8.1.2012

Humalainen kahvilammas

Uhhuh. Sanoisinko, että kuluneen kuukauden aikana on tullut syötyä ja juotua itsensä niin hurmaaviin ähkyihin, että parempia saa hakea. Ja koska loppiaisviikonlopun kuusenkaatajaisiin kuuluu perinteisesti myös loppujen joulusuklaiden, -oluiden, -pipareiden ym. herkkujen (kitaan)kaatajaiset, suloinen ähky jatkuu vielä hetken. (Turhan pinkeän vatsaparan, hilpeästi vinkuvan maksan ja turvonneiden silmäpussien innoittamana seuraavat postaukset blogiin tulevatkin mitä suuremmalla todennäköisyydellä sisältämään huomattavasti enempi kasviksia ja huomattavasti vähempi höttöhiilareita, kuohukermaa ja suolattua voita..)

koiven takana oikein kelpo porter valeluliemeen

Ällöttävän ihanan ähkykauden huipentumana postattakoon kuitenkin vielä humalainen kahvilammas: edellisen karitsairroittelun hiukkasta kehittyneempi ja herkumpi viritelmä kahvista, oluesta ja lampaan takakoivesta. Juopuneen koipeliinin valmistukseen kannattaa muuten varata myös hilpeää seuraa ja jokunen viihdyttävä seurapeli uunin lähettyville- valmistuvaa ruokaa kun on muistettava valella herkkuliemellä vartin välein usean tunnin ajan. Ja toki myös sitä tarkoin valittua seuraa kannattaa valella sopivalla liemellä sopivin väliajoin hilpeyden takaamiseksi..

Oluella ja kahvilla valeltu karitsan koipi

karitsan/lampaan takajalka luineen
1 dl porteria (tässä Williams Bros Midnigth Sun)
1 dl oliiviöljyä
kourallinen tuoretta rosmariinia
1 valkosipuli
pari kierrosta suolaa myllystä

rosmiksia on vähän murskattu, ei varsinaisesti hienonnettu
 1,5 dl porteria
1 dl vahvaa kahvia
1 dl kermaa
1 dl demi glace -kastikepohjaa
1 tl suolaa
1 tl ruokosokeria

Aloita poistamalla karitsan koivesta mahdollinen nahka ja liiat rasvat. Ei kannata yrittää poistaa liikoja kalvoja. Töki terävällä (esim. fileeraus-)veitsellä reikiä koipeen, molemmille puolille, suunnilleen parikymmentä. Silppua rosmariini ja sekoita se suolan, oluen ja oliiviöljyn kanssa: aina parempi jos käytössä on mortteli jossa rosmariinin ihanat aromit voi "hieroa" öljyyn ja olueeseen. Kuori valkosipulin kynnet ja leikkaa kukin kynsi suunnilleen kolmeksi teräväksi "tikuksi". Pyöräytä valkosipulitikutkin rosmariiniseoksessa ja töki sitten tikut lampaankoiven reikiin. Ja jos/kun reikiin jää vielä tilaa, sullo niihin vielä sormien avulla rosmariiniseosta. Hiero loput rosmariini-olut-öljyt kaikkialle karitsan lihaan. Nosta koipi pussiin, sulje pussi ja jätä jääkaappiin maustumaan vuorokaudeksi.

pitkään ja hartaasti valeltu lihakimpale

Nosta marinoitunut koipi huoneenlämpöön ainakin muutamaa tuntia ennen paistamista. Keitä kahvi ja sekoita siihen kerma, porter, demi glace, suola ja sokeri. (Jos demi glace on hyytelöä, eikä se sula lämpimään kahviinkaan, seosta kannattaa vähän lämmittää hellalla tai mikrossa.) Nosta koipi paistoritilälle jonka alla on uunivuoka tai vastaava. (Työnnä mahdollisesti koivesta törröttävät valkosipulit tiukasti lihaan, saattavat muuten kärähtää.) Jos haluat saada valeluliemen maustamaan lihaa vähän syvemmältäkin, voit viiltää koipeen muutaman viillon yllä olevan kuvan tapaan.

kastiketta voisi syödä melkein sellaisenaankin

Tökkää mahdollisimman paksuun kohtaan koipea, irti luusta, paistilämpömittari. Paista koipea ensin 250 asteisessa uunissa varttitunti, lusikoi sitten koivelle kahvi-kerma-olut-lientä ja laske uunin lämpö 125 asteeseen. Valele koipea liemellä vartin välein, kunnes koiven sisälämpö on 65-70 (tämänkertaista koipea kypsennettiin 67 asteeseen- liha oli ihanan roseeta). Peitä sitten koipi foliolla ja anna vetäytyä puolisen tuntia. Vetäytymisen aikana suurusta uunivuokaan valuneesta valeluliemen ja lihasnesteiden herkullisesta seoksesta kastike vaikkapa maissitärkkelyksellä- jos seos on turhan suolaista/kahvista/kermaista, sitä saa näppärimmin tuunattua paremmaksi demi glacella (ja toki myös sokerin/suolan/mustapippurin/jäljelle jääneen valeluliemen tms. avuilla). Löysytä vyötä, ja nautiskele antaumuksella koivesta vuollut lihasiivut ihanan kermaisen kahvi-olutkastikkeen kanssa.

toimii myös ruokajuomana

2 kommenttia:

  1. Tämähän kuulostaa jo ihan ihanalta pääsiäiseltä :)

    VastaaPoista
  2. Hih, meillä on taidettu uuden vuoden juhlinnassa ottaa vähän varaslähtöä pääsiäiseen;)

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...