7.5.2012

Kirpsakka tofu-smoothie

Jos (kun) sattuu asumaan sen verran periferiassa, ettei aina auki olevia ruokakauppoja satu olemaan ihan lähietäisyyksillä, ruokahävikin minimoimisen a ja o on suunnittelu. Ja jos sattuu elämään säännöllisen epäsäännöllistä elämää, hyväkin suunnittelu - jos sitä siis edes olisi tehnyt - kosahtaa mitä suurimmalla todennäköisyydellä lähes päivittäin. Oma selviytymiskeinoni on pitää kotikeittiössä varsin laajaa perusruoka-ainevarastoa- pitkään säilyvät ruoka-aineet pelastavat nälkään nääntymiseltä niinä päivinä, kun ruokakauppaan ei kertakaikkiaan ennätä tai jaksa vaeltaa. Nopeasti pilaantuvien maitotuotteiden loppumisen varalta jääkaapista löytyykin sekalainen valikoima pitkään säilyviä soijatuotteita. Ongelmana luonnollisesti on, että jos (kun) sieltä kaupasta sitten kuitenkin ostaa säännöllisesti myös niitä maitotuotteita, jemmatavarat unohtuvat hyvin helposti jääkaapin hyllyjen takarivistöön vanhenemaan.

vielä löytyi pakastimesta viime kesän aarteita, mukana myös vapun jämäsitruunat

Kaikkein näppärin ja monikäyttöisin ruoanlaittovehje sekalaisten maito- ja soijatuotteiden hävikin ehkäisemiseen on ehdottomasti blenderi. Kun pakastimeen on vielä muistanut jemmata edellisen kesän marjoja, ja/tai jääkaappiin on mennyt unohtumaan myös jokunen sitrushedelmä, uhkaavasta ruokahävikistä syntyy äärimmäisen helposti ja vaivattomasti superterveellistä smoothieta aamiaiseksi ja/tai välipalaksi. Seuraavalla reseptillä syntyvä pirtelöinen on myös älyttömän hyvää tehojuomaa ennen tai jälkeen iltalenkkeilyn- ja maistuupa mokoma myös sen verran terveelliseltä, että vaikutus on varsin piristävä vaikkei sieltä sohvalta jaksaisikaan nousta mihinkään..

minttu oli jo hiukkasen ylikasvanut ja kuolemaisillaan

Tofu-smoothie
(n. 1,5 litraa)

300 g (paketti) pehmeää maustamatonta tofua (tilalla voi käyttää vaikka maitorahkaa)
5 dl soijamaitoa (tilalla voi käyttää mitä tahansa muuta maitoa/ maitoketta)
600 g marjoja (tässä mustikoita ja mustaherukoita)
2-3 sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
kourallinen tuoretta minttua (varretkin voi käyttää)
2-3 rkl hunajaa (tai muuta makeutusta maun mukaan)


sitrushedelmistä käytetään kuorikin

Surauta ainekset blenderillä sileäksi ja kuohkeaksi pirtelöksi. Paksuutta voi säädellä nesteen määrää muuttelemalla. Ja jos settiin kaipaa kuitulisää, mukaan voi vallan  hyvin ropsauttaa pari lusikallista leseitä, seesamin- tai pellavansiemeniä tai vaikkapa mantelijauhetta.2 kommenttia:

  1. Voih, tämäkin haluaisi minttua pirtelöönsä. Kuulostaa hyvältä. Soijatuotteita tai kauramaitoja en ole koskaan osannut käyttää/ostaa kun ei ole ollut erikoista syytä. Pitäisi kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Vasta pirtelöä hörsittyäni huomasin mintussa (jota siis leikkelin pirtelööni) kiipelevän muutaman pikkuruisen lehtikirvan! Noh, sainpahan aamiais-smoothieen pientä proteiinilisää;) Pitäisi ehkä vaihtaa postauksen otsikoksi kirva-smoothie..

    Nuo soija- ja kasvismaidokkeet ym. ovat oikeasti pelastus: esim. kauramaito säilyy huoneenlämmössä tolkuttoman pitkään ja siitä tulee ehdottomasti paras lettutaikina! Ei meilläkään yleensä sen kummempaa syytä ole ollut niiden käyttöön kuin pitkät päiväykset:) Toki ihan boonusta myös suht. pätevät ravintosisällöt!

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...