7.3.2012

Caponata - hapanimelä munakoiso sisilialaisittain

Aamukasteen raikkaita, huumaavan tuoksuisia basilikan lehtiä, makeaakin makeampia tomaatteja, pippurista sinappikaalta, vastaleikatun hennon ruohon tuoksuista oliiviöljyä, pitkään kypsytettyä balsamicoa, suloisen syntisen pehmoista vehnähöttöä rapean, murenevan kuoren alla.. Nyt on nälkä. Kesän nälkä. Kuin transsissa eksyin halpalentoyhtiön nettisivuille ja niin vain visa kivuliaalisti vinkaisten vapautti talvijuureskellariin lukitun kulinaristin haaveilemaan paremmista raaka-aineista aiempaakin toiveikkaammin: pääsiäislampaat syödään tänä vuonna Sisilian kevätauringon alla! Jesjesjes! Koska kärsivällisyyteni ei ole niitä parhaimpia, halusin kuitenkin puraista palan Italiaa heti. Välittömästi.

selleriä, kaprista ja oliiveja - puolison kaikki inhokit samassa padassa..

Caponata - hapanimelää munakoisoa
(Sisilialainen antipasti eli alkupala, mukaelma täältä, sekä kirjasta Culinaria, Makujen Eurooppa löytyneestä reseptistä)

oliiviöljyä
400 g munakoisoa
200 g oikein kypsiä tomaatteja
1 pieni keltasipuli
3 lehtisellerin vartta
kymmenisen mustaa kalamata-oliivia
ruokalusikallinen kapriksia
reilu ruokalusikallinen pinjansiemeniä
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl sokeria (tai muuta makeutusta)
suolaa, mustapippuria

Kuutioi munakoisot 2-3cm kuutioiksi, ripsottele päälle suolaa, sekoita ja jätä siivilään itkemään tunniksi. Huuhdo suolat ja suolan nostattamat katkerat kyyneleet pois, valuta kuivaksi. Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Kuullota sipulia reilussa lorauksessa oliiviöljyä kunnes se alkaa hieman ruskistua, kippaa sivuun odottelemaan, lorauta pannulle lisää öljyä ja paista siinä munakoisoa kunnes se alkaa pehmetä ja muuttua ruskeammaksi. Nosta munakoisot odottelemaan sipulien joukkoon. Paloittele selleri, kuori tomaatit kalttaamalla ja kuutioi ne. Kuumenna taas loraus oliiviöljyä pannulla ja paista siinä, miedohkolla lämmöllä, selleriä kymmenisen minuuttia. Kippaa sellerin kaveriksi tomaattikuutiot (siemenineen kaikkineen) ja jatka kuumennusta vielä toiset kymmenen minuuttia. Poista oliiveista kivet ja halkaise ne. Kippaa pannulle tomaattien ja sellereiden kaveriksi myös munakoisot, sipulit, oliivit, kaprikset ja pinjansiemenet. Kuumenna ja lisää joukkoon etikka ja sokeri. Kiehauta ja anna hautua miedolla lämmöllä puolisen tuntia, tai kunnes munakoiso on varmasti kokonaan pehmennyt. Mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla. Anna jäähtyä haaleaksi ja herkuttele sellaisenaan, salaatissa tai ihanan ylellisenä leivän päällysteenä. Maistuu vielä paremmalta seuraavana päivänä, jääkaappikylmänä.

vehnähuttusiedätys lomaa varten alkoi "pussinpohjat ja pala hiivaa"- seesamleivällä

Voin vaikka vannoa, että vaikkei kevät olekaan Sisiliassa sitä otollisinta ruokamatkustelun aikaa, caponata saattanee siinä suunnassa maistua silti jokseenkin erilaiselle, kuin tämä kotikeittiössä virittelemäni..  Ja muuten, nyt kun tajusin, että oluita juovat ja vehnähuttuja välttelevät matkalaiset saivat täksi tarkoin-pitkään-ja-huolellisesti harkituksi lomakohteekseen punaviinin, pastan, riisin ja valkoisen leivän luvatun maan, saattaisinpa kaivata jokusen matkavinkin jos joltakulla olisi sellaisia jakaa!

6 kommenttia:

  1. Tästä tulee mieleen turkkilainen ruokalaji, pyörtynyt pappi:)

    VastaaPoista
  2. On vissiin välimerellä risteilty vohkimassa reseptejä suuntiin jos toisiin! Se pappi on jotenkin raikkaamman olonen tapaus, tämä caponata on paljon tukevampi, taikka sitten mun sokerimittakäsi oli vähän rennommalla tuulella:) Nams, nyt tuli kyllä himo siihen pyörtyneeseen imaamiinkin!
    (Ohoh, kylläpäs tuo jälkimmäinen lause muuten kuulosti härskiltä..)

    VastaaPoista
  3. Minulla ei tullut nyt sitä imaamin himoa niinkään :) vaan matkalaukkukateus!!! Ihan kauhea matkakuume! Lupaathan laittaa sitten matkakertomusta ja ruokakuvia blogiin, niin kateudesta vihreät saavat muuttua sinivihreiksi?!

    VastaaPoista
  4. Ihania ruokia taas! Tulin lähinnä kyselemään Hiidenuhmasta? Onkos hänkin reissussa kun ei päivitä blogia?
    Täällä ollaan jo huolissaan :(

    Mukavaa Sunnuntaita Ahmijalle :)

    VastaaPoista
  5. Raporttia matkasta tulee ehdottomasti jahka reissuun päästään!:)

    Ja kiitokset Lukalle naistenpäivätoivotuksista! Hyvin koulutettu puoliso hemmotteli suklaaleivoksilla- siinä on kyllä erinomainen merkkipäivä, ei voi muuta sanoa!:)

    Jaa, enpäs tiedä onko Hiidenuhman blogihiljaisuus mistä johtuvaa, toivotaan jotta päästään taas pian nauttimaan hänen herkuistaan ja tauko on vain väliaikaista! Kyllähän se elämä tuppaa aina välillä häiritsemään ja hidastamaan blogiharrastusta itse kullakin:(

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...