28.10.2010

Hunajainen puolukkarahkajäädyke

Olen syönyt ihan tolkuttomia määriä jäätelöä elämäni aikana. Enkä nyt ollenkaan liioittele. Jäätelö on aina kuulunut niihin peruselintarvikkeisiin joita on oltava kotona. Jäätelöllä juhlistetaan mitä tahansa merkkipäivää, tv:stä tulevaa lempisarjaa, lauantai-iltaa, sitä syödään lohturuokana kaikkiin kiputiloihin (henkisiin ja fyysisiin), sillä piristetään sateista maanantaita tai nautitaan suoraan purkista puistonpenkillä jne jne. Kulutus on tasaista huolimatta siitä onko ulkona helle vai pakkanen. Eikä sitä syödä kerralla paria lusikallista vaan ainakin puoli litraa. En ole kuitenkaan jostain syystä koskaan innostunut tekemään jäätelöä itse – jäätelökone puuttuu ja jäätelön valmistumisen odottelu edellyttäisi kärsivällisyyttä jota minulla ei ihan hirveästi ole. Tai ei oikeastaan ollenkaan.

Hiljattain elimistöni kuitenkin ilmoitti että jäätelön syöntiä voisi vähentää – laktoosi ei enää tunnu pilkkoontuvan. Tiedän kyllä että jäätelöitä saa jo vaikka minkä makuisina myös laktoosittomina/ vähälaktoosisina tai kokonaan maidottomina (tofua, riisiä ja kauraa). Tiedän myös että jäätelö on yksi lisäainekyllästetyimpiä elintarvikkeita eikä näin ollen ehkä parasta päivittäistä herkkua. Ajattelin siis ruveta suosimaan jäätelön sijaan vaihteeksi jotakin muuta. Yksi suosikkijäätelöistäni on ollut annos vaniljakermajäätelöä jonka päälle lapotaan puolukkasurvosta ja lorautellaan reilusti juoksevaa hunajaa. Uskokaa tai älkää, mutta hunajan kukkainen kesän maku ja puolukoiden hapan kirpeys muodostavat vallan viehättävän liiton! (Tosin avoke syö sitkeästi jäätelönsä kotitekoisella mansikkahillolla eikä moiseen herkkuun kajoa.) Jääkaapin jämientyhjennysprojektin tuotoksena syntyi vastaavanlainen jäätelönkorvike, josta löytyy terveellisten mökin takametsistä poimittujen marjojen lisäksi hyvää vähärasvaista maitoproteiinia:

santsiannos syödään suoraan valmistusastiasta keittolusikalla..

Hunajainen puolukkarahkajäädyke

vajaa purkki maitorahkaa
muutama lusikallista löysää vaniljalla maustettua kermaa joka vielä pari päivää sitten oli vaahtoa
muutama lusikallista makeuttamatonta puolukkasurvosta
loraus juoksevaa hunajaa

Sekoitetaan kaikki ainekset ja laitetaan pakastimeen. Jos muistetaan, käydään tunnin kuluttua sekoittamassa jäädykettä ja jätetään vielä toiseksikin tunniksi pakastumaan. Veistellään kuumassa vedessä lämmitetyllä lusikalla tai jäätelökauhalla palloja kauniiseen lasiin ja lorautetaan vielä vähäsen hunajaa päälle. Herkkua! (Enkä suosittele pakastamaan tätä yhtään sen kauempaa- muuttuu kivikovaksi harkoksi)

tietämätön luulisi jäätelöksi! vallan gourmee-jäätelöksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...