22.10.2010

Punajuurisuklaakakku kahdella tapaa

syysloma ei ole arkea - saa herkutella oluellakin jo keskipäivällä


Sesonkiherkku on ehdottomasti punajuuri. Taipuu mihin vaan. Törmäsin punajuuren ja suklaan yhdistelmään BBC Good Foodissa  ja halusin saada omaan jälkkäriini mukaan myös tummaa olutta lempisuklaakakkureseptistäni. Lisähaasteena asetin itselleni saada herkusta myös vähähiilarisempi versio. Tuloksena punajuuri-suklaakakkua kahdella tapaa, stout-version perässä vähähiilarisempi herkku.

pikkuisia makeita punajuuria ja isoa rehevää olutta


Stout-punajuurisuklaakakku

Tumma suklaa maistuu hämmentävän hyvältä vahvan porter- oluen kanssa. Kokeilkaapas, ei mitään kahvia ja kakkua jälkiruuaksi vaan portteria ja kakkua! En ole täysin varma erotanko edes stouttia portterista, mutta jotenkin portterit ovat maistuneet suuhuni hieman vahvemmilta ja tämän takia tuntuvat pärjäävän paremmin vahvan ja rikkaan suklaan kanssa. Kakun sisään kannattaa leipoa sitä kumpaa haluat nauttia ruuanlaittojuomana..

tummempaa koffia
(15cm irtopohjavuokaan! triplaa annos jos teet ”normikokoiseen” vuokaan)
50 g tummaa suklaata (vähintään 70%)
60g punajuuria (punnittu raakana)
50 g voita tai margariinia
0,3 dl stout-olutta
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
ripaus suolaa
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
0,75dl sokeria
1 kananmuna
Kypsennä punajuuri mikrossa, pilko suklaa ja voi kypsien punajuurien sekaan, sulavat itsekseen (jos eivät, käytä vielä mikrossa hetki). Surauta sauvasekoittimella sileäksi tahnaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää oluen kanssa suklaaseokseen. Vaahdota sokeri ja muna, kääntele suklaaseos varovasti vaahdon joukkoon.
Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan, kypsennä 175 asteessa n.30 min. (isompi taikina isossa vuoassa n.40min)

Ja sitten tarvitaan malttia. Anna makujen tasoittua jääkaapissa vähintään yön yli. (Muuten kakku maistuu raa’oilta punajuurilta ja kananmunalta. Ei hyvää.) Tarjoile aidolla vaniljalla maustetun kermavaahdon kanssa. Kermavaahtoa voi halutessaan vielä rikastaa mascarpone- juustolla.

kovin taiteellista kaakaojauheen tupsuttelua


Vinkvink: Ruoveden herkku  myy aivan fantastista vaniljasokeria. Siis vaniljaa ja sokeria. Jos ei itse viitsi askarrella..


tämä hupenee hyvin nopeasti..

Ja sitten se  karpimpi kakku:

Vähähiilarinen punajuurisuklaakakku:

(15cm irtopohjavuokaan! tuplaa tai triplaa annos jos teet ”normikokoiseen” vuokaan)
175g punajuuria
60g voita
120g tummaa suklaata (väh. 70%)
ripaus suolaa
1tl vaniljauutetta
2dl makeutusjauhetta
2 munaa
0,75dl mantelijauhoja
0,5dl tummaa kaakaojauhetta
0,5tl leivinjauhetta

Kypsennä punajuuri mikrossa, pilko suklaa ja voi kypsiin punajuuriin, sulavat itsekseen. Surauta sauvasekoittimella sileäksi tahnaksi. Sekoita kuivat aineet ja vanilja keskenään, lisää suklaaseokseen. Vaahdota makeutusjauhe ja munat, kääntele suklaaseos varovasti vaahdon joukkoon. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan, kypsennä 180 asteessa n.25 min. Anna makujen tasoittua jääkaapissa vähintään yön yli. Tarjoile (mascarpone-)kermavaahdon kanssa. Varoituksen sana jos aiot triplata annoksen: kakku on aika stydiä tavaraa, parin sentin siivu tyydyttää makean himon pitkäksi aikaa. (Tai no ei kovin pitkäksi- kakku häipyi parempiin suihin ennen kuin kameraa ehti esille kaivaa.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...