23.10.2010

Cashew-leipäset ja hernehummus reippaaseen aamuun

Olen huomannut olevani puolen päivän aikaan kiukkuinen ja väsynyt jos en ole saanut aamupalasta tarpeeksi energiaa. Vaikka söisin reilumman lounaan, heikko aamupala jäytää vielä illallakin ja pistää ahmimaan mitä sattuu. Ongelmana on myös aamuinen nälänpuute: mikään ei oikein maistuisi eikä mahaan tunnu mahtuvan mitään. Ratkaisuna on tunkea paljon energiaa pieneen tilaan ja syödä pikkuruinen aamupala vasta ihan viimetipassa ennen kouluun/töihin lähtöä, kun kroppa on muiden aamutoimien aikana ehtinyt tajuta olevansa hereillä. Pisimpään nälkä pysyy itselläni poissa vahvasti proteiinipitoisella ruualla joka saa olla rasvaisemmankin puoleista. Ja sisältää toki myös kuituja vatsalle, hiilareita aivoille, ainakin puoli kiloa kasviksia jne.. Kaikki edellä mainitut kriteerit onnistuu täyttämään cashew-pähkinöistä leivottu juustoleipänen jonka päälle levitellään raikasta hernehummusta. Käykää vaikka katsomassa Finelistä seuraavien reseptien ravintosisältöjä, esim. nuo kuorimattomat seesaminsiemenet ovat ihan superkamaa!

rapsakka pinta ja pehmoinen sisältö, parhaimmillaan pikkuisen jäähtyneenä mutta vielä lämpimänä


Cashew-leipäset

200g cashew-pähkinöitä jauhettuna
0,5dl kuorimattomia seesaminsiemeniä
1tl ruokasoodaa
1tl psylliumia
2 kananmunaa
reilu 1dl juustoraastetta (esim. puolet emmentalia ja puolet pitkään kypsytettyä cheddaria)

Ainekset sekoitellaan ja annetaan vetäytyä sillä välillä kun uuni lämpenee 225 asteeseen. Taikina jaetaan 10 silikonivuokaan (ei välttis lähde irti paperisista..) ja paistetaan 10-15min. Antaa hetken jäähtyä. Cashew-pähkinöiden makuun sopii mielettömän hyvin vaalea pitkään kypsytetty cheddar-juusto. Ylipäätään näihin leipäsiin saa makua vaihdeltua juustoa vaihtelemalla. Ja seesaminsiemenistä osan voi korvata pellavansiemenillä. Ja cashewn mantelilla. Tai mikset raastaisi sekaan vähän porkkanaa? Ja mausteeksi tuoreita yrttejä? Onneksi aamuja riittää!

silikonista vuokaa ei tarvitse edes voidella - juuston rasva pitää herkut irtonaisina!


Hernehummus

200g pakasteherneitä sulaneena
2rkl tahinia (seesaminsiemen-tahnaa, tarkista kaupassa että on suolatonta!)
2rkl sitruunamehua
vajaa 0,5dl hyvää öljyä (maun mukaan hienoa vihreää oliiviöljyä/ vaaleaa seesamöljyä/ avokadoöljyä..)
pikkuisen mustapippuria myllystä
(halutessa pikkuisen suolaa viemään pakasteherneiden vetistä makua, ei välttämätöntä)

Surautetaan kaikki ainekset blenderillä/sauvasekoittimella tahnaksi. Annetaan makujen tasaantua jääkaapissa jonkun aikaa. Syödään leivän päällä tai dippaillaan tahnaan vihanneksia. Ihanan raikasta! Tätäkin voi maustaa mieleisekseen: valkosipulia, tuoretta timjamia, vähän valkopippuria, sitruunamehun tilalle limettiä, sitruunan raastettua kuorta..

maistuu kesälle vaikka ikkunan takana hohtaa valkoinen ensilumi


7 kommenttia:

  1. pitääks cashew pähkinät itse jauhaa jauhoksi vai saako valmiina jauhona kaupasta? näyttää todella hyvälle nuo leipäset.

    VastaaPoista
  2. En ole ainakaan vielä bongannut valmista jauhoa kaupasta, joten itse on jauhettava- jos vaan jonkinlainen surauttaja löytyy niin jauhaminen on onneksi helppoa! (Jopa sauvasekoittimella voi saada pienen määrän rouheista "jauhoa" aikaan, tai ihan veitsellä..) Yksi tapa on toki vaikka korvata osa cashewsta hienommalla kaupan valmiilla mantelijauholla ja rouhia sitten vaan osa cashewta veitsellä vähän isommaksi rouheeksi mantelin sekaan. Tai käyttää pelkkää mantelijauhetta- mutta cashew on niin makoisaa että sitä kannattaa kyllä käyttää edes vähän:)

    VastaaPoista
  3. Käytätkö itse cashew'n jauhomiseen mitä välinettä? Sauvasekoitin epäilyttää minua... Mitä tuo psyllium on ja mistä kaupasta löytyy (esim. Prismassa oisko)? Löysin tänne Voisilmäpelin kautta, blogisi vaikuttaa kiinnostavalta, pitää alkaa seurata :)

    Ai niin, ja ihania reseptejä kumpainenkin, olen SUURI fani sekä hummukselle että cashew-pähkinöille, joten varmasti molemmat menee kokeiluun :)

    VastaaPoista
  4. Tervetuloa Krista! Itse käytän jauhomiseen sauvasekoittimen lisäosaa, sellaista pikkuista mikseriä. Tavallinen tehosekoitin/ blenderi käy kun hienontaa tarpeeksi pienen määrän kerrallaan!

    Leipäset ovat karppileipien tapaan suht. tuhtia tavaraa, eli kyseessä ei tosiaan ole tavallinen höttösämpyläinen:) Psyllium tekee leivästä hieman kuohkeampaa, sitä käytetään ko. tarkoitukseen kaikenlaisessa gluteenittomassa leivonnassa.

    Psylliumia löytyy kyllä Prismasta, sitä on pienemmissäkin ruokakaupoissa maustehyllyllä! (ks. vaikka: http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/kuluttajaneuvonta/yleisimmin_kysytyt_kysymykset/aineet_ja_seokset/mita_on_psyllium_ja_mista_sita_voi_ostaa_/)

    VastaaPoista
  5. Kiitos vastauksesta :) Pitää alkaa kasata aineksia kasaan kerran psylliumin metsästyskään ei ole tuon hankalampaa :)

    VastaaPoista
  6. Hei ja kiitos hyvästä ohjeesta, juuri syön ensimmäistä leipästä suoraanuunista coleslawin kera ja hyvältä maistuu. Psylliumia ei ollut kotona, niin laitoin ruokalusikallisen , reilun, kaurahiutaleita samaan aikaan koneeseen hienontumaan pähkinöiden ja seesaminsiemenien kera.

    VastaaPoista
  7. Hyvä että maistuu! Kokeilin muuten myös pakastaa näitä - maku ei ollut pakastuksen jälkeen ollenkaan mieleinen, tuntui että soodan kitkeryys maistui läpi, kannattaa siis nautiskella tuoreeltaan!

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...