14.11.2011

(S)karpit teeleivät vegaanisti

Olen erittäin annoskateellinen tapaus. Voin tehdä ravintolassa tilaukseni vasta, kun tiedän mitä muut aikovat tilata- muuten vaarana on, että joudun maistelemaan muiden ruokailijoiden "parempia" annoksia. (Ja teen sen yleensä silti, anteeksi vain ystävät rakkaat.) Tällä kertaa annoskateus iski Hiidenuhman herkullisia leipäsiä kohtaan, ja päädyin tekaisemaan omat vastineeni vähähiilihydraattisista teeleivistä. Näissä leipomuksissa koukkuna on kuitenkin vegaanisuus- hiilihydraattitietoista leivontaa kun voi kuin voikin harrastaa ilman kananmunia ja/tai juustoa!

vatsakin kehrää tyytyväisenä kuiduista

Halusin saada leipäsiini skonssimaista täyteläisyyttä, joka syntyi käyttämällä nesteenä soijajogurttia. (Samaan tulokseen pääsee toki maitotuotteillakin; turkkilainen jogurtti passaa mainiosti! Jos maitotuote on kovin hapanta, taikinaan kannattaa lisätä leivinjauheen rinnalle puoli teelusikallista ruokasoodaa happamuutta neutralisoimaan ja rakennetta parantamaan.) Rasvana käytin neitsytseesamöljyä, mutta mikä tahansa muukin kasviöljy kelpaa, samoin sulatettu voi. Psylliumin ansiosta leipäset pysyvät ilman kananmunaakin kasassa, ollen silti mukavan kuohkeita ja sopivan mureita.

Maidottomat ja munattomat hiilihydraattitietoiset teeleivät
(10 kpl)

2 dl maustamatonta soijajogurttia
2 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
2 dl (80 g) mantelijauhetta
2 dl (40 g) vehnälesettä
2 rkl (15 g) pellavansiemeniä
2 rkl (15 g) kuorimattomia seesaminsiemeniä
0,5 dl neitsytseesamöljyä
1 tl suolaa
(0,5 tl huhmareella kevyesti murskattuja kuminan siemeniä)

siemenet ja manteli tekevät pienestäkin leipäsestä ruokaisan

Sekoita psyllium sojajogurttiin ja anna turvota sen aikaa kun mittailet muita aineita. Sekoita leivinjauhe mantelijauheeseen ja yhdistä sitten seos muiden aineiden kanssa jogurtiin. (Mausteeksi voi lisätä yrttejä, valkosipulijauhetta, paprikajauhetta, kuminaa tai mitä vain!) Sekoita tasaiseksi taikinaksi, nostele haluamasi kokoisia nokareita leivinpaperin päälle ja taputtele nokareet kostutetuin käsin 1-2 cm paksuisiksi leipäsiksi. (Taikina ei leviä enää kypsyessään ja kohoaakin melko vähän.) Paista leipäsiä 200 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Parhaimmillaan nämäkin teeleivät ovat uunituoreina ja lämpiminä, mielellään takkatulen lämmössä höyryävän teekupillisen kanssa nautittuna..

4 kommenttia:

  1. Jee! Vegaanikarppisia olenkin kaipaillut ja mietiskellyt, että sais kaverillekin isompaa valikoimaa tarjota. Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Näyttävät aivan ihanilta! Tunnustan saman annoskateuden; en halua tilata ensimmäisenä, koska muut tilavaat kuitenkin jotain herkullisempaa ;)

    VastaaPoista
  3. Annoskateus on kyllä kamalaa:) Eniten siitä kyllä kärsivät ne läheiset joiden lautasten sisältöä kadehditaan- ja miten se onkin niin, että toisen lautaselta napattu makupala maistuu aina paremmalta kuin oman lautasen antimet!?

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...