saunaruokaa parhaimmillaan |
No koivuvastaa ei sentään syöty. Keski-Suomessa, Keuruulla, on kuitenkin aikoinaan ollut tapana kuivata teurastetut vasikat varpujen päällä uunin jälkilämmöllä. Koivun varvut antavat nimittäin lihalle jäljittelemättömän aromin, joka saattaa hyvinkin tuoda mieleen kipakat löylyt ja huumaavalle kesälle tuoksuvan saunavastan. Eikä mielikuva saunasta olisi tietenkään täydellinen ilman sitä parasta saunajuomaa - olutta. Kotimaisen pienpanimon valmistamalla, hiukan jopa savusaunalle tuoksuvalla schwarzbierillä valeltu, koivunvarpujen päällä kypsennetty naudanpaisti sai seurakseen saunan kiukaalla suloisen pehmeäksi hautunutta, aniksella maustettua maa-artisokkaa ja mukulaselleriä. Saunan jälkeen nautittava juhla-ateria kruunattiin paistin valeluliemestä tehdyllä kastikkeella, jonka mausta löytyi jännittävän koivun aromin lisäksi häivähdys oluen lakritsaista savuisuutta ja niinikään varpujen päällä kypsennettyjen salottisipuleiden ja rosmariinin aromaattista makeutta. Vaikkei varpupaistia jaksaisikaan askarrella, lisäkejuureksia kannattaa ainakin valmistaa maisteltavaksi, sen verran mainio kombo on kyseessä! Ja onnistuu se kokkailu uunissakin, kiukaan voi pyhittää ihan vain saunomiseen!
kevätvarvut olisivat talvivarpuja parempia |
Oluinen koivunvarpupaisti
(neljälle)
1 kg naudan sisäpaistia (otettu huoneen lämpöön pari tuntia ennen valmistusta)
1 rkl rypsiöljyä ja 1 rkl voita
suolaa ja mustapippuria myllystä
kimppu nuoria koivunvarpuja (poista mahd. lehdet)
pari oksaa tuoretta rosmariinia
kourallinen pieniä salottisipuleita
5 dl demi glace –kastikepohjaa
3 dl Prykmestar Schwarz –olutta (Vakka-Suomen Panimo)
mainio valeluliemi paistille kuin paistille |
Kiehauta koivunvarvut mahdollisimman väljässä vedessä. Muotoile tämän jälkeen varvuista ”risukasaristikko” uunivuokaan. Laita varpujen sekaan myös pari rosmariinin oksaa. Sido naudan paisti tarvittaessa tasaiseksi paistiksi puuvillalangalla. Ruskista paisti kauttaaltaan paistinpannussa öljyn ja voin seoksessa. Hiero paistin pintaan suolaa ja mustapippuria ja nosta paisti varpujen päälle. Kuori ja puolita salottisipulit ja asettele ne paistin viereen varpujen päälle. Kiehauta kattilassa demi glace ja olut. Tökkää paistin paksuimpaan kohtaan paistilämpömittari ja nosta varpupedillään 150 asteiseen uuniin. Valele paistia ja sipuleita suunnilleen varttitunnin välein oluesta ja demi glacesta keitetyllä liemellä.. Jatka paistin kypsennystä ja valelua kunnes paistin sisälämpö on n. 58 astetta. (Tarkoitus on valutella koko paistoliemi lihan, varpujen ja sipuleiden päältä uunivuoan pohjalle- kaada paistin paistamisen loppuvaiheilla mahdollisesti ylijäänytkin liemi varpujen läpi vuokaan.) Nosta paisti uunista ja kiedo se ainakin varttitunniksi folioon vetäytymään. Siivilöi talteen varpujen läpi uunivuokaan valunut paistoliemi. Leikkaa vetäytynyt paisti ohuen ohuiksi siivuiksi ja tarjoa paistoliemestä valmistetun kastikkeen, sekä aniksella maustettujen, kiukaalla kypsennettyjen maa-artisokkien ja mukulasellerien kanssa.
raikkaita, yllätyksellisiä ja maanläheisiä makuja |
Olut-varpukastike paistille
koivunvarpupaistin paistoliemi siivilöitynä
2 rkl voita
2 tl tummaa muscovado-sokeria (sokerin paahtunut, lakritsainen maku täydentää oluen vastaavia makuja)
suolaa ja mustapippuria
Kuumenna siivilöity paistoliemi ja sekoita siihen voi ja sokeri. Haluttaessa paksumpaa kastiketta, liemen voi suurustaa esim. maissitärkkelyksellä. Mausta suolalla ja mustapippurilla, tarkista maku- lisää tarvittaessa muscovado-sokeria.
varpujen läpi valuva herkkuliemi jalostuu kastikkeeksi |
Kiukaalla kypsennetyt maa-artisokat ja mukulasellerit
(neljälle)
1 kg maa-artisokkia
500 g juuri- eli mukulaselleriä
1 dl rypsiöljyä tai muuta mietoa öljyä
½ sitruunan puristettu mehu
n. 1 tl suolaa
1 rkl kokonaisia aniksen siemeniä
foliota, foliovuokia
maa-artisokkaa uudella ja helpolla(!) tavalla |
Sekoita öljyyn anis, suola ja sitruuna. Pese ja harjaa maa-artisokat huolellisesti juuriharjalla, älä kuori. Halkaise artisokat ja pyörittele välittömästi öljyseoksessa – öljyn sitruuna hidastaa leikkuupinnan tummumista. Kuori juuriselleri ja paloittele se hieman artisokkien puolikkaita pienemmiksi paloiksi. Pyöräytä myös selleri mausteöljyssä. Kokoa muutama artisokka yhden sellerinpalasen kanssa folioon, pyöräytä tiiviiksi nyytiksi. Toista kunnes kaikki juurekset ovat folioiden sisällä Asettele folionyytit foliovuokaan ja nosta vuoka saunan kiukaalle. Kypsennä kunnes selleri ja artisokka on läpikypsää- kypsyyttä voi testata esim. hammastikulla. Kiukaalla kypsentämisen sijaan folionyytit voi nostaa uuniin varpupaistin kanssa. Kypsennysaika riippuu juuresten koosta, kiukaan lämmöstä jne, kannattaa varautua 1-2h kypsennysaikaan. Aniksen ja sitruunan raikkaus täydentää oivallisesti maa-artisokan luontaista makeutta, jota tasapainottaa myös juurisellerin muhevan maallinen maku.
harvia kypsentää kokin ja sapuskat |
Ihanan näköstä !:)
VastaaPoistahttp://emmppu.blogspot.com/
Blogissani arvonta!
Joo taisin kokeilla jotain vastaavaa aikakautena ennen digikameraa :)
VastaaPoistaPitänee kaivaa jälleen perinneruokakirjat esiin ja testailla.
Koivunvarpuja... Tuollaisesta en ollut kuullutkaan. Pitäisikin ehdottomasti kokeilla myös.
VastaaPoistaUusimmassa Glorian Ruoka&Viini -lehdessä oli muuten karitsan paistia paisteltu heinäpedillä! Sekin kuulosti melko hauskalta- tosin lemmikkikaupan heinäostosten sijaan odottelisin ehkä kesää ja pihaheinää:)
VastaaPoista