27.10.2010

Päärynäiset juustokeksit

Juuri nyt koulumaailmassa kohistaan taito- ja taideaineiden opetuksen vähentämisestä, mikä käytännössä koskee myös kotitalousopetuksen vähentämistä. Itselleni on jäänyt kotsan tunneilta lähinnä hupsuja kammotiloja tiettyjä ruokia kohtaan (raa-at silakkapihvit, leivinjauheella maustettu lihakeitto ja muut vastaavat herkut) ja näkisin, että jos mikään kasvatukseen liittyvä asia enää kuuluu vanhemmille, niin nimenomaan kotitalousopetus. Vaikka muistan peruskoulussa ottaneeni myös sitä valinnaista kotsaa lukujärjestykseeni, eipä se opetus kauheasti herätellyt intohimoja ruoanvalmistukseen tai leivontaan. Kyllä se vaan on äitiä kiittäminen ettei aikuisenakaan ole einesten varassa tarvinnut olla.

Ainut klassikko jonka olen ottanut talteen kotsanvihkosta yhdeksänkymmentäluvun puolivälin paikkeilla on juustotankojen resepti. Hullut määrät juustoa ja saman verran voita pieneen määrään vehnäjauhoja. Helppoa, nopeaa ja hyvää. Juustonhimoissani kokeilin tuunata kyseistä reseptiä vähäsen:

ihanaa maitoteen kanssa! ulkonäköönkin voisi toki panostaa..
Päärynäiset juustokeksit

100g emmental-juustoraastetta
80g juoksevaa rypsiöljyvalmistetta
1dl spelttileseitä
0,5dl täysjyvävehnäjauhoja/ spelttijauhoja
1rkl kuorimattomia seesaminsiemeniä
n.1tl kuminan siemeniä
plus päälle päärynää ja juustoraastetta

Sekoitetaan kaikki ainekset, muotoillaan taikinasta leivinpaperin päälle pieniä keksejä/tankoja, painellaan keksien päälle muutama päärynäsiivu ja ripsutellaan päälle vielä vähäsen juustoraastetta.
Uuniin 200-225 asteeseen 15-20 minuutiksi. (Rasvakammoisten ei kannata kurkkia uuniin välissä- taikina kun näyttää suorastaan harrastavan kuviokelluntaa rasva-altaissa.) Annetaan jäähtyä rapeiksi ennen kuin herkutellaan.

Juusto ja kumina pelaavat yhteen erittäin hyvin! Päärynä tuo ihanaa raikkautta ja makeudellaan tasapainottaa suolaista juustoa. Seuraavaan erään muotoilisin vähän kauniimpia ja pienempiä keksejä kuvissa olevien leipästen sijaan ja leikkaisin päärynät huomattavasti ohuemmiksi - niistä irtoava neste jättää keksin keskustan turhan pehmoiseksi.

tumma speltti saa keksit näyttämään lähes terveellisiltä

2 kommenttia:

  1. Nytpä pääsen spelttiä kokeilemaan! Vähän riehaannuin ja ostin ruokapiiristä spelttiä (jonka poikkeuksetta kirjoitan aina ensin muotoon spletti, ihan kuin paitsikin on paisti) monessa muodossa:-) En vaan ole oikein keksinyt sille käyttöä, muuten kuin ruisleipätaikinaan hillitysti, se jotenkin lätistää tuotoksia, olen huomaavinani.

    VastaaPoista
  2. Itse tykkään korvata vehnäjauhoja spelttijauhoilla- leivon tosin niin harvoin vehnäsiä ettei tuo mahdollinen lätistäminen ole vielä häirinnyt. Jauhoja enemmän käytössä on rakenteeltaan erittäin hieno spelttilese jota tuleekin sitten lykittyä vähän joka paikkaan..

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...