9.12.2010

(S)karpimpi sämpylä mikrossa minuutissa

Minuuttisämpylän käsite lienee tuttu kaikille vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville. Ideana on valmistaa mikroaaltouunissa supernopeasti sämpylän tapainen ”munakas”, joka syödään vielä lämpöisenä. Erinomainen aamupala varsinkin silloin, jos syöjiä on vain yksi tai kaksi! Minuuttisämpylän muunnoksia lienee yhtä monta kuin sen kokkaajiakin, vinkkejä valmistukseen löytyy esimerkiksi suomalaisilta karppaajilta. .

lämmintä leipää aamiaiseksi muutamassa minuutissa

Lähtökohtana on sekoittaa mikronkestävään astiaan kananmuna, hieman rasvaa ja reilu puoli desiä erilaisia siemeniä/ jauhoja/ leseitä. Jotkut lisäävät mukaan myös ripauksen leivinjauhetta, mutta sämpylä kohoaa kyllä ilman sitäkin! Sitten vaan kuppi mikroon täydelle teholle minuutiksi ja hetken jäähtymisen jälkeen sämpylä kumotaan ja syödään minkä tahansa sämpylän tapaan. Oma versioni oli tällä kertaa tällainen:

Minuuttisämpylä

1 kananmuna
1 rkl kylmäpuristettua neitsyt-seesamöljyä
1 rkl kuorimattomia seesaminsiemeniä
0,5 rkl pellavansiemeniä
1,5 rkl vehnäleseitä
1 rkl mantelijauhoa

ennen mikrotusta

Vispaa haarukalla munan rakenne rikki ja sekoita joukkoon öljy ja kuivat aineet. Kaada seos mikroaaltouunin kestävään astiaan (pakasterasia, kahvikuppi, pieni uunivuoka) jonka voi halutessaan myös öljytä kevyesti (ei välttämätöntä). 

mikrotuksen jälkeen kuohkea sämpylä irtoaa helposti kupista!

Kypsennä mikroaaltouunissa täydellä teholla minuutti, anna jäähtyä hetken ja kumoa valmis sämpylä pois astiasta. Kypsennysvaiheessa sämpylä kohoaa hurjasti mutta asettuu hieman maltillisempaan kokoon jäähtyessään. Sämpylän voi vielä siivuttaa ohuemmiksi leipäsiksikin.

siemenistä, leseistä ja jauhetuista pähkinöistä paljon parempi startti päivälle kuin vehnäjauhoisista höttöleivistä!

4 kommenttia:

 1. Onnistuisikohan tämä ilman mantelijauhoa? Entäs jos ei ole mikroa? Nämä (s)karppijutut kiinnostaa kovasti. :)

  VastaaPoista
 2. Onnistuu erinomaisesti ilman mantelia! Tilalle vaan vehnäleseitä/ muita leseitä tai soijajauhoa tai mitä vaan! Ja uunissa varmaan onnistuisi ihan hyvin myös, en ole kokeillut mutta veikkaisin 200 asteessa kestävän 5-10 minuuttia. Ja testaa ihmeessä myös karppeja munakasmuffineita: http://ahmija.blogspot.com/2010/11/munakasmuffinit-kuivatuilla-tomaateilla.html

  VastaaPoista
 3. Aivan loistava ohje, kiitos! Olen tehnyt jo muutaman kerran ja teen jatkossakin usein. Ohje on tallessa.

  VastaaPoista
 4. Susku: tämä muuten toimii myös jos lisää taikinaan paloiteltua kinkkua/ aurinkokuivattua tomaattia/ juustoa tai mitä muuta tahansa! Säästyy voileivän täyttämisen vaivan;)

  VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...