20.12.2011

Ei-oo-parempaa -viskikakku

Pitkään ja hartaasti mökkimetsästä etsitty ja löydetty lähes-täydellinen joulukuusi on vihdoin koristeltu! Koko koti tulvii pihkaisen havun aromin lisäksi piparkakkurakennelmien viehkoa sokerihumalaisen joulun tuoksua, johon sekoittuu hyasinttien huumaavan aromaattinen sulolöyhkä. On vaikeaa valita joisiko glögiä, vai jouluoluita, ja leipomishommat lähtevät jälleen käsistä.. Blogiin ei ole mitään toivoa muistaa/ehtiä/viitsiä kirjata ihan kaikkia virityksiä, mutta perinteinen ei-oo-parempaa -viskikakku ainsaitsee ehdottomasti paikkansa. Mitä sitä turhaa kehumaan, unohtakaahan hyvät ihmiset hetkeksi sokerin/ jauhojen/ voin/ viskin karttelu ja maistakaa itse! Tämä on parhautta. Ja jos kakkua ei heti saa syötyä, se mokoma vain paranee jääkaappisäilytyksen myötä. Aah.. (Ja pahoittelut vähemmän vahvalaatuisesta kuvasta, liekö kuvaaja siemaillut pari lasia liikaa glögiä, samoin kuin tuon kakun piparkakkuaskartelusta ylijääneellä ja kuivuneella pikeerillä koristellut tyyppi..)

kakkuparan kimppuun on käyty tylsin asein

Viskikakku
(reseptin alkuperäislähteestä ei tietoa, määrät ja aineet muuttuneetkin matkalla..)

100 g rusinoita
50 g korintteja
65 g sukaatteja
65 g hillottua appelsiinin kuorta
yhden pienen sitruunan raastettu kuori
1 dl viskiä (ihanan savuiset kannattaa jättää juotavaksi eikä tuhlata leivontaan)
175 g sokeria
175 g voita (margariinikin käy voipulassa jos siihen lisää ripsauksen suolaa)
4 kananmunaa, valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina
175 g vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

pukki pääsee ilman luntakin perille jos petteri ja reki ovat jo perillä..

Anna rusinoiden, korinttien, sukaattien, hillotun appelsiinin kuoren ja raastetun sitruunan kuoren kylpeä viskissä ainakin puoli vuorokautta. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdota voi ja sokeri ja lisää vaahtoon yksitellen yksi keltuainen ja yksi ruokalusikallinen jauho-leivinjauheseosta. Toista kunnes keltuaiset on kaikki käytetty. Lisää loput jauhot ja viskissä liotellut kuivahedelmät (myös liotteluviski). Sekoita tasaiseksi ja kääntele valkuaisvaahdon joukkoon. (Kääntely on tässä ehkä hieman harhaanjohtavaa, pääasia ettei vispaa sähkövatkaimella vimmatusti vaan käyttää sekoitteluun jotain rauhallisempaa tyyliä ettei valkuaisvaahto lässähdä.) Kaada taikina voideltuun/korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 180 asteisessa uunissa suunnilleen tunti. (Paiston loppuvaiheilla päälle voi laittaa folion mustumista ehkäisemään.) Jäähdytä kunnolla ja anna tekeytyä jääkaapissa mielellään muutama päivä. Kuorruta tomusokeri-viski-kuorrutteella tai tupsauta päälle tomusokeria. Syntisen hyvää.

2 kommenttia:

  1. On muuten todella hyvää, viskiä olisi omaan makuun voinut pistää enemmänkin joten sitä ensi kerralla varmaan tuplasatsi.

    VastaaPoista
  2. Jos viskin mausta tykkää kaakussa, kannattaa kokeilla myös lisäkostutusta! Eli kun kakku on jo valmis, annetaan sen tekeytyä jääkaapissa muutaman päivän siten, että joka päivä roiskitaan kakkuun muutama lusikallinen viskiä. Sellaisella metodillahan valmistetaan ainakin brittiläistyylisiä hedelmäkakkuja, kostuttajana tosin taitaa olla useimmiten brandy..

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...