29.11.2010

Saaristolaisleipä, mallasvoi ja lohirullat

Viikonloppuna vietetyissä pikkujouluissa nautiskeltiin alkupaloiksi uunissa paahdettua saaristolaisleipää mallasvoin ja kylmäsavulohirullien kanssa. Lohirullat ovat ties kuinka kauan olleet yksi äitini lukuisista bravuureista joulupöytään- joka vuosi hieman eri variaationa. Oma henkilökohtainen perinneruokani jouluun on saaristolaisleipä. Makean maltainen leipä on hämmentävän hyvää paksun kermajuustoviipaleen ja kinkkusiivun kanssa, eikä yhtään hullumpaa paahdettunakaan.

maltainen maku maistuu mainiolle

Koska joulu on aivan liian harvoin, leivon saaristolaisleipää myös pääsiäisenä. Ja tietysti niihin pikkujouluihin. Ja toki harjoituksen vuoksi ehkä myös keskellä kesää.. Leipä on äärimmäisen simppeli valmistaa- tähän ei tarvita jännetuppitulehduksen aiheuttavaa tolkutona vaivaamista eikä leipomissessiota jonka päätteksi koko kämpässä leijuu jauhopöly. Ja huomionarvoista on, että leipä paranee vanhetessaan! Sen siis voi leipaista jääkaappiin joulua odottelemaan jo hyvissä ajoin. Jos siis uskaltaa, sillä riskinä on että se häipyy parempiin suihin ennen aattoaamua..

ei tarvitse omistaa kolmea leipävuokaa, foliovuoat ajavat kyllä asiansa

Saaristolaisleipä
(kolme limppua, alkuperäinen ohje Lallatilaan blogista.)

1 l piimää
50 g hiivaa
3 dl siirappia
3,5 dl kaura- ja/tai vehnäleseitä
3,5 dl mämmi-ja leipämaltaita
3,5 dl ruisjauhoja
n. 1 l vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
kolme leipävuokaa ja öljyä (1,5litran foliovuoat passaavat mainiosti!)

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liota hiiva joukkoon. Lisää siirappi ja yhteen sekoitetut kuivat ainekset, sekoita hyvin, taikina jää melko löysäksi verrattuna esim. pullataikinaan. Jaa taikina leipävuokiin vaikka kauhan avulla ja anna kohota pari tuntia liinan alla. Paista 160 asteessa tunnin verran jonka jälkeen valele leipiä siirappi-vesi-seoksella. (Itse kaadoin lähes tyhjään siirappipulloon kuumaa vettä ja ruiskin vettä suoraan pullosta leipien päälle. Vähän kuin olisi vesipyssyllä ampunut! Hauskuuden jälkeen piti tosin hinkata keittiön seinätkin..) Jatka paistamista puolisen tuntia ja toista valelu. Kokonaisuudessaan leipien paistumisaika on uunista riippuen 1,5-2 tuntia, omassa uunissani 2. Parhaimmillaan leipä on vasta parin päivän päästä paistamisesta, eli nostele jäähtyneet leivät jääkaappiin odottelemaan.

kokeellisen kotikeittiön kummallisuuksia

Etsiessäni leipämaltaita leivän leivontaan, käsiini osui keittiön kaapissa jo jonkin aikaa ollut mystinen teipattu pussinpohjallinen vaaleaa intiaanisokerilta näyttävää jauhetta. Kyseessä oli spraymallas, jota avoke on käyttänyt oluen panoon. En voinut olla maistamatta omituista jauhetta, ja innostuin kun jauhe paljastui maultaan maltaiseksi sokeriksi! Hahaa! Kai tästä voi muutakin tehdä kuin olutta? Spraymallas on 100% spraykuivattua mallasuutetta jota käytetään oluen valmistuksessa sokerin sijaan. Jonakin päivänä kokeilen taatusti leipoa mallasuutteesta leipää tai maustaa sillä jäätelöni. Tällä kertaa kokeilin kuitenkin uutetta hyvin maltillisesti maustevoihin. Voita siveltiin saaristolaisleipien päälle ja ne paahdettiin uunissa rapeiksi- hyvältä maistui!

Mallasvoi

n. 100g voita
reilu ruokalusikallinen spraymallasta
valkosipulin kynsi

Purista valkosipulin kynsi pehmeään voihin ja sekoita sekaan myös spraymallas. Anna tekeytyä jääkaapissa muutama tunti.

sulaa suuhun

Lohirullat

400g kylmäsavulohta tai graavilohta ohuina viipaleina (esim. konjakkigraavattua)
200g tuorejuustoa maun mukaan (esim. omena-piparjuuri, valkosipuli, appelsiini..)
(tilliä, tuoreita yrttejä, pippuria tms)

Levitä lohi muovikelmun päälle ”kääretorttupohjaksi” niin ettei pohjaan jää reikiä. Levitä lohen päälle tuorejuusto ja halutessasi tuoretta tilliä tms. Rullaa kelmun avulla ”kääretortuksi” ja pistä pakastimeen. 

kala kääriytymässä

Leikkaa jähmeästä rullasta 1-2cm paksuisia rullia ja tarjoile täysin sulaneena. Oma suosikkini on kylmäsavulohen ja valkosipulituorejuuston yhdistelmä. Hauskalta maistuu myös piparjuuritahnatäyte jonka sekaan on raastettu omenaa (kiitos serkuille ideasta!). Pakastaminen ei ole välttämätöntä, mutta leikkaaminen onnistuu siten huomattavasti helpommin.

pikkupötköt mahtuvat näppärästi pakkaseen myös vierasvaraksi

Lohirullien kanssa maistuu erinomaisesti esimerkiksi Krombacherin pils. 

Glorian Ruoka&Viini suosittelee lipeäkalan kaveriksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...