29.11.2011

Munajuusto

Mietin yhtenä päivänä takkaa lämmitellessäni ja häkävaroitinta testaillessani mitä asioita kodista pitäisi saada pelastettua tulipalosta. (Tuli pysyi kyllä tulipesässä, mutta opin ettei peltejä kannata laittaa kiinni ihan niin nopeasti, eikä varaava takka varsinaisesti pienennä sähkölaskua jos pesällisen polton jälkeen joutuu pitämään kämpän ikkunoita auki tuntitolkulla.. Ja häkävaroitin on erittäin fiksu vempain.) Aika lailla kaikki pitää-pelastaa-asiat löytyivät keittiöstä. Yksi kallisarvoisista aarteista on äidin lahjoittama puinen upea juustomuotti.

mieletöntä käsityötä! myös muotti;)

Muottiparka ei kuitenkaan ollut juustoa kohdannut koskaan aiemmin, vain pääsiäispashaa, jonka lisäksi muotti toimi aliarvostetusti eräänlaisena kiilana sohvan ja patterin välissä toista vuotta. Uusimman Maku-lehden (6/2011) sivuilta löytyi Hämäläisen munajuuston resepti, jonka ansiosta muotti pääsi vihdoin viimein arvoiseensa asemaan! Juuston valmistus on erittäin tyydyttävää hommaa- on oikeasti aivan mahtava tunne huomata maidon taianomaisesti juoksettuvan/ juustoutuvan ihan omien käsien ansiosta! Kokeilkaa! Ja rohkeimpia askartelijoita suosittelen ehdottomasti testaamaan myös leipäjuuston tekemistä, se se vasta hauskaa hommaa onkin..!

juusto juoksettuu

Munajuusto

3 l kulutusmaitoa
1 l kirnupiimää (tai rasvatonta, muut (gefilus tms.) eivät juokseta maitoa!)
4 munaa
1 tl suolaa
(voiteluun munaa)

rakeista juustomassaa

Ota piimä huoneenlämpöön jo edellisenä päivänä. Kuumenna maito kiehuvaksi suuressa kattilassa (sekoittele, ettei pala pohjaan) ja vatkaa kolme huoneenlämpöistä munaa piimän joukkoon. Sekoita piimä-munaseos varovasti kuumaan maiton ja kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen. Katkaise virta levystä ja anna juustomassan erottua kannen alla rauhassa puolisen tuntia, älä sekoita. Kerää juustomassa reikäkauhalla valumaan siivilään. Siivilöi myös kattilaan jäänyt hera, jotta saat kaiken juustomassan talteen (hera kannattaa käyttää leivontaan vaikka leipätaikinan nesteenä).

harsona viinin/oluenvalmistuksen mäskipussi

Kaada juustomassa kulhoon ja vatkaa joukkoon suola ja yksi muna. (Tässä vaiheessa massan voi maustaa valkosipulilla tai millä tahansa muulla mausteella.) Nosta reiällinen puumuotti tai lävikkö vadille. (Foliovuoasta voi myös askarrella muotin tökkimällä parsinneulalla reikiä sen pohjaan.) Vuoraa muotti sideharsokankaalla. Lusikoi juustomassa muottiin, nosta päälle kevyt paino ja anna valua kylmässä seuraavaan päivään. (Meikäläisen kärsivällisyys kesti viiden tunnin valuttelun, sekin riitti!) Kumoa valunut juusto paistonkestävälle vadille, voitele munalla ja paista 225 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. (Meidän uunissa paistoaikaa vaadittiin melkein puoli tuntia.) Munajuusto on omasta mielestäni parhaimmillaan hieman lämpimänä marjojen ja/tai marjahillon kanssa.

vinoutuneessa kuvassa paistettu juusto ja sekalaisia marjoja

8 kommenttia:

  1. Huomasin saman ohjeen lehdessä ja se jäi mieleen. Namskis! En omista noin upeaa juustomuottia joten saa nähdä tuleeko kokeiluun.

    Jenni liemessä

    VastaaPoista
  2. jaahas. minä taas eksyin sun leipäjuustokokeiluihin tämän linkin kautta. Sattumoisin kysyin nimittäin juuri viikko sitten enoni vaimolta jotka ovat jatkaneet mummani ja pappani maitotilaa, että joskos saisin tulla harjoittelemaan juuston tekua. Sitä kun en silloin nuorempana hoksannu opetella, ja kun mumma valmisti juuston aina navetan keittiössä, niin harvoin tuli seurattua.

    VastaaPoista
  3. Meillä tätä hämäläistä herkkua syödään kaikkina juhlapyhinä, ainakin jouluna, pääsiäisenä, juhannuksena ja kaikissa kesäjuhlissa. Äitini taitaa tehdä joulun aikaan melkein kymmenkunta juustoa, joista suurin osa menee kyllä ystävien joulupöytiin.

    Mä itse tykkään munajuustosta ilman uunitusta. Ja meillä tämä siis tarjotaan aina alkupalapöydässä kalojen ja perunoiden kanssa.

    VastaaPoista
  4. Kyllä tuli hämäläistytölle lapsuus mieleen...mummu teki tuollaista naminaminamijuustoa useasti. Pitäisi kokeilla itsekin.

    VastaaPoista
  5. ja ps. hera, siis se jämäneste kannattaa säästää, vaikka pakastaa ja käyttää esimerkiksi sämpylä- tai pullataikinan nesteeksi.

    VastaaPoista
  6. Oi, tämä on minunkin to do -listalla! Muotti vain puuttuu. Täytyy varmaan käydä Lystissä etsiskelemässä sellaista...

    VastaaPoista
  7. Olen joskus tehnyt mutta ilman paistamista!? Upea paistettuna!! Kokeiluun!

    VastaaPoista
  8. Muotittomuuden ei kannata antaa häiritä! Juusto valuu ihan hyvin tiheässä siivilässäkin, tai sitten foliovuoassa johon on tökitty vähän reikiä. Uunitus ei tainnut tehdä juuri muuta kuin värittää pintaa, sisus maistui mielestäni ihan samalle kuin paistamattomanakin. Hyvää anyways!:)

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...