9.5.2012

Mansikkavanukas - herkkua päiväystuotteista

Hävikistä herkuksi -teeman innoittamana päätin supernaisena pelastaa oman keittiön lisäksi myös lähialueen ruokakaupat uhkaavalta hävikiltä. Sivutuotteena sain pelastettua myös lompakkoni uhkaavalta tyhjyydeltä-  parasta ennen päiväystä läheneviä tuotteita kun myydään usein varsin reilulla alennuksella! Vaikka yleensä kaivelenkin ruokakaupan hyllyiltä ne takarivin uudemmat tuotteet omaan ostoskärryyn, tällä kertaa poimin mukaani vain "huomioi päiväys!" -tarralla merkattuja tuotteita. Sillä tosiasia on, että parasta ennen päiväys ei missään tapauksessa tarkoita viimeistä käyttöpäivää! (Sekä ruokakauppojen hävikistä, että päiväyshommista pohdintaa juuri nyt myös mm. Herkkusuun blogissa.)

parasta edelleen!

Erityisesti hapanmaitotuotteiden suhteen kannattaa unohtaa mokoma päiväysmerkintä ihan kokonaan. Jos tuotteita on pidetty kylmässä (eivätkä ne ole välissä päässeet lämpenemään pöydällä/ kauppakassissa), tuotteet säilyvät todella paljon pidempään mitä kyseinen päiväys kertoo. Ei muuta kuin haistelemaan ja maistelemaan! Jos esim. maitorahka näyttää, tuoksuu ja maistuu maitorahkalta, sen voi varsin hyvin syödä! Ja jos haluaa ottaa varman päälle, sen kun vaan kuumentaa tuotteet (jotka on ensin siis maistamalla hyviksi testattu!), eli käyttää ne johonkin lämpimiin ruokiin. Itse olen tainnut lusikoida kuumentamattakin esimerkiksi turkkilaista jogurttia vielä pari viikkoa parasta ennen -päiväyksen jälkeen, ilman minkäänmoisia vatsakipuja tai muita sivuvaikutuksia. Smetana ei myöskään tunnu menevän miksikään, eikä kermaviili. Hapantuneen kerman voi myös oikein hyvin käyttää ruoanlaittoon- siitä syntyvät esimerkiksi ne parhaat hanna-tädin kaakut!

toisen hävikki on toisen herkku

Jos en tee vanhenevista maitotuotteista jonkinmoista suolaista piirasta, käytän ne oikein mielelläni vanukkaaseen. Kyseessä on eräänlainen pohjaton juustokakku, jota voi varioida lähes loputtomiin- maitotuotteiden lisäksi vanukkaaseen kun saa uppoamaan myös sekalaiset hedelmät ja/tai marjat. Makeutta säätelemällä vanukkaasta saa joko rahkamaista aamu- tai välipalaa, taikka sitten ihanan makiaa jälkkäriä. (Tolkuttoman täyttävää tämä herkku on- rasvan ja proteiinin määrät kelvannevat hiilaritietoisillekin tapauksille: reseptin maissitärkkelyksenkin kun voi ihan hyvin korvata ekstra-kananmunalla.)

Vanukas
(uunivuoallinen)

250 g marjoja tai hedelmiä
250 g hapanmaitotuotetta kuten rahkaa, smetanaa, jogurttia tms. (itse käytin kuvan vanukkaaseen kaikkia edellämainittuja sekaisin)
1 dl kermaa
2 rkl maissitärkkelystä
1 kananmuna
1 rkl tai maun mukaan hunajaa tai sokeria tai muuta makeutusta
1 sitruunan raastettu kuori (voi jättää pois tai käyttää vaikka vaniljasokeria tilalla)
0,5 dl mantelirouhetta (voi jättää pois tai käyttää jotain pähkinärouhetta)
1 rkl marsala-viiniä (voi jättää pois tai käyttää tilalla sitruunamehua, mehua, sherryä tms..)
voita vuoan voiteluun

pölyttynyt jälkkäriviinipullokin otettiin esille

Vispaa maissitärkkelys kermaan ja lisää sitten sekaan kaikki muutkin aineet. Kippaa seos voideltuun uunivuokaan tai pieniin annosvuokiin ja nosta 200 asteiseen uuniin noin tunniksi. Puolessa välissä paistumista vanukkaat kannattaa peittää foliolla/ kannella, jottei pinta tummu liikaa. Pienissä vuoissa kypsymisaika on lyhyempi (n.30 min), syvässä ja isossa vuoassa pidempi. (Vanukas on valmis kun se on kauttaaltaan hyytynyt, eli sen keskusta ei enää näytä juoksevalta- mitään kriisiä ei kuitenkaan tapahdu vaikka se jäähdyttyään olisikin jäänyt hieman löysäksi.) Nosta paistuneet vanukkaat jäähtymään ja anna niiden jäähtyä rauhassa jääkaappikylmiksi- jäähtyessään vanukkaiden rakenne paranee. Nautiskele sellaisenaan tai marjojen/ hedelmien kanssa. (Ja jos kermapurkkiin jäi vielä jotakin, voihan sen lopun vispata vaahdoksi vanukkaita kruunaamaan!)


5 kommenttia:

  1. Mielestäni parasta ennen alet on kiva keino tutustua tuotteisiin joita ei yleensä tule ostettua. Esim Pirkan upea ruis jogurtti löytyi alehyllyn kautta. Olen muistaakseni kuitenkin nähnyt jonkin tv-pätkän jonka mukaan noin puolet kalatuotteista on jo viimeisen käyttöpäivän tullen melko heikossa kunnossa. Itse en viimeisen päivän kalaa osta.

    VastaaPoista
  2. Tuo on muuten hauska idea tuo ale-hyllyn käyttö omana "uutuus-hyllynä"! Esim tuo kuvassa ollut maitorahka oli ihan uusi tuttavuus meidän keittiössä, en olisi varmaan koriini poiminut jos ei olisi ollut alennuksessa..

    Ja päiväysten suhteen kannattaa ilman muuta olla huolellinen ja tarkka kaikkien herkästi pilaantuvien tuotteiden kanssa- esim. justiinsa kala ja vaikkapa jauheliha pilaantuvat todella herkästi.

    Omaan näkö-, haju- ja makuaistiin pitäisi kyllä oppia luottamaan enemmän! Ihan liikaa heitetään hyvää ruokaa hukkaan "varmuuden vuoksi" -meiningillä, johon itsekin olen usein syyllistynyt:(

    VastaaPoista
  3. hei, sanopa ajaako saman asian kuin folio, jos säätää pois uunin ylälämmön puolivälissä paistamista? En ole missään ruokaohjeissa koskaan nähnyt sitä suositeltavan ja ihmettelen, miksi sellainen toiminto uuneissa on.
    Nimimerkillä 'en tykkää häärätä keittiössä'

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luultavasti tuo ylälämmön pois säätäminen ei hirmuisesti vaikuta, mutta sitä tehostamaan voi vaikka lykätä yhden tyhjän uunipellin siihen vanukaskipposen päälle (ekologisempaa kuin folion käyttö). Omasta uunista tuo pelkkä alalämpö -toiminto puuttuu kokonaan, joten en ikävä kyllä osaa sanoa kuinka homma toimisi :(

      Poista
  4. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Hương Lâm chuyên cung cấp máy photocopy, chúng tôi cung cấp máy photocopy ricoh, toshiba, canon, sharp, đặc biệt chúng tôi có cung cấp máy photocopy màu uy tín, giá rẻ nhất.

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...