5.5.2011

Feta-karitsasikarit naposteluun

Saatuani vappumunkkien paistoa varten kaiveltua muuttolaatikoista esiin suuren kattilan, reikäkauhan ja paistolämpömittarin, en voinut vastustaa kiusausta uppopaistaa vähäsen muutakin kuin munkkeja. Testasin ”Maailman ihanimmat leivonnaiset” –kirjasta (toim. Saara Törmä, MAKU, Gummerus 2008) löytynyttä  marokkolaisten lammastäytteisten sikareiden ohjetta, ja intouduin myös kehittämään reseptistä omankin versioni. Oih onnea! Nautin niin käsittämättömän paljon sikareiden (työläästä) askartelusta, etten enää muistanut tuskailla ympärilläni ”keittössä” sijaitsevaa muuttolaatikkokaaostakaan. Onko muka jotakin terapeuttisempaa kuin ruoanlaittohommat ja syöminen?

ihanan rapeita ja meheviä napostelupötkylöitä

Koska yksimielisen raadin (=itseni) mielestä oma fetainen sovellukseni resepteistä oli se kaikkein maukkain, aloitettakoon siitä. (Jahka kerkiän, postaan kyllä myös ne kaksi alkuperäistä ohjetta: omaan makuuni niiden sikaritaikina oli kuitenkin hieman turhan mauton ja täytteet turhan kuivia ja korianterivoittoisia.) Mainittakoon myös, että oman testini perusteella sikarit voi hienosti jopa pakastaa ennen uppopaistamista - näin ollen sikareita voi hyvin askarrella kerralla isomman erän pakastimeen vierasvaraksi!

Feta-karitsatäytteiset napostelusikarit
(n. 30kpl)

sikaritaikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl täysjyväspelttijauhoja
5 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
2 tl kuivattua timjamia
1 tl paprikajauhetta

täyte:
500 g karitsan jauhelihaa
1,5 l vettä
3 rkl riistafondia
2 laakerinlehteä
3 tuoretta timjaminoksaa

1 paketti (150 g) Arla Apetinan aurinkokuivatut tomaatit snack (tai 70 g fetaa ja10 g aurinkokuivattuja tomaatteja yrttiöljyssä)
0,5 dl tuoretta timjamia (riivittynä)
2 valkosipulinkynttä
2 tl hunajaa
4 rkl punaviinietikkaa
1 rkl riistafondia
n. 1 tl mustapippuria myllystä
ripaus suolaa

voiteluun: kananmunan valkuainen
uppopaistamiseen: puolisen litraa rypsiöljyä

Aloita sikaritaikinasta: sekoita kaikki ainekset yhteen vispilän avulla ja nosta jääkaappiin turpoamaan muutamaksi tunniksi tai yöksi. (Yhden taikinan annoin olla jääkaapissa lähes vuorokauden, toinen oli siellä vain kaksi tuntia- molemmista tuli hyvää!)

ylijäävästä lihaliemestä tulee herkullinen keitonpohja

Valmista täyte: kuumenna riistafondilla, laakerinlehdillä ja timjamilla maustettu vesi kiehumispisteeseen. Muotoile karitsan jauhelihasta muutama iso pallo ja pudota pallot kiehuvaan veteen. Kypsennä 20-30min. (Pienemmät pallot kypsyvät nopeammin) Nosta pallot pois liemestä ja hienonna kypsä liha yhdessä täytteen muun aineiden kanssa sauvasekoittimella tai blenderillä hienoksi massaksi. (Maista ja lisää tarvittaessa mausteita! Lampaan/ karitsan jauhelihoissa on eroja, jotkut voivat kaivata enemmän maustetta.)

lorota taikina rinkulaksi ja levitä se sitten lastalla koloihinkin

Valmista sikarien lettupohjat: lusikoi taikinaa 2 rkl kerrallaan kuumalle ja kuivalle paistinpannulle (käytä pinnoitettua pannua ettei jämähdä pohjaan!) ja levittele taikina paistinlastan avulla n. 15 cm halkaisijaltaan olevaksi letuksi. Kun taikina on hyytnyt, käännä lettu ja paista toistakin puolta hetki. (Lettujen ei tarvitse ruskistua, loppukypsennys tapahtuu uppopaistaen!). Kasaa valmiit letut pinoon erottaen ne toisistaan leivinpaperipalasella, muuten tarttuvat liian tiukasti toisiinsa kiinni.

ei tarvitse ruskistua!

Kun letut ovat valmiita ja täyte on valmis, on aika muotoilla sikarit: muotoile täytteestä parin-kolmen teelusikallisen suuruisesta määrästä sormen paksuinen pötkylä ja nosta se letun reunalle. Taita kaksi letun reunaa keskemmälle, voitele kaikki reunat valkuaisella ja rullaa lettu sikariksi. Kun kaikki sikarit ovat valmiit, pakasta ne myöhempää paistamista varten tai paista samoin tein. 

(kuvassa kikherne-täytteinen erä, karitsa ei ole noin vihreää..)

Kuumenna öljy tukevassa ja paksupohjaisessa kattilassa 180-190 asteiseksi (tai kunnes öljyyn pudotettu leipäpalanen alkaa kuplia ja ruskistua). Uppopaista sikarit muutamassa erässä kauniin kullanruskeiksi ja nostele ne öljystä talouspaperin päälle hetkeksi jäähtymään (paperi imaisee liiat öljyt). Älyttömän hyvää naposteluruokaa seurusteluun! 

lämpömittari varoittaa jos öljy kuumuu liiaksi

Alkuperäisessä ohjeessa kerrottiin muuten myös hyvänä vinkkinä, että jo kertaalleen uppopaistetut sikarit voi rapeuttaa uudelleen kuumentamalla ne 200-asteisessa uunissa. Tätä en tosin vielä ehtinyt testata..

seurusteluruokaa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...