17.5.2011

Karpinnettu mantelibrownie


Siis täh? Eihän tällä ole mitään tekemistä browniesin kanssa. Miksei voi nyt sitten käyttää ne pari vaivaista desiä vehnäjauhoja jos aikoo herkutella? Onko ihan kaikesta pakko vääntää joku hiilihydraattitietoinen viritelmä? No välillä on. Koska tykkään herkutella usein ihan arkenakin. Ja jos aion joka tapauksessa syödä överisuklaista ja rasvaa tihkuvaa herkkua, yritän kompensoida vähemmän terveellisiä juttuja ujuttamalla herkkuihin välillä myös jotakin ravitsemuksellisesti fiksumpaa..

kiusaukset on luotu lankeamista varten

Tässä tapauksessa korvasin brownies-taikinan vehnäjauhot ravintorikkailla manteleilla ja pähkinöillä ja valitsin suklaaksi 86% kaakaopitoista synkeän tummaa suklaata. Koska kaipaan mustan suklaan kaveriksi jotain makeaa, makeutin taikinan makeutusaineella. (Oikeastaan pidän ihan rehellistä sokeria parempana kuin keinotekoista makeutusjauhetta, mutta jos välillä haluaa syystä tai toisesta välttää sokerin tyhjiä kaloreita, hyväksyttäneen makeutusainekin.) Seuraava ”karpinnettu” resepti on siis rapean ja mehevän pähkinäsuklaakakun versio vähähiilarista/ hiilihydraattitietoista/ gluteenitonta/ viljatonta tms. ruokavaliota noudattavalle. (Ja näyttipä kakku maistuvan myös ihan tavalliselle tallaajalle..) Lämpimänä kakku oli aivan älyttömän hyvää vaniljajäätelön kanssa, mutta yön yli jäähtyneenä (maut ehtivät tasaantua) brownie maistui erinomaisesti ihan sellaisenaankin. 

remppakeittiön valaistus on synkeämpää kuin suklaa

Hiilihydraattitietoinen mantelibrownie
(15 cm piirakkavuokaan, tuplaa tai triplaa annos isompaan vuokaan)

75 g voita tai margariinia
100 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus vähintään 70%)
1 dl kuumennusta kestävää makeutusjauhetta tai sokeria
1,5 dl hasselpähkinäjauhetta
0,75 dl mantelijauhetta
0,75 dl mantelirouhetta
1 muna
(jos käyttämässäsi rasvassa ei ole suolaa, lisää sitä ripaus täydentämään suklaan makua)

Rouhi neljäsosa (25 g) suklaasta. Sulata jäljelle jäänyt suklaa (75 g) ja voi. (Onnistuu näppärästi samassa kipossa esim. mikrossa.) Sekoita sulaneeseen massaan kaikki loput ainekset, viimeisenä rouhittu suklaa. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (tai uunipellille) ja paista 175 asteisessa uunissa 35 minuuttia (isompi satsi saattaa tarvita vähän enemmän aikaa, vaikka keskustan kuuluukin jäädä hieman kosteaksi). Anna jäähtyä.

3 kommenttia:

  1. Kiitos, menee testaukseen vkl. Ihanaa kun viitsit näitä julkaista niin saa itse tehtyä herkkuja selko-ohjeilla eikä tarvitse ominpäin soveltaa :-)

    VastaaPoista
  2. Kuulin tästä muuten joltakulta kommenttia, että stevian maku puskee jotenkin oudosti läpi- makeutusaineen valinnalla on siis melko paljon merkitystä! Karppimakeutuksista sukrinin kaltainen toiminee tässä(kin) parhaiten.

    VastaaPoista
  3. Stevia toimii _yleensä_ ihan ok tumman suklaan kanssa. Muita vaihtoehtoja on sitten tietenkin esim. xylitol.

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...