simsalabim! ovikellon soitolla puurolounas vaihtuikin gourmeeksi! |
Väriä elämään, eli sitruksista kuhaa sitrus-voikastikkeella
500 g kuhaa fileenä, ruodot nypittynä
suolaa
jokunen tuore timjamin oksa
1 appelsiinin puristettu mehu
1/2 sitruunan puristettu mehu
1 limen puristettu mehu
150 g suolaamatonta voita
2 tl hunajaa
valkopippuria ja suolaa myllystä
Suolaa kala. Purista hedelmien mehut (yhteensä tarvitaan n.1,5dl) ja roiski mehusta ruokalusikallinen kalan päälle. Heittele kalan päälle vielä jokunen tuoreen timjamin oksa. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja kypsennä kalaa n. 15-20 minuuttia tai kunnes se on kypsää. (Aika riippuu paksuudesta. Kalan liha on kypsää kun se on muuttunut valkoiseksi kauttaaltaan. Älä missään nimessä jätä enää sen jälkeen uuniin ylikypsymään ja kuivumaan pilalle!)
yksinkertainen on kaunista. ja hemmetin herkullista! |
Kippaa loppu hedelmämehu kattilaan ja keitä ilman kantta kunnes mehun määrä on haihtunut puoleen alkuperäisestä. Kuutioi voi ja ala vispata voita kuumaan mehuun nokare kerrallaan (pidä kattila miedolla lämmöllä), voi ei saa sulaa kirkkaaksi vaan kastikkeen on tarkoitus pysyä vaaleana ja hieman vaahtomaisena- lisää uusi nokare voita kun edellinen on sekoittunut mehuun tasaisesti. Kun kaikki voi on vispattu, maista soossia ja mausta sopivaksi suolalla, valkopippurilla ja hunajalla. Kastike valmistunee samoihin aikoihin kalan kanssa- ennen lautaselle kauhomista freesaa paistinpannussa vielä nopea kasvislisäke kalan ja kastikkeen kaveriksi:
muutama kourallinen baby-pinaattia
pari kevätsipulia hienonnettuna
pari ruokalusikallista tuoretta timjamia (lehdet riivittynä varsista)
loraus oliiviöljyä
rouhaisu mustapippuria ja suolaa myllystä
pikkuruinen tilkka hunajaa
kepeän raikas yhdistelmä kasvirasvaa, kalarasvaa ja eläinrasvaa |
Kuumenna paistinpannulla öljyä ja pyöräytä siinä oikein nopeasti hienonnetut kevätsipulit, pinaatit ja tilkka hunajaa. (Vain hetken, jotta pinaatit hieman lämpenevät mutteivät vielä mene kasaan, tai muutu armeijanharmaiksi.) Rouhaise päälle pikkuisen suolaa ja pippuria ja kruunaa tämä "lämmin salaatti" tuoreella timjamilla. Hallelujaa! Suloisen pehmeän kuhan, raikkaiden sitrusten ja keväältä maistuvan viherhässäkän voimin maailmaa on taas helppo katsella ällösöpön vaaleanpunaisten linssien läpi taivaita kohti leijaillen, vaikka kohta tömähtäisikin takaisin maanpinnalle nakertamaan sitä tenttikirjakasan päälle kuivunutta leipää..
Se syltty pitää nähdä! Ja kallo. Kuhakin on oikein hyvän näköistä. Tsemppiä tenttiin! Taitaa olla tärkeä koe.
VastaaPoistaNam, tämähän kuulostaa hyvältä ohjeelta, pitääpä kokeilla joskus! :)
VastaaPoistaSitrushimoissani kuolasin antaumuksella tätä reseptiä. Jännityksellä odotetaan pääkallopostausta!
VastaaPoista<3
VastaaPoistaTuolla voikastikkeen metodilla on muuten näppärä valmistaa kastike melkein mistä vaan! Siideri-voikastike sopii mahtavasti kanalle, valmiista appelsiinimehusta syntyy myös hyvä soossi kanalle tai kalalle jne!
VastaaPoista(Ja tentit menivät kaiketi ainakin läpi- jostain syystä tenttiin lukemista häiritsi "hieman" tuo lihakauppiaalta saapunut sian pää..)