hätäisen naisen ciabattaan ei syntynyt kauniita reikiä |
Briejuustoa ja marinoituja punajuuria
(Mestarikokin käsikirja; Lehtinen, Peltonen, Talvinen (WSOY 2003)
500 g tuoreita punajuuria
100-150 g sokeria
5 dl hunaja-valkoviinietikkaa
2,5 dl vettä
rouhittuja korianterinsiemeniä (taisin käyttää ruokalusikallisen)
hienonnettua tilliä (kourallinen)
75 g briejuustoa per annos
tilli sentään oli tuoretta |
Paahda sokeria kattilassa niin, että se saa hieman väriä. Lisää joukkoon nesteet ja korianterinsiemenet, keitä kokoon noin puoleen alkuperäisestä määrästä. Lisää kattilaan punajuuret, kiehauta, jäähdytä ja lisää tilli. Peitä hyvin ja anna marinoitua vuorokausi.Ota punajuuret liemestä. Siivilöi liemi ja kaada liemi takaisin punajuurten päälle. Pane muutama muotoiltu punajuuri lautaselle, kaada hieman marinointilientä päälle ja leikkaa viereen pala briejuustoa. Eikä se vasta leivottu ciabatta tosiaan pahennakaan annosta.
(Huom! Itse koin ohjeen keittoajan suhteen hieman ihmetystä- päädyin keittämään punajuuret ensin ihan vedessä lähes kypsiksi ja sitten kuorittuina loppukypsentämään ne (pari minuuttia) mausteliemessä. Pikkuruisten kesäpunajuurten kanssa ei ehkä tarvitsisi menetellä näin, mutta talvipunajuuret kyllä vaativat mielestäni kunnon kypsennyksen.)
mitä pienempiä käytetyt punajuuret, sen parempi |
Kyllä tää vuoristorata on jo selkeästi huipullenosto-vaiheessa! Johta meet taas ja lujaa?
VastaaPoistaVälillä tarvitaan niitä matalapaineita, jotta huiput taas erottuu:)
VastaaPoistaOoh, tunnistin itseni vahvasti tuosta tekstistä. Annan itseni apatioida tammikuun loppuun saakka, helmikuussa on sitten aika herätä talviunilta..
VastaaPoistaTänään onkin kaunis ja aurinkoinen päivä - ehkä se antaa keittiöön lisää sykettä!
VastaaPoistaReseptistä vielä (todella nolon hölmö kysymys): kun liemi kiehautetaan uudelleen punajuurien kera, onko tarkoitus vain nopeasti kiehauttaa ja jättää punajuuret lähes raaoiksi vai kypsennetäänkö niitä sen enempää kuin mitä liemen jäähtyessä tapahtuu?
Nyt lasissa on tilkka punaviiniä Chilen auringosta, ja elättelen toiveita, että puoliso tarttuisi haasteeseen pelastaa jääkaapin kuolevien-asioiden-osastosta jotakin syömäkelpoista lautasille. Aurinko siis alkaa paistaa:)
VastaaPoistaHiidenuhma: unohdin totaalisesti apatian vallassani mainita tuosta kohdasta postauksessa- ihmettelin itekin ohjetta hiukkasen ja päädyin keittämään punajuuret ensiksi ihan vedessä lähes kypsiksi ja sitten kypsiksi varsinaisessa liemessä. Hyvä kun kysyit! Lisäänpä sen sinne heti!