1.12.2011

Lammaspasteijat ja joulukalenteri

Koska muutaman päivän joulupyhien aikana ei kukaan pysty syömään määräänsä enempää herkkuja, jouluherkkujen valmistus ja maistelu on toki aloitettava jo hyvissä ajoin. Ja nyt kun joulukalenterinkin saa korkata, jouluoluiden seurana on ihanaa napostella pikkuruisia sahramilla maustettuja suupaloja.

aikuisten joulukalenteri

Lammaspasteijoiden ohje löytyi uusimmasta Glorian ruoka&viini -lehdestä (8/2011), ja osoittautui varsin toimivaksi. Ainoan miinuksen resepti sai ruis-perunavoitaikinaan käytetystä perunasosejauheesta(!)- olisivat nyt edes käyttäneet taikinaan valmista muussia tai jotain muuta. Pitkin hampain kotiimme kuitenkin kannettiin melkoisen vahvasti E-koodattu mummonmuussi-pussukka, josta valmistettu taikina oli kyllä oikein hyvää. Seuraavaan erään jätän kyllä perunasosehommat taikinasta ihan kokonaan pois.

Lammaspasteijat
(n. 18 kpl)

ruis-perunavoitakina:
200 g kylmää voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruis- tai täysjyvävehnäjauhoja (käytin 1,5dl ruisjauhoja)
1 dl perunasosejauhetta
1/2 tl suolaa
2 dl kylmää vettä

Kuutioi voi. Sekoita voi ja kuiva-aineet monitoimikoneessa tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin noin 30 minuutiksi.

murea voitakina kätkee sisuksiinsa suloisen mausteista karitsaa

lammastäyte:
1/4 purjoa tai 2 kevätsipulia
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1/4 tl sahramia
250 g lampaanjauhelihaa tai lammas-nautajauhelihaa (käytin karitsaa)
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
1 tl paprikajauhetta
1/4 tl kuivattua chiliä
3 rkl (keltaisia) rusinoita (jätin pois)
3 rkl pinjansiemeniä
2 dl (gouda)juustoraastetta
1 kananmuna (+ toinen voiteluun)

Halkaise ja huuhtele purjo tai kevätsipuli. Viipaloi sipuli ohuiksi paloiksi, kuori ja hienonna valkosipuli ja kuullota sipuleita öljyssä minuutin verran. Lisää sahrami ja jauheliha, paista liha kypsäksi. Lisää mausteet, rusinat, pinjansimenet ja puolet juustoraasteesta. Riko kananmunan rakenne lasissa ja sekoita se jauhelihaan. Kauli taikina muutaman millin paksuiseksi levyksi. Ota levystä pyöreällä muotilla tai kupilla kiekkoja. Lusikoi seos taikinakiekkojen keskelle. Voitele reunat kananmunalla. Taita puolikuiksi ja ummista reunat tai rypytä reunat pyöreäksi avopasteijaksi. Voitele valmiit pasteijat kananmunalla ja ripottele loppu juusto päälle. (Käytin itse kaiken juuston täytteeseen.) Paista 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.
 
Tein pasteijoista pikkuruisia puolikuita, joihin mahtui täytettä vain teelusikallisen verran kuhunkin. Pasteijat maistuivat mainioille sekä kuumina, että kylminä, ja taikinan mukavan murea rakenne kesti hyvin myös uudelleenlämmittämisen. Sahrami sekä tuoksui, että maistui tismalleen sopivan voimakkaalle- muutenkaan pasteijat eivät olleet ollenkaan liian mausteisia, vaan sopivat erinomaisesti naposteltavaksi vaikkapa noiden herkullisten jouluoluiden kanssa.

9 kommenttia:

  1. Nää ois niin hyviä. Rakastan kaikki tällaisia pasteijoita. Ja ehkä paras joulukalenteri ikinä!

    VastaaPoista
  2. Kiva kalenteri:) Ei sovi aamulla aukaistavaksi, kuten lasten suklaakalenterit:)

    VastaaPoista
  3. Upea kalenteri. Sä taidat olla joka pojan unelma!

    ;D

    VastaaPoista
  4. Ihanat pasteijat! Mä niin haaveilen samppanjajoulukalenterista. Mutta pitäis olla vähän porukkaa pulloa jakamassa, ettei olis sitten aattona ihan pöhöttynyt litkittyään joka päivä reilut 2 viikkoa ainakin 1/2 pulloa samppanjaa... :)

    VastaaPoista
  5. Vitsi samppanjakalenteri oliskin kyllä mahtava! Ei muuta kun naapureitten kanssa kimppaan! On tuo olutkalenterikin vähän haastava, monet noista meidän oluista kun on imperial stoutteja joissa on alkoholia jopa sen 11%- ei tosiaan parane aamulla vielä avata!:D
    Tulee muuten vietettyä ehkä tavallista useammin laatuaikaa puolison kanssa- vaikkei yhteisen ruokapöydän ääreen ennättäisi niin kalenterin korkkaukseen kyllä löytyy yhteistä aikaa!;)

    VastaaPoista
  6. Meillä vaihtui suklaakalenteri just nyt! Hieno idea tuo olutkalenteri.

    Tuollaista valikoimaa, mikä teillä on, ei kyllä ihan suoraan Jkylän alkoholiliikkeistä kerätä. Loistava valikoima!

    VastaaPoista
  7. Jep, Jkylän tarjonta on vähäsen turhan vaatimaton- näistä suurin osa onkin Kööpenhaminan tuliaisia.. Tulee vaan joulukalentereille hintaa kun joutuu vuosittain lähtemään reissun ihan vaan kalenteria silmällä pitäen! ;)

    VastaaPoista
  8. Eikä! Mikä mahtava joulukalenteri-idea! :)

    Ensi vuonna teen jonkun oman variaation tuosta! :) Käyhän kurkkaamassa myös miun blogia: www.portobello.posterous.com

    Herkullista joulunodotusta! :)

    VastaaPoista
  9. Portobello: sinnekin herkullista joulunodottelua! Pitääkin heti tulla lueskelemaan blogiasi- erityisesti nuo viinihommat kiinnostavat, niiden kanssa olen ihan hakoteillä..

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...