25.1.2011

Punajuuripyree, olut-sipulikastike ja possua omenapedillä

Jostain syystä viime aikoina on tehnyt jatkuvasti mieli pitkään haudutettuja sipuleita keiton tai padan muodossa. (Ja yllättäen seuraavakin sipuliherkku sisältää olutta..) Myöhäinen päivällinen rakentui sipulinhimon lisäksi sillä perusteella, että lähikaupan palvelutiskistä löytyi opiskelijabudjetillekin sopivia (naurettavan edullisia) porsaan talouskyljyksiä ja keittiön pöydällä nökötti yhä edelleen joululta jääneitä punaisia omenoita. Koska lounaani ovat varsin salaattipainotteisia, en viitsinyt askarrella lisäkkeeksi sen ihmeempää kasvislisuketta kuin punajuuria. Paahdetut punajuuret maistuvat sen verran herkullisilta, ettei muuta lisäkettä kyllä kaipaakaan! 


pitkä ja lempeä paahtaminen takaa mielettömän täyteläiset maut

Nuukailuni kaupan palvelutiskillä hymyilytti hetkisen kun kotiin saavuttuani lueskelin Tekesin Sapuska- ohjelman viimeviikkoisen seminaarin pohdinnoista: "Suomesta puuttuu nautinnon kulttuuri, ruoasta säästetään aina ensiksi." Suosittelen tutustumaan em. artikkeliin! Välillä olisi itse kunkin ihan hyvä pohdiskella omaa roolia kuluttajana ja (ruoka-)kulttuurivaikuttajana.

Seuraavan aterian sipulikastikkeen ohje on kirjasta ”Maailman parhaat kastikkeet” (Farrow, Gummerus 2004), omat muutokseni suluissa. Jos aikoo valmistaa aterian kokonaisuudessaan, kannattaa aloittaa laittamalla punajuuret uuniin, lisätä reilun tunnin päästä uunin lämpöä ja nostaa sinne kyljykset, valmistaa kyljysten kypsyessä sipulikastike ja hieman ennen kyljysten valmistumista nostaa uunista pois punajuuret ja soseuttaa ne. Ja niin: jos käytät kastikkeessa kuivattua salviaa, älä herranen aika lisää sitä sinne heti alkuun- se näköjään palaa! Eli jos kuvan kastike näyttää paikka paikoin hiukkasen turhan tummalta, sitä se kyllä oli..

ei ehkä maailman esteettisesti houkuttelevin annos

Pyree paahdetuista punajuurista
(4 annosta)
n. 400g punajuuria
n. 50g salottisipulia
n. 2 rkl voita
n. 1 dl kermaa/kermaketta
vettä
suolaa, mustapippuria

Pese punajuuret huolellisesti ja kiedo folioon. Nosta uuniin 150 asteeseen 1-2 tunniksi, tai kunnes punajuuret ovat läpikypsiä. Anna jäähtyä hetkinen, kuori ja pilko. Freesaa punajuuria hienonnetun salottisipulin kanssa voissa viitisen minuuttia, lisää kerma ja vähäsen (1-2rkl) vettä, hauduttele hetki ja soseuta seos sauvasekoittimella hienoksi. Oma pyreeni jäi tekstuuriltaan hieman rouheammaksi, mutta jos malttaa kypsentää punajuuria oikein pehmeiksi, lopputulos on silkkiä ja samettia!
 
Porsaan kyljykset omenapedillä
(4 annosta)

kasviöljyä
4 porsaan (talous)kyljystä
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 omenaa

Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa renkaiksi. Paista kyljyksiä tilkassa öljyä kuumalla pannulla kunnes ovat ruskistuneet. Rouhaise suolaa ja pippuria kyljysten molemmille puolille. Asettele omenarenkaat uunivuokaan ja nostele niiden päälle ruskistetut kyljykset. (Kaada päälle myös kaikki pannulle jääneet rasvat & mehut.) Kypsennä 180 asteessa 30-40 minuuttia. (Possu on kypsää kun sisälämpö on 80 astetta.) Muista syödä omenatkin possun kanssa!


matkalla uuniin. omenat möhjööntyivät possun alla ihanaksi soseeksi

Olut-sipulikastike
(4 annosta)

25 g voita
1 rkl kasviöljyä
lehdet muutamasta timjamin oksasta (1-2 tl kuivattua)
8 salvian lehteä revittynä (1-2 tl kuivattua)
0,5 kg sipulia pilkottuna
1 tl taloussokeria (ruokosokeria)
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 rkl vehnäjauhoja
1,5 dl naudanliha-, kana- tai kasvislientä (vasikkafondista)
3 dl olutta (suomalaista vaaleaa lageria)
suolaa ja pippuria

Sulata voi öljyn kanssa paksupohjaisessa kasarissa. Lisää rasvan sekaan yrtit, sipuli ja sokeri. (Jos käytät kuivattua salviaa, lisää vasta oluen kanssa!) Anna sipulien kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää valkosipuli, lisää lämpöä ja paista seosta ilman kantta kolmisen minuuttia kunnes seos on kullan ruskeaa. Lisää jauhot ja keittele sekoitellen minuutin verran. Lisää sitten kasariin olut, liemi ja ripaus suolaa ja pippuria. Kuumenna kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja keittele miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, kunnes kastike on kiiltävää ja hiukan sakeaa. Tarkista maku. Sopii erinomaisesti porsaan lihalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...