18.12.2010

Spelttinen mallasleipä ja lampaankääpä-lämppärit

Olen jo jonkin aikaa aikonut kokeilla  oluen valmistukseen tarkoitettua spray-mallasta  leipomiseen. Leivontakokeilun tavoitteena oli valmistaa maltainen (joulu)leipä. Reseptin muokkasin leipämallaspussin kyljestä löytyneestä ohjeesta käyttämällä nesteenä tummaa lageria ja vaihtamalla siirapin spray-maltaisiin. Vehnäjauhojen tilalla käytin täysjyväspelttijauhoja ja jätin taikinan suht. löysäksi. Tuloksena ihan kelpo peruslimppu, spray-mallas ei tähän kuitenkaan ihmeellistä lisäarvoa tuonut. Jos etsit limppuohjetta joulupöytään, suosittelen jättämään tämän arkileiväksi ja valitsemaan juhlaan herkullisen makean saaristolaisleivän!

tummaa ja ruokaisaa olutlimppua

Olutleipä spelttijauhoihin

5 dl tummaa lager-olutta
25 g hiivaa
1 tl suolaa
0,5 dl  spray-mallasta  (mallasuutetta)
1 dl mämmi- ja leipämaltaita
1 dl spelttileseitä
1 dl ruisjauhoja
9 dl täysjyväspelttijauhoja
50 g voisulaa

spraymallas-pussin kulma vasemmalla- eipä järin kuvauksellista tuo mallaspöly


Liuota hiiva kädenlämpöiseen olueeseen ja sekoita joukkoon myös spray-mallas. (Hiiva kohoaisi kyllä kylmemmässäkin nesteessä, mutta spray-mallas tuntuu menevän siinä kokkareiksi.) Lisää suola, maltaat, leseet ja ruisjauhot. Sekoittele pikkuhiljaa myös spelttijauhot, lisää loppuvaiheessa voisula. Taikin jää suht. löysäksi. Kumoa taikina voideltuihin leipävuokiin tai suureen rengasvuokaan ja kohota pari tuntia. Paista 175 asteessa noin 2 tuntia. Halutessa leipää voi valella siirappi-vedellä muutaman kerran paistamisen aikana ja loppuvaiheilla pinnan peittää foliolla liian tummumisen estämiseksi.


harvoin käytetty kakkuvuoka sopii myös koristeellisen leivän leivontaan!

Lopputuloksessa spray-mallas ei mielestäni maistunut millekään. Paahdettuna leivän maku nousi paremmin esille, myös parin päivän säilytys jääkaapissa tuntui syventävän makuja. Uskoisin, että spray-maltaan sijaan siirapin käyttö em. reseptissä johtaisi voimakkaampaan lopputulokseen- toisaalta tällaisenaan leipä ei ollut liian makeaa, vaan soveltui hienosti esim. ruokaisiin lämpimiin voileipiin.

Lampaankääpä-lämppärit

voita
n. 4dl (pakastettua) lampaankääpää pieninä paloina
1 iso sipuli
0,5 prk smetanaa
n. 1 dl soijakermaa
suolaa
mustapippuria

voita
valkosipulia
olutleipää

Sulata lampaankääpä ja paista sitä pannulla silputun sipulin kanssa nokareessa voita kunnes neste alkaa olla haihtut ja sipuli on saanut väriä. Lisää smetana ja kerma ja hauduttele kannen alla kymmenisen minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

lampaankäävän tekstuuri lähentelee lihaa

Sulata sopiva määrä voita ja purista sen sekaan valkosipulia makusi mukaan. Sivele olutleipäviipaleet valkosipulivoilla ja paahda uunissa grillivastuksen alla 250 asteessa kymmenisen minuuttia. Levitä tämän jälkeen lampaankääpämuhennos leiville ja grillaa vielä viitisen minuuttia. Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...