17.11.2010

Vaarainmarmeladit

Vaaraimet, vatukat, vadelmat, vatut. Villinä kasvavat pikkuiset makeat mehiläisiä houkuttelevat tai puutarhoissa valtaviksi paisuvat matoiset marjat. Herkkua (siis kunhan nyppii toukat pois..)! Ja kun on kesällä kyykäärmeitä peläten hikoillut hakkuuaukiolle nousseessa pöheikössä käsivarret vadelmapensaiden piikeistä verillä ja saanut kainaloihin ampiaisenpistoja ja otsaan paarmojen tekemän kuhmusarjan (yhtä hengästyneenä kun noin pitkän lauseen luettuaan) maistuvat vadelmat talvella vielä paremmille! Erityisesti metsävadelma on suosikkejani. (Pidätän oikeuden muuttaa mieltäni jos metsämansikoita alkaa kasvaa tiheämmässä tai hillojen eli suomuurainten kivet muuttuvat pehmeämmiksi.) Ihanan makea ja pikkuisen kirpeä marja säilyttää upean makunsa ja värinsä pakastimessakin ja esim. siitä keitetty hillo on upeaa!

lähes pelkkää sokeria

En ole ikinä tehnyt itse marmeladeja, joten päätin korkata marmeladi-neitsyyteni vadelmilla. Jääkaapissa oli pikkuisen myös mustikoita mustikkasuklaiden askartelun jäljiltä, joten lisäsin mustikatkin marmeladeihin korostamaan vadelman hehkuvan punaista väriä. 

kesä pakastimesta

Hyytelöimisaineena käytin agar-agaria, jota löytyi Punnitse ja säästä -myymälästä. Resepti marmeladeihin oli peruja Kotilieden suuresta joulukirjasta. 

15g purnukka

Vadelma-mustikkamarmeladit
(pari isoa ruokalautasellista)

15g agar-agaria
5dl vettä
6dl sokeria
1,75dl soseutettua vadelmaa ja mustikkaa

liotetut agar- hiutaleet. keitetään kunnes säikeitä ei enää näy.

Liota agar-agaria vedessä yön yli. Kiehauta liuosta 5-10 minuuttia, lisää sokeri ja keittele vielä 45 minuuttia. Soseuta sillä välin vadelmat ja mustikat. (Jos jostain syystä käytät ulkomaisia vadelmia, muista kiehauttaa ne!) Lisää marjasose sokeri-agar-liuokseen ja kaada laakeisiin astioihin jotka on huuhdottu kylmällä vedellä (itse laitoin isompaan vuokaan kelmun pohjalle jotta massan saisi hyytyneenä kelmun avulla kiskaistua vuoasta pois neliöiksi leikkaamista varten). Hyydytä kylmässä.

ammattimaiset karkintekijän välineet: pullonkorkki ja uunivuoka

Kun hyytyneet, leikkaa levyistä veitsellä kuutioita tms. tai käytä apuna esim. pikkuisia piparimuotteja. Kierittele marmeladit sokerissa ja jätä joksikin aikaa kuivumaan. Siirrä sitten tiiviiseen astiaan jossa säilyvät huoneen lämmössä teoriassa pitkänkin aikaa (käytännössä joku ehtii napsia ne parempiin suihin ennen pilaantumista).

hopeapaperia rasiaan ja kelpaa vaikka joululahjaksi!

3 kommenttia:

  1. Sattumalta löysin tämän kun mietin joululahjoja. Täytyy yrittää tehdä, jos vaikka äidille ja isälle saisi tehtyä jonkinlaiset herkkukorit, joissa on marmeladia, ehkä itse maustettua suklaata, jotain hyvää viiniä jne... :) Toivottavasti en tumpeloi. ^^

    VastaaPoista
  2. Herkkukorit ovatkin taatusti haluttuja lahjoja! Varsinkin jos on omin kätösin jotain askarrellut- pieni tumpelointikin tekee lahjoista vaan entistäkin persoonallisempia;)
    Marmeladien kannattaa muuten antaa kuivahtaa kunnolla ennen pakkaamista, ja tarvittaessa kieritellä vielä uudelleen sokerissa- muuten paketista voi paljastua ikävän sulaneen näköistä tavaraa.

    VastaaPoista
  3. Hyvä kun sanoit, todennäköisesti olisin viimeistään tuon kuivahtamisen ja uuden sokerokierittelyn kanssa viimeistään tumpeloinut ja laittanut vain heti pakettiin. :)

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...