23.12.2011

Maksapasteija

Ainoita ruokia joita en vieläkään ole oppinut syömään ovat maksaruoat. En ymmärrä mikä siinä on, mutta maksan tympeään makuun on kauhean vaikea oppia. Jostain syystä maksapasteijat ovat kuitenkin maistuneet- niinpä päätin yrittää maksan makuun vaihteeksi itse tehdyn maksapasteijan avulla, ajatuksena päästä herkuttelemaan maksapasteijaa vaikkapa saaristolaisleivän päällä aattoaamuna. Apuna maksapasteijan askarteluun olivat Childin & kumppaneiden "Ranskalaisen keittiön salaisuudet", sekä maikkarin sivuilta löytynyt broilerinmaksamoussen resepti. En muista koskaan aiemmin edes maistaneeni broilerin maksaa, joten sen käyttö raaka-aineena tuntui oikein hyvältä ajatukselta- järkeilin, ettei linnun maksa muutenkaan maistuisi niin kauhean voimakkaalta kuin jonkun nelijalkaisen. (Ajattelin myös, etten halua käyttää epäeettistä hanhen maksaa, vaikkei tuo tehotuotetun broilerin käyttäminen ole kyllä yhtään sen ylevämpää..) Valmis maksapasteija maistui maksaa vieroksuvalle huomattavasti paremmin kuin vaikkapa paistettu maksa, mutten kyllä vieläkään voi sanoa pitäneeni mausta kovinkaan paljoa. Seuraavaan erään lisäisin mukaan ehkä pari desiä vaahdotettua kermaa makua pehmentämään, vaikka maksasta enemmän pitäneille koehenkilöille pasteija maistui kyllä leivän päällä ihan tällaisenaankin.

ruskea pasteija on hirmu nättiä kuvattavaa..

Broilerinmaksapasteija

600 g broilerin maksaa (löytyi pakasteena)
150 g salottisipulia (punnittu kuorittuna
1 rkl voita + 1 rkl rypsiöljyä paistamiseen
6 neilikkaa
6 maustepippuria
8 mustapippuria
1/2 tl kuivattua timjamia
1 tl suolaa
vajaa 1 dl konjakkia
vajaa 1 dl portviiniä
200 g huoneenlämpöistä voita
150 g ranskankermaa

Puhdista maksoista pois kalvot sekä mahdolliset mustat tai muuten epämääräisen väriset läikät. Pilko maksat suunnilleen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Hienonna salottisipuli ja murskaa mausteet huhmareessa mahdollisimman hienoksi. Kuullota salottisipulit voin ja rypsiöljyn seoksessa ja lisää pannulle myös paloiteltu maksa. Paista kunnes maksapalat ovat ruskistuneet- tähän riittää muutama minuutti, maksa saa jäädä sisältä roseeksi. Lisää sitten pannulle hienonnetut mausteet ja alkoholi. Kiehauta pikaisesti ja sytytä sitten jäljelle jäänyt alkoholi palamaan- liekitys voimistaa makuja. Kippaa sitten maksaseos yleiskoneeseen ja hienonna mahdollisimman hienoksi massaksi. Anna massan jäähtyä vähintään huoneenlämpöiseksi. Sekoita sitten, edelleen yleiskoneella, maksan sekaan huoneenlämpöinen voi sekä ranskankerma. Kippaa massa tarjoiluastiaan ja nosta jääkaappiin ainakin muutamaksi tunniksi. Käytä maksapasteijaa leivän päällysteenä, tai muotoile moussesta vaikkapa pieniä palleroita alkuruokasalaattiin.

2 kommenttia:

  1. Oon ihan varma, että tykkäisin tuosta pasteijasta. Herkullisen oloista ja lisäksi oon niitä onnekkaita joille maksa maistuu. Toisaalta on minullakin sellaisia raaka-aineita joista haluaisin tykätä, mutta jotka eivät sitten vaan iske vaikka kuinka yrittäisin. Esim. jokakeväinen parsavillitys jättää mut jotenkin kylmäksi. Oikein harmittaa, kun en oo sitä parsan ihanuutta onnistunut vielä oivaltamaan :)

    VastaaPoista
  2. Joku viisas joskus tiesi kertoa, että kun jotakin uutta makua on maistanut kuusikymmentä erillistä kertaa, siihen alkaa tottua! Että ehkä sit joskus eläkeiässä kevään parsasesonki yllättää teikäläisenkin;)

    On kyllä ärsyttävää tämä maksasta pitämättömyys: nytkin on pitänyt maistattaa pasteijaa ties kenellä jotta tietäisin onko se lähelläkään sellaista miltä sen pitäisi maistua. Toistaiseksi maksasta pitäneet ovat kyllä kelpuuttaneet tahnan, mutta itseltäni ja puolisolta pasteija on jäänyt syömättä:(

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...