18.11.2010

Tahna paahdetuista paprikoista


Leivän päälle voi levittää välillä muutakin kuin juustoa ja leikkelettä. Margariinia herkumpaa on kaataa huokoiselle leivälle hyvää, vihreää oliiviöljyä tai levitellä paksua tahnaa kuten hummusta. Jos kasvihuonekurkku ja –tomaatti maistuvat lähinnä vetisiltä, eikä aneeminen vaaleanvihreä ruukkusalaatti innosta, päivän kasviskiintiötä saa täydennettyä tekemällä leivänpäällyslevitteet muista kasviksista. Ja jos leipää ei käytä, tällaisiin tahnoihin on näppärä dippailla vaikka kasviksia. Levitteeseen/ tahnaan laitetaan siis jotakin hyvää rasvaa, hyviä kasviksia, herkullisia mausteita sekä jonkinlainen proteiinilisä. Kasviperäistä proteiinia saa helposti palkokasveista kuten herneistä/ pavuista, sekä pähkinöistä ja siemenistä. (Miten olisi esim. porkkanoihin  tai herneisiin tehty hummus?)

paprikaa vähän erilaisemmassa muodossa

Tuontipaprikoillakin tuppaa olemaan välillä vähän turhan vetinen maku. Paprikoiden makeuden saa ihanasti esille grillaamalla niitä vähäsen. Grillatuista paprikoista tehty levite/ tahna on uskomattoman aromaattista ja hyvää vaihtelua tuoreena käytetyille paprikasiivuille.

Levite paahdetuista paprikoista

3 keskikokoista paprikaa
2rkl hyvää oliiviöljyä
0,5rkl valkoista balsamietikkaa/ viinietikkaa
1rkl kapriksia
mustapippuria maun mukaan
valkosipulijauhetta tai 1 valkosipulin kynsi puristettuna
vajaa desi mantelijauhetta (voi hienontaa itse kokonaisista manteleista)

Huuhdo paprikat, poista kanta & siemenet ja suikaloi n. 6 osaan. Levitä paprikat uunipellille kuoripuoli ylöspäin ja grillaa sähköuunin grillivastuksen alla 250-300 asteessa kunnes kuoriin alkaa ilmestyä mustia pilkkuja (n. 10-20min uunista ja paprikoista riippuen). Huom! Ei kannata käyttää leivinpaperia, se kärtsähtää helposti (toisaalta silloin ei tarvitse katsoa kelloa, palohälytin kertoo milloin alkaa olla valmista).

paprikoihin voi myös hieroa öljyä, suolaa ja pippuria ennen uuniin laittoa

Laita mustuneet paprikat tiiviin kannen alle kulhoon / muovipussiin jäähtymään. Kun ovat jäähtyneet, ”nylje” paprikat, eli kiskaise mustunut kuori pois. Jos paprikat ovat kypsyneet muualtakin kuin kuoresta, homma on hankalaa. Ja vielä hankalampaa homma on jos kuori ei ole ottanut väriä tarpeeksi.

Surauta kuoritut paprikat öljyn, etikan, kapristen, mausteiden ja mantelijauheen kanssa mixerillä/ sauvasekoittimella tahnaksi ja anna tekeytyä jääkaapissa jonkin aikaa. Nautiskele dippinä tai leivänpäällystahnana. Ja leipänähän voi tosiaan käyttää vaikka sellerin varsia, kurkkua, kesäkurpitsaa, paksuja emmental-juustosta leikattuja palasia tms.

alkuruuaksi/ naposteluun/ aamiaiseksi/ pääruaan lisäkkeeksi/ leivän päälle/ dippailuun/ cocktailpalaksi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...