16.3.2012

Tofu-pähkinäpyörykät

Vaihteeksi ovat liharuoat alkaneet tökkiä. Töktök. Mikään muukaan ei oikein meinaa maistua. Paitsi valkoinen leipä. Jos totta puhutaan, niin tällä hetkellä elelisin kaikkein mieluiten pelkällä ciabattalla, juustolla ja oluella. Ruokavalio on huonontunut vanhalla tutulla kaavalla: kun sille hemmetin vehnähöttöpirulle antaa kielenkärkensä, kohta koko ruokalautasen sisältö on yksipuolistunut ja kroppa kärsii yhä enemmän ja enemmän väsymyksestä ja turvotuksesta ja ties mistä. Mitä enemmän syön höttöhiilareita, sitä enemmän niitä haluan ja sitä vähemmän kiinnostavat mitkään muun ruoat. Kaikkia meitä ei vain ikävä kyllä ole luotu kultaisen keskitien kulkijoiksi.

olen oppinut ylivalottamaan kaikki kuvat

Yritys katkaista tämän kertainen ojan puolelle luisuminen tapahtui kääntämällä arkiruokailussa himppasen kasvispainotteisempaa lehteä. Reilusti kasvisproteiineja ja kasviöljyjä sisältävät pyörykät maistuvat yhtä hyvin kylmän jogurttikastikkeen kanssa salaatin kera, taikka sitten lämpöisen ja täyteläisen paprikahöystön kaverina. Vaihtamalla kylmäsavutofun mieleisillä mausteilla maustettuun kiinteään tofuun ja cashew-pähkinät muihin pähkinöihin pyöryköistä saa varioitua varsin monenlaisia versioita. Vegaanista ruokavaliota noudattava voi korvata kananmunan parilla ruokalusikallisella perunajauhoja, ja maitotuotteita himoitseva voi lisätä pyörykkätaikinaan kourallisen hienoksi raastettua pecorino-juustoa. Ei tässä enää mitään leipää kaivata!

ihana paprikapaistos sopii moneen

Tofu-pähkinäpyörykät
(pellillinen, neljälle ruokailijalle)

1-2 valkosipulinkynttä
100 g salottisipuleita
1 dl vaaleaa seesamöljyä (muukin käy)
150 g cashew-pähkinöitä
1/2 dl valkoviinietikkaa
2 tl soijakastiketta
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl cayenne-pippuria
270 g (paketti) kylmäsavutofua
3 rkl sokerijuurikaskuituhiutaleita (fibrex)
1 kananmuna
miedon makuista kasviöljyä muotoiluun

Hienonna salottisipulit ja valkosipulit ja kypsennä öljyssä läpikuultaviksi. Lisää sekaan cashew-pähkinät, valkoviinietikka, soijakastike, paprikajauhe ja cayenne-pippuri. Kiehauta ja kypsennä miedommalla lämmöllä muutama minuutti. Lisää seokseen kuutioitu tofu ja aja yleiskoneella hienoksi massaksi. Sekoita massaan fibrex ja kananmuna, anna turvota suunnilleen varttitunti. Muotoile taikinasta öljytyin käsin pieniä palloja (2 tl taikinaa per pallo) ja paista leivinpaperin päällä 225 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Nautiskele tsatsikin tai paprikapaistoksen kera.

heijastava kivitaso tekee kuvista entistäkin valovoimaisempia

Paprikapaistos
(neljälle lisäkkeeksi)

10 cm pätkä purjosipulia hienonnettuna
1,5 dl oliiviöljyä
4 kpl eri värisiä paprikoita kuutioituna
1 dl valkoviiniä
suolaa, mustapippuria, hunajaa

Hauduta purjosipulia oliiviöljyssä viitisen minuuttia. Lisää paprikat ja valkoviini ja jatka hauduttelua kannen alla, miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla. Tarjoa kuumana kasvislisäkkeenä vaikkapa tofupyöryköiden kanssa.

9 kommenttia:

  1. Uu mama, seesamiöljy on niin namia ja cashewit on niin namia ja tofu on niin namia, että tiedän, mitä syön huomenillalla! Henk.koht. en oikein rakasta kylmäsavutofua, mutta voisin ehkä marinoida ostamani maustamattoman tofun. Inkivääri-seesami-valkosippalimarinadi ei välttis olis huono!

    VastaaPoista
  2. Aina niin ihanan kuuloista ruokaa :)

    VastaaPoista
  3. Kylmäsavutofu kieltämättä tekee kaikkeen jotenkin sellaisen "nakkimaisen" maun- tuo inkivääri-seesam-valkkari-setti kuulostaa kyllä aivan mahtavalta, käyhän Helmi raportoiden jos testaat!

    Näitä pyöryköitä voisi ehkä myös uppopaistaa, rapsakka pinta häipyi jääkappisäilytyksen myötä, mutta mietin että jos pyörykät olisi kieritellyt viimeiseksi vaikka ihan vaan mantelijauhossa/ vehnäjauhossa ja uppopaistanut, rapsakkuus olisi kestänyt vähän pidempään. Uppopaisto toki aina vähän arveluttaa, öljyn kuumennus kun ei oikein tee hyvää noille öljyn ravintoaineille..

    VastaaPoista
  4. Ihana ohje!!! Menee takuulla kokeiluun!!
    Minulla oli ojassa jo pahemman kerran, mutta nyt kaksi viikkoa täysin viljatonta ja sokeritonta.
    Ja yksi viikko ilman partistakin. Heti on napostelu helpottanut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, mulla juurikin partiksen syönti helpottaa napostelua! Huomaa kyllä, että höttöhiilarikuorman kasvettua turhan suureksi, ihan jo pienetkin muutokset auttavat!

      Poista
  5. Osuit asian ytimeen hiilihydraattikommentissasi. Itse olenkin pitkään jo toistellut mantraa; "Me syömme ruokaa joka tekee nälkäiseksi." Hiilari-dieetti on tosiaan petollinen ja kietoo uhrinsa pikkusormensa ympärille. Nälkä kasvaa hiilareita syödessä. Ne eivät tarjoa kropalle mitään tarpeellista ja lisäksi viljojen proteiinit haittaavat muiden ravintoaineiden imeytymistä. Näin ollen suuri osa elintärkeistä vitamiineista ja ravintoaineista jää saamatta mikä taas johtaa elimistön jatkuvaan epätasapainoon ja viheliäiseen näläntunteeseen jatkuvasta puputtamisesta huolimatta. Kroppa vaatii oikeita aineita ja vaikka se saisi ylenmäärin hiilarihöttöä, yli kaloritarpeiden, se ei lakkaa vaatimasta lisää, koska ei ole saanut tarvitsemaansa :S Aika loogista, kun asiaa oikein ajattelee. Kaippa tähän kierteeseen joutuu ajoittain itse kukin(allekirjoittanut ainakin silloin, kun saa Suomesta suklaisen ja lakritsaisen postipaketin--huumaava sokerinen syöksykierre on valmis!). Kun turvotus yltyy tarpeeksi pahaksi, kierre on syytä katkaista. Blogistasi voi ammentaa oivia keinoja juuri tähän hätään! :)

    Kertakaikkiaan ihana resepti; täyspainoinen, moderni ja miltei vallankumouksellinen :) En olekaan kuullut tällaisista palleroista aiemmin. Aluksi emmin, lähteekö näillä nälkä, mutta paprikapaistoksen ja esim.vihreän salaatin kera näistä saa koottua kyllä ihan täyttävän satsin. Kiitos tästä. Lähtee kokeiluun heti pääsiäislomalla, kuten nin moni muukin reseptisi. Kiitos, blogisi on mahtava. Mukavaa maaliskuun jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin!:)
      Enkä minäkään ollut kuullut tällaisista palleroista aiemmin- luovalla hulluudella saa onneksi välillä ihan hyviäkin osumia aikaan;)
      Ihanaista maaliskuuta sinne brittiläänkin!

      Poista
  6. Väliraportti: tofu-cashew pyörykät testattu ja jumalaiseksi havaittu. Resepti tuotti 20 palleroista, jotka meni hujauksessa minun ja äidin pötseihin :) Onneksi perheemme mieshenkilöt vannovat perinneruokien nimeen, eivätkä uskalla maistaa tällaisia kummallisuuksia. Jää meille kulinaristeille enemmän ahmittavaa ;)

    Btw; suolatut cashewt olivat halvempia, joten otin riskin ja tein pallerot niihin. Hyvin onnistui! Tosin soijakastikkeen ja etikoiden kanssa pallot olivat toki suolaisia ja jano iski. Mutta se hoitui vedellä ;) Kovin olivat myös rapisevia ja kuivakoita koostumukseltaan, syynä lienee sokerijuurikaskuitu, joka imee nestettä ihan hervottomasti. Ensi kerralla ehkä vähemmän kuitua tai enempi nestettä. En uskaltanut lisätä vettä taikinaan: mitenköhän toimisi, vetistyisiköhän ihan tyystin ?

    Kiitos ja kumarrus! Tämä resepti uusitaan vielä ennen kun palaan Brittehin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvähyvä! Tohon kuivuus-ongelmaan auttaa ilman muuta fibrexin vähentäminen, sekä se, että pyöritellessä käyttää käsissä reilusti öljyä- mulla meni varmaan reilu desi!

      Omia palluroita kuivuus vaivasi vasta uudelleen lämitettäessä, luulen että yhtenä ratkaisuna voisi olla kananmunan sekoittaminen massaan vähän paremmin, eli lisäisi munan jo yleiskoneeseen pyörimään ja valuttaisi sekaan vähän lisää öljyä, vaikka tilkka kasvislientäkin: muna toimisi teoriassa emulgaattorina massan rasvalle ja nesteelle siten, ettei nestettä pääsisi kypsennysvaiheessa häipymään niin paljoa. Ainakin hyvä teoria, eikös?

      Pitänee siis jatkaa testailuja!:)

      Poista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...