23.1.2012

Olutkastike vol 666 - olut-voikastike karitsan paahtopaistille

Aina ei vaan jaksa tai ehdi kikkailla kiinnostavien raaka-aineiden kanssa, vaikka intoa ja ideoita riittäisikin. Onneksi kiireessä ja kiukkunälässä syntyy usein varsin mainioita innovaatioita, myös keittiössä. Seuraava kotigourmet syntyi ideasta tehdä beurre blanc valkoviinin sijaan olueeseen. Upealla olut-voikastikkeella oli tarkoitus kruunata jumalaisen pehmeät ja suussasulavat karitsan paahtopaistit romanttiselle sunnuntai-illan päivälliselle. Hetkellisen leipurointi-innostuksen johdosta päivällinen, illallinen, ja vielä seuraava aamiainenkin tulivat kuitenkin korvattua äärimmäisen ravitsevilla laskiais-korvapuusteilla (pullaähkystä romantiikkakin oli aika kaukana), joten karitsan paahtopaistit jäivät odottelemaan arki-iltaa.

melkosen ronskisti leikattua paistia ronskien juuresten päällä

Suhteellisen väsyttävän päivän jälkeen kokkia ei kuitenkaan kiinnostanut raahustaa enää ruokakauppaan, eikä vihaisesti kurniva vatsakaan varsinaisesti kannustanut monimutkaisten liemien keittelyihin. Kunnianhimoisen suunnitelman toteuttamisen sijaan vajaa purkillinen valmista demi glace -kastikepohjaa ja ainokainen jääkaapista löytynyt ruoanlaitto-olut saivatkin sitten ajaa sen super-hyper-moniulotteisen-ja-päiväkausia-huolella-keitetyn herkkuliemen asiaa. Jämäkokkailun hengessä lihan lisäkkeeksikin lämmiteltiin mikrossa edellisen päivän tähteitä: maa-artisokkaa ja juuriselleriä. (Tunnustettakoon myös, etten jaksanut odotella uunin kuumenemista, vaan erittäin ammattitaitoisesti lykkäsin myös ne pannulla paistetut karitsan paahtopaistit pariksi minuutiksi mikroon kypsymään raa'asta mediumiksi. Älkää missään nimessä tehkö niin.) Mutta. Varttitunnissa kokoon kyhätty sapuska yllätti maullaan sen verran positiivisesti, että ohje pitää ehdottomasti kirjata ylös. Älyttömän hyvää!

pakollinen vihreä kuvausrekvisiitta maustoi kastikkeen

Olut-voikastike lihalle
(kahdelle)

1,5 dl demi glace -kastikepohjaa
1 dl olutta (tässä Kievarin savuruis, katso huomautus lopusta!)
1/2 tl sokeria tai hunajaa (tässä muscovado-sokeria)
50 g suolatonta, huoneenlämpöistä voita
suolaa ja mustapippuria myllystä
(rosmariinin oksa)

Kiehauta kattilassa olut ja demi glace (ja rosmariinin oksa). Laske lämpö minimiin ja vatkaa sekaan vispilällä, nokare kerrallaan, huoneenlämpöiseksi pehmennyt voi. (Nouki rosmariini pois.) Lisää sokeri, sekä maun mukaan suolaa ja mustapippuria. Tarkista maku. Tarjoa kastike pihvin tai paistin kanssa.

vaatimattoman savuinen ruisviritys passasi pehmeänä mainiosti lihan kyytipojaksi

Huom: tällä kastikkeen reseptillä on hirmuisen näppärää testailla erilaisten oluiden soveltuvutta ruoanlaittoon suhteellisen vähällä vaivalla! Tällaisesta kastikkeesta on helppo maistaa oluen maun vaikutus kastikkeen makuun: mitä katkerampaa olut on (=mitä vahvempi humalointi), sen katkerampaa myös lopullinen soossi on, mitä täyteläisempää olut, sitä täyteläisempää lopullinen kastike jne. Erot maussa ovat huikeita käytettäessä esim. banaanille maistuvaa suodattamatonta saksalaista vehnäolutta, vaaleaa suomalaista lageria, vahvasti humaloitua indian pale alea tai vaikkapa täyteläistä kaura-stouttia. (Olutkastikkeen kehittelystä juttua myös aiemmassa postauksessa.)

3 kommenttia:

 1. Umm, mikäs tuo vol. 666? Onko siellä kuunneltu HIMin ekaa ruokaa tehdessä vai mistä nimi? Ja alkoi tekee mieli korvapuusteja! (ähkyvaarasta huolimatta...)

  VastaaPoista
 2. Osaatko sanoa, onnistuuko kastike myös vähäsuolaisesta voista? Harmittaa kauhiasti, ettei hyla/laktoosittomia voita löydä kaupoista (minä en siis löydä, voihan niitä olla tarjolla).

  VastaaPoista
 3. Heh, petomainen luku lyötiin pöytään lähinnä naureskellen kymmeniä (tuntuu sadoilta) olutkastikeyrityksiä, joihin se ymmärrys alkaa vasta pikkuhiljaa löytyä..

  Ja onnistuu kastike suolatustakin voista! Tällaisin soosseihin kun tulee voita suhteellisen paljon, lopullista suolaisuutta on vaan huomattavasti helpompi kontrolloida suolaamattoman voin kanssa, onnistuu kuitenkin!

  VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...