7.2.2012

Oluinen karitsa-pulgogi

Mitä yhteistä on raaoilla päärynöillä, suloisen pehmeän murealla karitsan ulkofileellä ja Fullersin upealla ESB -oluella? Ei sitten yhtään mitään. Jos jostain kokkisota-tyyppisestä syystä kyseiset raaka-aineet tahtoo kuitenkin keinolla millä hyvänsä liittää toisiinsa, yhteistä löytyy paljonkin! Raaka päärynä on nimittäin kypsennettävä ennen kuin siitä saa minkäänmoista makua. Kypsennetty päärynä on maultaan mukavan makea, ja passaa erinomaisesti korealaiseen pulgogiin. Vaikka pulgogi (tai bulgogi) valmistetaankin oikeasti naudan lihasta, ei lampaan käyttö naudan sijaan ainakaan voi pahentaa lopputulosta. Pehmeä lammas ja makea päärynä kaipaavat kuitenkin jotakin potkua, tässä tapauksessa katkeraa happoisuutta tuosta edellä mainitusta, jopa pikkuisen makeahkon maltaisesta, herkullisesti humaloidusta bitteristä.

olut mureuttaa lihaa entisestään

Humaloitu olut peittää kuitenkin helposti alleen muita makuja, ellei makumaailma ole tarpeeksi voimakasta- niinpä lampaan, päärynän, bitterin ja pulgogin vaatimien seesamisten makujen mukaan heitetään vielä mukavan makean raikasta aji-cristal -chiliä. Ja kas! Kylläpä vain passaavat raa'at päärynät, lammas ja brittibitter samalle lautaselle! Ja vielä kun samaista olutta kaataa ruokajuomaksi pulgogin chilistä tulisuutta ja seesamin öljyisyyttä taittamaan, hullunkurinen makumatka muuttuu yllättävän sopusointuiseksi kokonaisuudeksi.

Oluinen karitsa-pulgogi
(kahdelle)

300 g karitsan ulkofileetä
500 g raa'ahkoa päärynää
puolikkaan sitruunan mehu (1/4 dl)
1/2 dl Fullers ESB -olutta
3/4 dl paahdettua seesamöljyä
1-2 (aji-cristal-) chiliä siemenineen
2 valkosipulin kynttä
1 rkl hunajaa
1/2 dl soijakastiketta
2 rkl seesaminsiemeniä

paistamiseen n. 1 rkl rypsi- tms. öljyä
viimeistelyyn 1 rkl paahdettua seesamöljyä

kokkisotilaan erinomainen olut, erinomaista lihaa ja raakoja päärynöitä

Raasta päärynä ja leikkaa liha n. 1cm paksuisiksi suikaleiksi. Hienonna chili ja valkosipuli. Sekoita marinadi sitruunamehusta, oluesta, seesamöljystä, hunajasta ja soijakastikkeesta, lisää valkosipuli, chili, lammas ja seesamsiemenet ja anna marinoitua pari tuntia huoneenlämmössä (lammas lämpenee tässä vaiheessa sopivaksi paistamista varten). (Jos pidennät marinointiaikaa, nosta liha jääkaappiin ja ota huoneenlämpöön suunnilleen tunti ennen ruoanvalmistusta.) Siivilöi ylimääräinen neste pois lihaseoksesta ja paista lihoja (päärynöineen..) nopeasti kuumalla pannulla tilkassa rypsiöljyä kunnes lihasuikaleista alkaa tihkua lihasnestettä. Roiskaise pulgogin sekaan vielä paahdettua seesamöljyä, tarkista maku, lisää tarvittaessa soijaa/ hunajaa/ seesamöljyä ja tarjoile raikkaalta salaattipediltä, kyytipoikana Fullersin ESB.

1 kommentti:

  1. Miten voit syödä karitsaa -lampaiden lapsia ?! Onko sinusta inhimillistä että lammas odottaa jälkeläistään jolle hellä ja hyvä äiti, synnytystuskat heilläkin ja maidontuotantokin pienelle valmiina. Ja viedään lapsi, jota lammas-äiti saanut hoitaa jo jonkunaikaa -sinun lautasellesi.

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...