20.12.2010

Lammasnyytit

Tässä mainio pikkusuolainen jouluoluiden tai glögin kanssa mussuteltavaksi. Herkullinen piiraiden/ pasteijoiden täytten ohje löytyi ”Lammasherkkuja” (Källén, WSOY 1988) -kirjasta, jonka kävin hätäpäissäni etsimässä kirjastosta saatuani kotiovelle toimitettuna kymmenisen kiloa Jämsäläistä lammasta. Resepti on siis sovellettu em. kirjan reseptistä ”uppopaistetut kyproslaiset lammaspiiraat” – en kuitenkaan itse halunnut ruveta uppopaistamishommiin, vaan oikaisin siitä mistä lammasfarmin aita on matalin ja käytin valmista pakastevoitaikinaa & uunia. 

ulkonäkö yhtä rento ja rehevä kuin makukin

Lampaanlihapasteijat/ -nyytit
(n. 20 kpl)

400g jauhettua lampaanlihaa
1 iso sipuli
ruokalusikallinen voita
½ tl neilikkaa
½ tl kanelia
¼ tl muskottipähkinää
1 dl persiljasilppua
suolaa ja mustapippuria myllystä maun mukaan
n. 1 dl vettä

500g voitaikinaa/ lehtitaikinaa
voiteluun kananmuna

Kuullota sipulia voissa kunnes se on läpikuultavaa, lisää jauheliha ja ruskista kunnes seos on ryynimäistä. Lisää mausteet ja vesi ja anna hautua kannen aikana puolisen tuntia välillä sekoittaen.

Kaulitse voitaikinasta ohut levy ja muotoile siitä pyöreällä, noin kämmenen kokoisella muotilla 20 piiraspohjaa. Jos käytät valmiita joulutorttulevyjä, kaulitse yksi levy kaksinkertaiseksi ja jaa se neljään osaan – neliskulmaisistakin levyistä saa hyvin askarreltua nyyttejä!

joulukuun ruokavalio on perinteisesti "hieman" voitaikinapainotteista

Voitele munalla piiraspohjien reunat, nosta keskelle ruokalusikallinen jauhelihatäytettä, ja muotoile piiras nyytiksi puristamalla reunat keskelle yhteen. Toki piiraista voi muotoilla vaikka perinteisiä kolmion/ puoliympyrän mallisia pasteijoita tai mitä vaan! Voitele valmiit nyytit/ piiraat/ pasteijat munalla ja paista 225 asteessa kunnes ovat saaneet pintaansa kauniin värin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...