27.11.2010

Porter-suklaakakku mustaherukkamoussella täytettynä

Olutta, suklaata, ruista, mascarponejuustoa ja mustaherukoita sisältyi Glorian Ruoka&Viini –lehden uusimman numeron (8/2010) kakkureseptiin. Oioi! Myyty! Resepti suorastaan karjui tulla testatuksi juuri minun keittiössäni. Ja kun tiedossa oli kaiken lisäksi yhdistetyt hyvän ystävän syntymäpäivät ja pikkujoulujuhlat, ei kerta kaikkiaan ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin kääriä hihat ja ryhtyä leipomishommiin.

synttärikakku aikuisempaan makuun

Olueksi kakkuun käy melkeinpä mikä tahansa porter tai stout. Periaatteessa kannattaisi leipoa kakun sisään jotain halpaa, mutta käytännössä kannattaa muistaa että leipuri saa hörppiä loput! Hyvä kompromissi halvasta ja hyvästä oluesta on ainakin Sinebrychoffin Portteri. (Olen myös usein leiponut suklaakakkuni Guinnessiin, tosin tölkitettynä se ei kyllä peittoa lähimainkaan em. porteria.) Jostain syystä en aivan täysin noudattanut alkuperäistä kakkureseptiä, joten postaan tähän nyt alkuperäisen reseptin höystettynä omilla muutoksillani (=suluissa). Kukin voi sitten itse arvioida kumpia ohjeita kannattaa noudattaa..

Mustaviinimarjamoussella täytetty suklaa-stoutkakku (=Porter-suklaakakku herukkamoussella)

Kakkupohjaan:
2 ½ dl tummaa olutta (=Koffin Portteria)
250 g voita
250 g tummaa suklaata (=70%)
2 ½ dl fariinisokeria
2 huoneenlämpöistä munaa
1 ½ dl ruissihtijauhoa
3 dl erikoisvehnäjauhoja (=erikoisen hyviä tavallisia luomu-vehnäjauhoja Petäjävedeltä)
1 tl leivinjauhetta
1 rkl voita vuoan voiteluun

Lämmitä uuni 180 asteiseksi, pingota leivinpaperi 26 cm irtopohjavuoan kehän ja pohjan väliin ja voitele vuoan reunat. (=Käytä yhtä isoa n.23 cm vuokaa ja yhtä pientä 15 cm vuokaan jotta voit joko koemaistella pikkukakun, tai viedä sen äidille kiitokseksi häneltä kerjätyistä mustaherukoista)

kansainvälisestikin palkittu herkku

Mittaa olut ja kuutioitu voi kattilaan. Kuumenna olut-voiseosta keskilämmöllä kunnes voi on täysin sulanut. Anna jäähtyä. Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa. (=Maista olutta että se on varmasti hyvää. Jos se on erityisen hyvää, juo olut ja pistä kakkuun jotain vähän huonompaa. Sulata voi ja suklaa samassa kattilassa oluen kanssa. Vesihaudeviritykset aiheuttavat helposti palovammoja esim. avokkeelle joka yrittää kuitenkin käydä maistelemassa suklaata ja olutta kun silmä välttää.)

Vatkaa fariinisokeri ja kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää suklaasula ja sekoita hyvin. Lisää taikinaan puolet voi-olutseoksesta ja keskenään sekoitetut ruis- ja vehnäjauhot & leivinjauhe. Lisää loppu voi-olutseos ja sekoita taikina tasaiseksi mutta älä enää vatkaa. (Sekoita suklaa-olut-voisula muna-sokerivaahtoon vähän hiljempaa vatkaten ja sekoittele sitten nuolijalla kuivat aineet taikinaan.)

Paista uunin keskitasossa n.40 minuuttia tai kunnes kakkupohja irtoaa vuoan reunoilta ja kakkuun pistettyyn puutikkuun ei tartu taikinaa. Peitä tarvittaessa leivinpaperilla, jos pinta meinaa saada liikaa väriä. (=Alin taso on ihan hyvä koska sohvalta kurkottamalla näkee mustuuko kakun pinta- keskitasolta sitä ei enää näe. Ota pikkukakku uunista vähän aikaisemmin kuin isompi, isommalla kestää kokonaisuudessaan tunti.)

ei ole irtopohjavuokien voittanutta

Täytteeseen:
5 dl mustaviinimarjoja
500 g mascarponejuustoa (=400g laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa)
4 dl kuohukermaa
3 dl tomusokeria (=2 ¾ dl)
2 tl vaniljasokeria
8 liivatelehteä (=7)
½ dl sitruunamehua

Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella ja purista seos siivilän läpi sileäksi. Sekoita mascarponejuusto marjasoseeseen. (=Älä herranen aika jätä pois kuoria sillä niissä on kaikki hyvä kuten kuidut. Marjasose siis sellaisenaan tuorejuustoon.) Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä marja-mascarponeseokseen. Mausta sokereilla. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kuumenna sitruunamehu ja sulata kuivaksi puristellut liivatteet sitruunamehuun. Anna jäähtyä hetki ja lisää liivateliemi marjamousseen samalla sekoittaen. Anna jähmettyä jääkaapissa 15 minuuttia ennen kakun kokoamista.

Kokoaminen:
1-1  ½ dl mustaherukkamehua
1 dl jäisiä mustaviinimarjoja ja ½ dl tomusokeria tai valmiita suklaakoristeita (= kermavaahtoa ja suklaatryffeleitä)

hopeapaperi vetää katseet ryppyisestä täytekerroksesta

Irrota kakku vuoastaan, pese vuoka ja vuoraa se tuorekelmulla. (=Pyykäise enimmät murut talouspaperilla ja kelmuta.) Halkaise kakkupohja kahteen osaan terävällä veitsellä ja nosta pohjimmainen kakkulevy vuokaan. Kostuta pohja mustaherukkamehulla. (=Kostuta samalla myös kansi.) Levitä puolet marjamoussesta alimmalle kakkulevylle, nosta toinen kakkulevy päälle ja kostuta se samaan tapaan. (=Huomaa että liian aikaisin kostutettu levy on mennyt paloiksi ja kokoa se palapelin tavoin marjamoussen päälle). Levitä loppu marjamousse ylimmäksi kerrokseksi ja tasoita pinta veitsellä tai lastalla. (=Irtopohjavuoka täyttyi jo ylitse kakkulevystä, joten jätä loppu mousse jaettavaksi jälkiruokamaljoihin.) Peitä kakku ja nosta jääkaappiin vetäytymään vähintään 4-6 tunniksi tai yön yli. Koristele valmis kakku tomusokerissa kieritetyillä, kohmeisilla mustaherukoilla tai valmiilla suklaakoristeilla. (=Koska päällimmäinen moussekerros jäi puuttumaan, kuorruta kakku kermavaahdolla jolloin myös nolosti palapelinä koottu päällimmäinen kakkulevy näyttää ehyeltä. Koristele suklaatryffeleillä).

joulunpunainen olut

Juomaksi Glorian Ruoka&Viini suosittelee Lindemans Kriekiä. Meillä kakkua tarjotaan yhden uuden jouluoluen, kirsikkaisen Liefmans cuvee-brutin kanssa. Liefmans on tuota Lindemans Kriekiä huomattavasti raikkaampi ja kuivempi hedelmäolut. Ja väriltäänkin upea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...