman tärkeän järjestyksen menetys kun asiat eivät olekaan kätevästi käden ulottuvilla juuri siellä missä pitäisi. Eräänlainen vieraan keittiön syndrooma siis (=puurokin palaa pohjaan vieraassa keittiössä).
ruokakomero ja maustekaappi |
Yritinkin tänään taltuttaa henkisen keittiöttömyyden kaaostilaa ja ryhdyin pontevasti jonkinlaisten vappuleivonnaisten paistoon niin kutsutussa keittiössäni. Löydettyäni noin sadannen avatun laatikon sisältä kattilan (ja samalla vahingossa myös paistolämpömittarin), hermostuin ja kävin ostamassa kaupasta jauhot, sokerit, kardemummat ja hiivan, vaikka tiedän kaikkia edellä mainittuja löytyvän jostain laatikosta. Sitten yritin etsiä laatikoista mitä tahansa mittaa, reikäkauhaa tai edes pitkävartista haarukkaa tms, mutta törmäsinkin vain erinäisiin olutpulloihin. Tässä vaiheessa olin niin pahasti mustelmilla, väsynyt ja nälkäinen, että päädyin korkkaamaan yhden oluen ja siirtämään munkkien tai vastaavien paistamisen vasta huomiseen..
(ja sitten etsimään korkinavaajaa..) |
Olisiko jollakulla siis antaa jotakin hyviä vinkkejä kuinka selvitä puutteellisella keittiöllä? Tai edes hyvää listaa siitä, mitkä olisivat ne muutamat ruoanvalmistusvälineet jotka kannattaisi oikeasti yrittää etsiä muuttolaatikoista, eli joilla pärjäisi kuukauden verran jos haluaa syödä muutakin kuin eineksiä? (Kaikkien kommenttilaatikkoon 7.5.11 mennessä viestin jättäneiden kesken arvotaan viisi tuotelahjakorttia!)
Ainoa idea, joka tulee mieleeni olisi syödä "kylmiä" ruokia. Jos joku pieni pöytätila löytyy niin aina voisi vähän pilkkoa salaattiaineksia, ostaa vaikka valmiiksi savustettua/graavattua kalaa, makkaroita (jos lihaa syö), tofua ja juustoja. Jos mikron saa käyttöön niin siellä voi pikakypsyttää vaikka nuudelit (yhh). Sitten täytettyjä voileipiä, tuorepuuroa jne. Kastikkeen/smoothiet/sopat voisi ehkä toteuttaa blenderissä (jos sen vaikka saisi jonnekkin pistorasiaan kiinni). Paha homma, mutta niin kauan kun leikkuulaudan saa jonnekin niin pitäisi pari viikkoa selvitä. Ehkä.
VastaaPoistaTsemppistä ja hyvää vappua!
Auts.... meillä on sama edessä kesällä... Tosin tarkoituksena olisi saada uuden kodin keittiö rempattua ennen muuttopäivää, mutta jotenkin tuollaisilla asioilla on tapana venyä ja pitkittyä! Toivotan tsemppiä ja kärsivällisyyttä siis! Nykyisen kotimme keittiörempasta ei ole kuin muutama vuosi aikaa, joten muistan kyllä kuinka tuskaista keittiöttömyys oli... Onneksi lähellä oli kiinalainen rafla, jossa tuli kyllä syötyä useamman vuoden kiintiö täyteen.
VastaaPoistaKylmät väreet meni kun luin tätä!!
VastaaPoistaSama tilanne oli meillä noin 5v sitten ja pitkään.
Rakennamme itse taloamme (kyllä yhä kesken :) )
Ja keittiö oli kauan kesken.
Ostin marketista edullisen sähköhellan. Sellaisen kahden levyn, töpselillä. Sen sai johonkin jatkoroikkaan.
Ja halvan mikron.
Tein perus ruokia jättikattilallisia ja niitä lämmiteltiin mikrossa 2-3 päivää.
Jääkaappi oli jossain nurkassa jatkoroikan päässä.
Tiskasimme pihalla muuripadassa lämmitetyllä vedellä...
Minun neuvo, yksinkertasisia tuttuja ruokia, mihin ei tarvitse oikeen muuta kuin suolaa jatai liemikuutioita, eikä reseptejä tai mittoja :D
Zemppiä!!!
Huh kuinka kamala tilanne! :S Itse tekisin varmaan paljon salaatteja. Ja nyt kun on vähän lämpimämpiä kelejä, niin ainahan sitä voi mennä pihalle grillaileen. :)
VastaaPoistaHyvää vappua! :)
itse en selviäisi ilman seuraavia:
VastaaPoistalempi veitsi
iso leikkuulauta
paistinpannu & kattila
kauha & lasta
pallovatkain
juuresveitsi
vaaka & lämpömittari
mokkamutteri
sakset
iso&pieni kulho
metallisiivilä (kattilankokoa niin toimii höyrykattilana)
uunipannu tai -pata (uunin kestävä kattila ajaa saman asian)
lusikka pari ja desimitta
rutkasti mielikuvitusta
Jos on tosiaan matkamallin liesi niin siinä periaatteessa voi valmistaa melkein mitä vain. Tosin silloin aina tekee mieli pitkään haudutettuja uuniruokia, mutta soveltamalla vesihauteilla ja kannellisissa kattiloissa hauduttelemalla voi päästä sinne suuntaan. Leipomukset joutuu melkein unohtamaan pannupullaa lukuunottamatta. Panosta ihmeessä siihen grillin kulmille ja laita itsellesi "kesäkeittiö". Onpahan välttämättömyydet edes jossain järjestyksessä ja paikka jolla voi keittiöpulaa paikata. Grillissä voi melkein tehdä sitten sen mitä liedellä ei. Tsemppiä aherruksen ja kaaoksen keskelle.
yhden pitkän kommentin jo kirjoitinkin, mutta se päätti kadota bittiavaruuteen... uusi yritys:
VastaaPoistaSitä mukaan kun niitä laatikoita auot ja penkaat niin kirjoita aina siihen päälle että mitä aarteita mistäkin olet löytänyt. Seuraavalla kerralla on jo paljon helpompaa lukea vaan kannesta että mitä siellä oli, ja (näkö)muisti kertoo minkä kaverina se juuri nyt tarvitsemasi foliorulla piileskeli.
Jos mahdollista niin ota jonkunlainen hyllykkö, tuoleja penkkejä tms. avuksi vaikka viereiseen huoneiseen ja kerää siihen niitä useimmin tarvitsemiasi juttuja. Korivaunukin vetää melkoisen määrän kapustoja ja mittoja sekä foliot, leivinpaperit, kelmut etc.
Kesäkuuhun on kuitenkin vielä pitkä aika, ja jos uusi keittiö on tulossa samaan kohtaan kuin entinen ei tavaroita kannata paljoa siihen keittiökaappien tielle levitellä.
Meillä ensimmäinen keittiöremonttiin liittyvä ostos oli kaasugrilli sivukeittimellä. Sen lisäksi sitten oli kuistilla jääkaappi/pakastin, kahvinkeitin, vedenkeitin ja mikro sekä ruokapöytä. Tosin me tyhjennettiin ihan koko keittiö yhdellä kertaa niin ettei sinne edes vesipistettä tahi hellaa jäänyt.
Vessaan pelastin yhden vanhan keittiökaapin raadon jotta sain tason tiskivadille ja astiankuivaustelineelle.
Terveisin
Tarja J-R
Ps. tämä kommentti ei sitten osallistu lahjakorttiarvontaan, hukkaan menisi ;-)
Itselleni kriittisimmät etsittävät olisivat leikkuulauta ja veitsi, kulho, kattila, paistinpannu, kauha ja wokkipihdit. Sillä setillä saa jo tehtyä varsin mainiosti tehtyä ruokaa. Helpoimpia olisivat keitot, pihvit, puurot ja munakkaat (täysin aliarvostettu ruokalaji!), mutta pientä luovuutta käyttämällä
VastaaPoistaon heikosti varustelluissakin keittiöissä pärjätty.
Itselleni myös ehdottomasti tärkeimpiä ovat leikkuulauta, veitsi, jonkinmoinen lasta ja wokkipannu. Eipä paljon muuta kaipaa ja hyviä ruokia syntyy, varioidakin voi.
VastaaPoistaMutta tästä huolimatta, olen erinomaisen onnellinen, etten itse juuri nyt ole paikallasi. Jaksamista muuttolaatikkoelämään! :)
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaNo nyt kun on kerta tuo grilli otettu käyttöön niin mitä muuta se ihminen voi tarvita kuin sen? Eli tee kaikki ruoka grillaten...ei ehkä niin terveellistä mutta taatusti maistuvaa. Ilman keittiötä voi siis elää, tiedän kokemuksesta! (metsäleirit armeijassa opettivat)niin ja vinkkinä paljon kertakäyttöastioita niin ei tartte tiskailla! (eka kommentti poistettu kirjoitusvirheiden takia)
VastaaPoistaErinomaisia vinkkejä! Kiitos ja kummarrus kaikille!
VastaaPoistaTäytyy sanoa että viime aikoina on kyllä tullut syötyä mitä omituisimpia ruokia- esim. vappugrillauksen jämistä tuli uunissa suht. oudohko laatikkoruoka joka sisälsi mm. kuskusia, pekonia, fetaa, mozzarellaa, tomaattia, pähkinöitä, eikä mitään mausteita. (se kertaalleen löytynyt pippurimyllykin siis katosi uudelleen)
Olen myös syönyt parin viikon aikana enemmän leipää ja muita hiilaripitoisia juttuja mitä yhteensä koko vuonna, tutuiksi ovat tulleet myös yllättävän hyvät eines-salaatit (juuresraastepohjaiset rypsiöljytyt herkut). Ja vaikka nyt olisikin jo löytynyt aikaa esim. noiden salaattien pilkkomisiin, motivaatio keittiöhommiin on ihan hukkateillä- kaaoksen keskellä ajatuskin ruoanlaitosta tuntuu masentavalta. Toisaalta on totisesti mitä odottaa: "pitää tehdä uudessa keittiössä" -lista alkaa olla jo suhteellisen pitkä:)
(On muuten jännä, että nyt kun leipää ja esim. kermaperunoita on tullut syötyä enemmän kuin koskaan, väsymys tuntuu olevan ihan omaa luokkaansa- heti kun pääsin viiden päivän remppa&muuttorupeaman jälkeen taas työpaikkaruokalan salaattipöytien äärelle ja jaksoin askarrella illallakin vhh-sapuskaa, vireystila nousi paljon paremmaksi!)
Kauhalla, kattilalla, leikkuulaudalla ja veitsellä pärjää jo melko pitkälle (reilu 4kk kanadan keittiössä meni suurin piirtein noilla)! Ja sitten jos ahdistus tuntuu kasvavan liian suureksi, meidän keittiötä saa lainata = kutsua itsensä meille syömään! Tai jos matka tuntuu liian pitkältä iltapalaa varten, ei auta kuin suunnata johonkin lähempänä olevaan ravitsemusliikkeeseen. :)
VastaaPoistaHih! Kaiva esiin grillimauste, curry ja valkosipuli :) Palaa opiskelijan nuudelintuoksuiseen arkeen. Ethän unohda juomapuolta? ;) Myös puurot on pop!
VastaaPoistaTai täytä jääkaappi monen sortin majoneesilla, salaateilla ja kasvispihveillä. Puoliso toimikoon Grilli21:n myyjänä ja arvaa mitä sä syöt? No, kasvishampurilaista currymajoneesilla tietenkin. Aliasta DVD-soittimeen ja kuukausi hujahtaa huomaamatta!
Mutta on totta, että kun syö hyvin, voi paremmin. Pidä siis huoli itsestäsi kaiken kaaoksen keskellä ja ole rennolla mielellä <3 Tämähän on vain väliaikaista - elämä on seikkailu.
Tässähän blogittajalle loistotilaisuus laajentaa näkemystään ruokaan ja tutustua ns. elävän ravinnon ruokavalioon! Olen vakuuttunut, että sinulta löytyy oivia ideoita tällekin osa-alueelle - olen erinomaisella mielenkiinnolla seurannut erityisesti näitä vähähiilihydraattisia reseptejäsi ja mielikuvitusta niissä! Ihana saada ravinteikasta vaihtelua ruokavalioon, kiitos (: Tehosekoitin esiin ja inspiraatiota etsimään ;)
VastaaPoistaKiitos kaunis kaikille kommentoijille! Arpaonni suosi seuraavia: Amelia, Annika Räisänen, Timon, Kafi ja Tuuli. Lähettäkää minulle osoitteitanne niin pistän lahjakortit postiin! (ahmija(at)gmail.com)
VastaaPoista