11.1.2012

Ranskalainen manteli-omenapaistos ja öljyhoito

Kuten onkin tullut mainittua, etenkin talvipakkasilla ihoni kuivuu kireäksi ja kutisevaksi ellen muista syödä tarpeeksi kasvirasvoja. Loroteltuani erilaisia kylmäpuristettuja kasviöljyjä ruokaan jos toiseenkin, syötyäni kasoittain avokadoja, siemeniä ja pähkinöitä ja korkattuani jopa kalaöljypurnukan menetin kuitenkin totaalisesti hermoni. Vatsa ei vaan vedä mitä naama vaatii! Kaadoinkin seuraavan oliiviöljysetin suoraan päähäni (kyllä, luit oikein: sinne vaan päänahkaan ja kultakutreihin) ja kaivoin jääkapista oikeaa voita ja kuohukermaa. Hitot. Hyvinvointiin vaaditaan sopivasti myös kiellettyjä herkkuja. Seuraava resepti onkin omistettu kampaajalleni, jonka tarjoaman ökykalliin superhyperkemikaalimikstuuraöljyhoidon sijaan ostin halvan oliiviöljypullon ja muutaman omenan..

en nauti happamista omenoista vaikka paremmin paistoksiin sopisivatkin

Manteli-omenapaistos
(alkujaan "Isoäidin ranskalainen manteli-päärynäpiiras" Bergenströmien "Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alla"- kirjasta)

100 g mantelijauhoja (alkuperäisessä reseptissä itse jauhettu)
2 rkl voita vuokaan
2 suurta omenaa (alunperin 5 isoa päärynää)
75 g huoneenlämpöistä voita
5 rkl sokeria (tai oman maun mukaan steviaa tms.)
2 kananmunaa
2 rkl sitruunamehua

kirjan paistos ei näytä yhtään samalta kuin omani

Voitele uunivuoka ja asettele vuoan pohjalle lohkotut omenat. Paista 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia. Sekoita voi ja sokeri pehmeäksi seokseksi ja lisää siihen mantelijauhe. Lisää munat yksi kerrallaan hyvin sekoittaen. Mausta sitruunamehulla. Levitä manteliseos uunissa pehmenneiden omenoiden päälle ja nosta vuoka takaisin uuniin varttitunniksi.

paistokset lautasella ovat aina yhtä kuvauksellisia

Ja sitten vaan hierotaan oliiviöljyt päänahkaan ja sähköisen kuivaan kuontaloon, laitetaan pipo päähän, kauhaistaan lämpöisen, pinnalta rapean ja pohjalta mehevän omenapaistoksen päälle kunnollinen nokare vaniljaista kermavaahtoa ja nautitaan elämästä! (Homma tehostuu jos öljypipon kanssa nukkuu yön yli ja/tai saunoo ja nauttii omenapaistosta aamiaiseksikin..)

kovin on kokin hiustenhoito luonnonmukaista

8 kommenttia:

  1. Mulla on ollut suurimman osan elämääni superkuiva iho, olo sen kanssa oli välillä aika karseaa. Nyt olen ollut sinut ihon kanssa jo viitisen vuotta ja enää ei ole kriisi jos ei rasvaa ihoa päästä varpaisiin edes jokaisen suihkun jälkeen. Eli muutos on tosi iso! Ai miksikö? Jätin pois rypsiöljyn (käytän oliivia) ja lisäsin voita ja kermaa. Rypsiöljyn on kai tutkimuksissa todettu aiheuttavan helposti atopiaa. Epäilin myös jonkinlaista ihokeliakiaa ja jätin joksikin aikaa kaikki viljat pois. Nykyään syön kyllä viljojakin, joten syy ei ollut ainakaan pelkästään niissä. Tosin saattoihan niiden poistaminen auttaa paranemisvaiheessa. Pääasia että toimi :)

    VastaaPoista
  2. Oho, tuo rypsihomma olikin ihan uusi juttu! Olen jotenkin järkeillyt että kun kaikkea syö monipuolisesti (myös sitä voita ja kermaa), homman pitäisi pysyä balanssissa. Ehkä olenkin vain yleensä yhdistänyt sen ihon kunnon paranemisen kasviöljyjen lisäämiseen, vaikka syy saattaiskin olla ihan vaan rasvojen suhteellisen määrän lisäämisessä ylipäätään!

    Mua kiusaavat myös kurjat psoriasis-läikät, joita lääkäri ei suostunut psoriksi edes luokittelemaan vaikkei mitään muutakaan diagnoosia keksinyt.. Ne kanssa tuntuvat pysyvän paremmin kurissa "rasvaisemmalla" ruokavaliolla. Vai lieko syynä se, että kun kiinnitän huomiota ruoan rasvoihin, kiinnitän huomiota yleensä myös muuhunkin ravintosisältöön! Ihminen on kyllä omituinen otus:)

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen tuo Satun (vai Sadun?)mainitsema rypsiöljyjuttu. Meillä nimittäin on tuota atopiaa :S

    Oletko käyttänyt kookosöljyä ihon tai hiusten hoitoon? - Kalliimpaa se tietenkin on kuin oliiviöljy, mutta ajattelin onko sinulla kokemusta siitä. Minulla on iso purkki ihanaa neitsytkookosöljyä, jota olen suklaaseen ja vähän ruoanlaittoon käyttänyt, mutta kiinnostaa muiden kokemukset.

    Niin ja manteli-omenapaistos kuulostaa aivan törkeän ihanalta!

    VastaaPoista
  4. Minulla ihon kuivumiseen (joka oli imetysaikoina ihan omissa sfääreissään) auttoi vain ja ainoastaan rasvaisten kalojen syönti. Silloin tällöin nautittu tehokas lohi-silli-siika-jne-kuuri auttaa kummasti, ainakin minulla.

    VastaaPoista
  5. Kookosöljy ei ole oikein ollut mieleeni- johtuu tosin lähinnä kookoksen tuoksusta joka on pienissä määrissä ihan jees, muttei ihan kuulu suosikkeihini. Testasin jääkapin perukoille unohtunutta neitsytkookosöljyä toki ihollekin, muttei se tuntunut oikein vaikuttavan mitenkään..

    Voih kun muistan niin elävästi tuosta kalaöljystä ala-asteen opettajani, joka kaivoi kesken tunnin käsilaukustaan pussillisen kirjolohen nahkoja joita sitten hieroi käsiinsä! Kai se auttoi, vaikka löyhkä olikin sanoin kuvaamaton! Olen niin kelvottoman laiska kalan syöjä, että napsin öljyt kapseleina purkista kuuriluontoisesti- nekin kyllä auttavat, eli pitääpäs muistaa ruokakaupassa vaihteeksi suunnata sinne kalatiskille.

    VastaaPoista
  6. Tuo kirjolohen nahkoja käsiin on kyllä käsittämätön juttu, mahtoi olla löyhkä.

    Tsemppiä öljyhoitoihin, vaikutus ei voi olla tehostumatta noin ihanan omenapaistoksen ansiosta. Ainakin se tekee prosessista huomattavasti miellyttävämmän.

    VastaaPoista
  7. Uskomattomia tarinoita täällä :D
    Mutta törkeän ihana kombinaatio kyllä, tehdä omenapaistos ja kaataa öljypullo päähän!
    Itse olen ollut rasvaisemmalla ruokavaliolla elokuusta lähtien ja huomaan nyt ilokseni, että ennen niin karheita käsiäni ei tarvi kuivallla pakkassäälläkään juuri rasvailla. Rypsiöljyä en juurikaan käytä, vaan voita, oliiviöljyä, avokadoöljyä ja kookosöljyä. Ja maapähkinävoita! (salainen pahe ;) )

    VastaaPoista
  8. Samainen lohihoitoja käsiinsä tehtyt opettaja jäi mieleen myös omituisista mehupaastomehoista ja vankkumattomasta uskosta auringohattu-uutteeseen.. Hassua etten kuitenkaan muista opettajan nimeäkään enää!

    Ah maapähkinävoita en olekaan pitkään aikaan käyttänyt mihinkään, pitääpä lisätä kauppalistaan, se on kyllä herkkua!

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...