11.12.2011

Oletko oluton?


Aikuistumiseen kuului aikoinaan tiettyjen uusien asioiden opettelu. Eräänäkin pitkänä keväänä päätimme opetella rakkaan ystäväni kanssa nauttimaan penkkiurheilusta ja oluen juomisesta. Aina mestareiden liigan pelien tullessa tv:stä, vahtasimme suurella hartaudella pallonpotkintaa ja luimme pelisäännöistä mitä hittoa se paitsio oikeastaan tarkoittikaan. Jokaiseen peliin kuului myös jonkun erikoisemman oluen maisteleminen. Voin kertoa, etten ole sen koommin katsellut ainoatakaan jalkapallopeliä, mutta oluista olen kyllä oppinut pitämään senkin edestä.. 

matkalla parempien oluiden maailmaan

Mahtavinta kokemuksessa oli huomata, ettei olut suinkaan tarkoittanutkaan vain sitä vaaleaa lageria, jona meidät suomalaiset on ehdollistettu olutta pitämään. Tunsin myös itseni jotenkin petetyksi- miksei kukaan ollut kertonut, että oluita olikin niin kovin erilaisia? Miksei kukaan ollut kertonut, että myös sitä vaaleaa kotimaista bulkkilageria vierastavalle voisi löytyä mieluinen olut? Miksei kukaan ollut kehottanut maistamaan vaikkapa sellaista syvän suklaista porteria, josta puuttuikin kokonaan se tutun saunakalja-lagerin laimean kitkerä katkeruus? Ja miksei kukaan ollut kertonut, että siitä katkeruudestakin voisi löytää niin kovin erilaisia ja ihmeellisiä makumaailmoja?


Riemastuinkin valtavasti kuullessani, että joku muukin on pohtinut vastaavia kysymyksiä ja päättänyt ruveta korjaamaan vääryyttä ihan urakalla! Hiljattain on nimittäin perustettu yritys, jonka tavoitteena on päästä tarjoamaan mahdollisimman monelle ”oluttomalle” tilaisuus päästä tutustumaan oluiden ihmeelliseen maailmaan sitä tuttua teollisuusolutta pidemmälle. Oluton järjestää asiasta kiinnostuneille mutkattomia olutmaisteluita, Pirskeitä. Pirskeiden ideana on tutustua muutamaan erilaiseen olueen rennolla tavalla- snobbailu jätetään sikseen, ja maistelun lisäksi tutustutaan myös mielenkiintoisiin tarinoihin mielenkiintoisten oluiden takana. Bonuksena mainittakoon, että Oluton pyrkii myös suosimaan kotimaista osaamista: Pirskeisiin on valittu aina myös yksi kotimaisten pienpanimoiden taidonnäyte. Koska tavoite saada mahdollisimman moni meistä tutustumaan ”olueeseen, jonka tarkoituksena on saada aikaan tahattomia riemun kiljahduksia ja onnen pyrskähdyksiä nauttijassaan”, on kerta kaikkiaan mainio, mainostettakoon aihetta nyt ihan huolella: Oluton järjestää yhteistyössä mainion olutvalikoiman omaavan jyväskyläläisravintola OldBrick’s Innin kanssa mahdollisuuden tutustua myös ruoan ja oluen liittoon! Lisätietoja voipi lueskella Oluttoman nettisivuilta, jonne voi jättää kyselyä myös mahdollisesti muualla kuin Jyväskylässä järjestettävistä olutmaisteluista. Pirskeistä osallistujan näkökulmasta voi muuten lueskella lisää ainakin One man whisky bar- blogista. (Ja seuraavan kerran "parempaa olutta" on tarjolla jo 15.12. Jyväskylässä, ravintola Old Brick’s Innissä.) 

Kippis! Ja vinkvink, tuosta sivun oikean laidan "mitä saisi olla?" otsikon alta löytyvän "olut" -tunnisteen takaa löytyy melkoinen määrä kotikeittiössä hyväksi havaittuja oluen ja ruoan liittoutumia aina porter-jäätelöstä savuolut-seitaniin..

3 kommenttia:

 1. En paljon tunne oluita, mutta paitsion opin katsottuani elokuvan Housut pois:)

  VastaaPoista
 2. Haa, Housut pois pitäisikin katsoa uudelleen, olutta samalla siemaillen saattaisin jopa vihdoin viimein oppia sen paitsion;)
  Ja suosittelen Campa pyörähtämään Bricksissä- joulushoppailun lomassa saattaisi maistua vaikkapa lämmitetty kirsikkaolut, joka yleensä maistuu myös vähemmän oluiden maltaista ja humalista nauttiville: ihana vaihtoehto glögille!

  VastaaPoista
 3. Eipä kuulosta pahalta idealta:)

  VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...