23.12.2010

Herkullista joulua!

 Joulun täytyy näyttää ja tuntua ja maistua omalta! Jos laatikot eivät maistu eikä kuusi lämmitä muuten kuin takkapuina, kukaan ei estä syömästä kinkun sijaan sushia tai olla ripustamatta yhtään ainoaa valosarjaa. Suotakoon myös jouluihmisten nauttia muutaman päivän ajan puhkikuluneista joululauluistaan, sen seitsemän sortin kuivakakuistaan ja siitä kaappien siivoamisen tyydytyksestä.

Ahmija keskittyy nyt hetkiseksi siihen olennaiseen, eli joulusta nautiskeluun. Halusin kuitenkin jakaa muutaman hetken meidän joulumme valmisteluista ennen joulun viettoon vetäytymistä:

lumihiutaleiksi koristellut pikkutähtipiparit näyttävät lähes koruilta

Olen tehnyt 22 jäälyhtyä. Homma ei mennyt ihan Strömssölaisittain. Ehjiä lyhtyjä on vain 9. Ehjiä ämpäreitä on enää 1.

Virkkasin itse joulukortit. Virkkausmallina oli viisisakarainen kukka. Ette usko kuinka monessa kukassa sakaroiden määrä oli valmistuessaan jostain käsittämättömästä syystä 4, 6 tai jopa 4 ½! (Taidan jatkossakin keskittyä keittiössä hääräilyyn käsitöiden tekemisen sijaan, vaikka avoke lohduttelikin että keskimääräisesti sakaroiden määrä oli aika lailla optimi.)

Siivosin vain sen verran kaappeja että heitin pois viime vuodelta (kyllä.) jääneet joulubiscottit ja karpalopikkuleivät. Vaikka olisin halunnut kokeilla ties minkälaista leivonnaista, tälle joululle leivoin vain ja ainoastaan mantelilumihiutaleita ja joulutorttuja jotka tulevat taatusti syötyä.  

Koristelin joulukuusen jo 19. päivä. Jos niitä varisseita neulasia kuitenkin löytyy villamatoista ja sohvan uumenista vielä juhannuksenakin, miksi ei nauttisi havun tuoksusta ja kauniista valaistuksesta vähän pitempäänkin kuin joulunpyhät?
valon ja varjon leikkiä ja salaperäisen metsän tuoksua
Ostimme jouluaattoyötä varten valikoiman juustoja jo hyvissä ajoin. Söimme ne samana iltana järkeiltyämme ettei aattona kuitenkaan enää jaksa syödä juustoja. Seuraavana päivänä kävimme kuitenkin ostamassa uudet juustot aattoa varten..  Sama ikiluuppi on toistunut myös joulusuklaiden kanssa. (Joulu! Mikä ihana tekosyy käyttäytyä holtittomasti ruokailun suhteen!)

Meillä on käytännössä kaksi joulupöytää. Kokoonnumme vanhempieni ja siskoni perheen kanssa yhteisen pöydän ääreen, jonka lisäksi nautimme jouluherkuista myös kotosalla sitten aaton jälkeen. (Laatuaikaa kahdella tapaa.) Suunnittelin ainakin kahdeksan erilaista herkkusalaattia omaan joulupöytäämme. Loppujen lopuksi avoke kuittasi ettei meistä kumpikaan kuitenkaan syö muuta kuin kinkkua, lohirullia ja saaristolaisleipää laatikoiden lisänä. Joulupöydässä ei siis ole salaattia, ei edes rosollia. 

En erityisemmin pidä pipareista, mutta koska piparkakkutalon rakennustyömaalta  jäi 3kg ylimääräistä taikinaa, olen kuorruttanut pipareita tuomaan ihanaa tuoksua kotiin. Sain kuorruttamiseen apua myös parilta pikkuleipurilta, jotka söivät niin älyttömän onnellisina niin älyttömän määrän valmiiksi kuorruttamiani pipareita etten enää yhtään harmittele liiallista taikinamäärää..

tädin ja kummilasten yhteisen laatuajan tulos (sokerihumala ei näy kuvassa)

Mainittakoon myös, etten jouluna ajattele syömäni ruoan terveellisyyttä millään muotoa - joulukuussa pölyävät vehnäjauhot ja tomusokeri siinä missä tirisee sianrasva. Jos viiteen päivään ei kiinnosta syödä mitään vihreää, mikään ei siihen velvoita! Yhdet pyhät eivät romuta kenenkään ruokavaliota! Minulle tärkeää ovat maku ja perinteet. Eikä passaa unohtaa, että kaikki perinteet ovat saaneet alkunsa jostakin: kukin luokoon ne omat ihanat ja ikimuistoiset perinteensä!

Näillä sanoilla siirryn aloittamaan perinteisen aatonaaton kinkunpaistoprojektin ystävien, jouluoluiden ja ehkäpä lautapelienkin kanssa. Toivon kaikille teille ikimuistoista ja herkullista joulun aikaa!

kotitonttu

1 kommentti:

  1. Vähän sanoja mietteitä ku meikäläiselläkin!
    Mut sun piparit on aavistuksen hienompia...;D Ihanaista joulua sinne perämetsiin ^___^ ja terkut Lapin Merikaupungista! <3

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...