23.11.2010

Silakat kiinalaisittain ja wokatut mungpavut


Silakat eivät jostain syystä ole koskaan kuuluneet usein käyttämiini raaka-aineisiin, vaikka valmiita silakkafileitä olisi tuoreena ja todella edullisesti saatavilla jatkuvasti. Olen aina ollut hieman epäileväinen sen suhteen, että voiko moisista ruotoisista kalannahkapaloista edes saada herkullista muutoin kuin reilussa voissa paistamalla. Tämä kokeilu silakoiden kansainvälistämiseksi pohjautuu kirjasta ”Löytöretki Kiinan keittiöihin” (Hsiung & Simmonds, H.F. Ullman 2008) löytyneeseen reseptiin ”Kantonin höyrytetty kala”. Alkuperäisessä reseptissä kilon painoinen meribassi tms. höyrytetään wokissa kiehuvan veden päällä. 

itämainen lähestymistapa silakkafileisiin

Wokkihöyryttimen sai korvata silikoninen höyrykääre, mutta ongelmaksi meinasivat muodostua marinadiin käytettävät shaoxing-riisiviini ja vaalea soijakastike. Raholan syötävät sanat tiesi kertoa, että kyseinen riisiviini on Japanilaista sakea hiukan voimakkaamman makuista ja tummemman keltaista. Kirjassa riisiviinin korvikkeeksi suositeltiin kuivaa sherryä. Avoke lähetettiin Alkoon (melkoista riskipeliä - myönnettäköön), jonka tuloksena käytin riisiviininä japanilaista Gekkeikan sakea.

pulloa ja purnukkaa. syömäpuikoilla ei kyllä oikein silakoita syödä..

Vaalea soijakastike oli toisena ongelmana. Apu-lehden mukaan vaalea soijakastike on aromaattista soijakastiketta joka antaa ruoalle makua ilman voimakasta väriä. Hämmästyin kaupan hyllyllä nököttäneen vaalean soijakastikepullon väriainetta(!!) sisältäneestä lisäaineluettelosta kuitenkin sen verran, että päädyin käyttämään ”tavallista” kiinalaista lisäaineetonta soijakastiketta. Näiden ”ei-niin-härmäläisten” –silakoiden lisäkkeeksi wokkasin pikaisesti kiinankaalta ja mung-pavun ituja- molemmat supisuomalaista tuotantoa!

Silakat kiinalaisittain
(kolmelle)

300g silakkafileitä
1rkl sakea
2tl soijakastiketta
1,5 tl hienonnettua inkivääriä
0,5tl paahdettua seesamöljyä

1rkl rypsiöljyä
1 kevätsipuli ohuina suikaleina
1,5 rkl inkivääriä raastettuna
ripaus vastajauhettua mustapippuria

Valele sakesta, soijakastikkeesta, inkivääristä ja seesamöljystä sekoitetulla kastikkella silakkafileet ylt'ympäriinsä. Anna maustua jääkaapissa varttitunti.

hopeakyljet marinadissa
Kypsennä silakkafileet höyrykääreessä mikroaaltouunissa kypsäksi (ei-ihan-täydellä-teholla 5-10min) kiinni taitettuna selät ylöspäin. Ripottele kypsyneiden silakoiden päälle kevätsipuli, inkivääriraaste ja pikkuruisen mustapippuria.

Kuumenna rypsiöljy kattilassa höyryävän kuumaksi (ei savuavaksi!) ja kaada se kuumana hitaasti silakoiden päälle. (Kuuma öljy teoriassa rapeuttaisi kalan nahan kypsentäen samalla kevätsipulin ja inkiväärin - käytännössä öljyä on sen verran vähän ettei ihmeellistä kypsymistä enää tapahdu.)

vaihtelua jokapäiväiseen puoleen kiloon kasviksia
Paistettu kiinankaali ja mungpavun idut

300g kiinankaalta suikaleina (yksi keskikokoinen kaali)
150g mungpavun ituja (valmis rasiallinen)
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl soijakastiketta
2rk valmista sushi-riisietikkaa (sis. vettä ja sokeria) tai 1 rkl riisietikkaa + 2 tl sokeria
2 tl paahdettua seesamöljyä

Kuumenna wok suurella lämmöllä ja kuumenna rypsiöljy erittäin kuumaksi. Paista kiinankaalia ja ituja öljyssä sekoittaen kunnes kaali menee kasaan ja idut pehmenevät hieman (älä anna mennä mössöksi!). Lisää joukkoon soija, sokeri ja etikka ja keitä vielä minuutti. Pirskottele päälle seesamöljyä. 

hienoksi raastettu inkivääri on silakoiden päällä ihanan raikasta eikä yhtään väkevää kohdattuaan tulikuuman öljyn

Vielä sananen öljyistä: paistamisessa on maun kannalta ihan sama mitä käyttää. NY Timesissa julkaistiin juuri artikkeli, jossa kerrottiin etteivät asiantuntijatkaan erota hienoa öljyä halvasta kun se on kuumennettu tiettyyn lämpötilaan. Eli kallista paahdetuista seesaminsiemenistä puristettua aromaattista öljyä kannattaa tässäkin ruuassa käyttää siten, että kaataa sitä kuumentamattomana vasta valmiiseen ruokaan makua antamaan. Paistamiseen kannattaa käyttää öljyä joka ei rupea heti savuamaan eikä ole niin kamalan kallistakaan. Terveysvaikutuksia voi sitten toki kukin miettiä tahollaan, vinkkejä esim. Juhana Harjun taannoin julkaisemassa erinomaisessa kirjoituksessa.

monenlaisia öljyjä salaatteihin, kotimaista rypsiä paistamiseen

2 kommenttia:

  1. Olipa hauska lukea pohdintojasi riisiviinistä, kun juuri itse samasta kirjasta kokkailleena päädyin myös ostamaan sakea.

    VastaaPoista
  2. Olisinpas Arbuusi tiennyt blogisi olemassaolon aiemmin niin olisin säästynyt samoilta googletuksilta! Melkein identtistä pohdintaa olemme näköjään harrastaneet melkein samaan aikaan:) (muutenkin tuo sinun keittokirjaprojektisi vaikuttaa mainiolta, täytyypäs tutustua blogiisi tarkemmin!)

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...